Förvaltningsexperten: “Stark septemberbörs”

Stockholmsbörsen klättrade stadigt uppåt under september månad och Nordnets kunder inom Private Banking var huvudsakligen aktiva på köpsidan. Skanska och Ahlsell tillhörde favoritaktierna medan Autoliv och Fingerprint såldes av.

September blev en mycket stark månad på Stockholmsbörsen. OMXS30-index klättrade med närmare sex procent i en princip spikrak uppgångsfas under månaden. Stockholmsbörsen var näst bästa börs bland de största marknaderna i världen under september, strax efter tyska DAX-index. Trots den starka utvecklingen under månaden tillhör Stockholmsbörsen bottenskiktet bland världens börser hittills i år, så Stockholm har fortsatt mark att ta igen.

Nordnets kunder inom Private Banking har varit aktiva främst på köpsidan, men annars är det svårt att se några tydliga mönster i handeln. Det är tycks vara företagsspecifika omständigheter som styr handelsaktiviteten bland kunderna inom Private Banking för tillfället.

Skanska lockade

Byggbolagen har haft en tuff utveckling på börsen i år. Oro för byggkonjunkturen mot bakgrund av hot om stigande räntor och skärpta amorteringskrav har satt sina spår i aktiekurserna. Skanska är inget undantag och aktien har backat mer än tio procent hittills i år. Nordnets kunder inom Private Banking gillar att plocka upp nedtryckta aktier och Skanska lockade flest köpare av alla aktier under september. Skanska steg med drygt fem procent under september och höll därmed jämna steg med index. Skanska fick bland annat en köprekommendation mot slutet av månaden från Carnegie, som anser aktien köpvärd efter sommarens nedgång. Under månaden meddelade också bolagets VD Johan Karlström att han kommer att kliva ned från sin post under 2018.

Ahlsell under press

Industrigrossisten Ahlsell är en annan aktie som haft det tungt på sistone. Aktien noterades för drygt ett år sedan till kursen 46 kronor. Efter kurstoppar en bit över 60 kronor innan sommaren har aktien backat tillbaka och under september var aktien nere en bit under 50-lappen innan den vände upp igen. Bakom kräftgången för aktien ligger sannolikt samma oro för byggkonjunkturen som drabbat byggbolagen. Bottennoteringarna under månaden sammanföll också med en utförsäljning av huvudägaren, riskkapitalbolaget CVC, som placerade ut aktier motsvarande 15 procent av kapitalet till fem procents rabatt. Det satte press på kursen och Nordnets kunder var med och plockade upp en del aktier. Ahlsell var näst mest nettoköpta aktie under september.

Positiva besked från Autoliv

Säljsidan toppades av Autoliv, som steg med 15 procent under september. Mycket av uppgången i aktien kom i samband med bolagets kapitalmarknadsdag under månaden. Där meddelades bland annat planer på att dela upp verksamheten i två separata bolag. Autoliv justerar också sina finansiella mål något, bland annat höjer de målet för försäljning 2019 till att överstiga 12 miljarder dollar. Nordnets kunder inom Private Banking passade på att sälja lite aktier i uppgången.

Fingerprint vinstvarnar

Fingerprint hör inte till de vanliga aktierna i handelsstatistiken för Nordnet Private Banking, varken på köp- eller säljsidan. Men uppenbarligen har några suttit med aktier i bolaget, för aktien var den näst mest nettosålda under september. Fingerprints problem fortsatte under månaden och aktien nådde nya kursbottnar för året i spåren av en vinstvarning för tredje kvartalet. Aktien backade med närmare 40 procent under september och hittills i år har aktien backat med drygt 60 procent. Fingerprint meddelade att intäkterna för tredje kvartalet kommer att hamna i intervallet 800-840 miljoner, vilket var långt under förväntan. Analytikernas prognoser enligt SME Direkt var intäkter på 1.507 miljoner för kvartalet. Anledningen till den svaga försäljningen är enligt bolaget bland annat en avvaktande marknad, dollarförsvagning och en ogynnsam produktmix.

Hennes & Mauritz har de senaste månaderna varit ett stående inslag bland de mest nettoköpta aktierna. September var dock ett undantag och aktien var tredje mest nettosålda aktie under månaden. Aktien noterade nya bottenkurser för året i början av månaden, men repade sig och noterade en uppgång på fem procent under månaden. Bolagets rapport för tredje kvartalet av det brutna räkenskapsåret släpptes mot slutet av månaden och överträffade förväntningarna. Omsättningen var redan känd från månadsstatistiken, men resultatet på 4.939 miljoner var något bättre än de 4.901 miljoner som analytikerna hade räknat med.

/Roger Jansson

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer