Stark period på börsen

Mars blev den nionde månaden i rad med uppgång för OMXS30-index. Sedan Brexit förra året har börsen trendat stadigt uppåt och följer fortfarande ett positivt marknadsscenario. Jag har plockat in Thule som nytt innehav i portföljen och minskat lite i Fenix Outdoor.

Stockholmsbörsen trampade mest luft under mars månad, men slutade ändå med en uppgång på drygt en procent. Det var den nionde månaden i rad med uppgång för OMXS30-index. OMXS30 har inte haft en nedgångsmånad sedan juni förra året, då Brexit tryckte ned index till nya årslägstanivåer. Sedan dess har Stockholmsbörsen stigit med knappt 20 procent.

Nio månaders obruten uppgång

Så vi befinner oss onekligen i en period av stark börsutveckling. En lång obruten uppgång innebär självklart risker för bakslag, men i grunden fortsätter de finansiella marknaderna enligt min mening att bekräfta ett positivt scenario. Att det finns utmaningar och problem på vägen är bara tecken på en fortsatt hälsosam så kallad ”Wall of worry”. Det är väldigt typiskt att Brexit blev startskottet för denna positiva period på börsen. Orosmoln är nämligen inget hinder för uppgång, snarare är det enligt min mening en förutsättning för en bra stigande trend. När det inte längre finns några större orosmoln och det mesta ser bra ut, då är risken stor att trenden är nära slutet.

Min portfölj har en ganska lugn utveckling för tillfället. Jag ligger lite före index sedan årsskiftet och det senaste året har portföljen utvecklats i linje med index. Risken är dock lägre i portföljen än i index med en exponering på drygt 70 procent mot aktier och lägre volatilitet. Volatiliteten ligger på knappt tio procent det senaste året mot knappt 15 för börsen som helhet. Portföljen har i dagarna varit uppe på nya toppnivåer och min strategi fortsätter att skapa en långsiktigt stabil utveckling med ett bra förhållande mellan avkastning och risk.

Thule nytt innehav

Jag har i veckan adderat ett nytt innehav i portföljen. Jag har köpt aktier i Thule Group, ett bolag verksamt inom sport- och fritidsprodukter. Kända produkter från Thule är bland annat takboxar, skidhållare, takräcken etc. Bolaget har en bra historik av tillväxt och tilltagande lönsamhet. Under förra året ökade omsättningen med drygt fem procent organiskt och rörelseresultatet ökade med 14 procent. Rörelsemarginalen landade på 17,4 procent. Sedan börsnoteringen 2015 har bolaget stadigt levererat på sina finansiella mål och har också konsekvent gått bättre än index. Värderingen är inte låg, men ett p/e-tal krig 20 är inte heller avskräckande. Ur ett tekniskt perspektiv har aktien trampat luft en tid, men är i grunden i stigande trend och nära historiska toppnivåer. Jag tar en position med förväntningar om att Thule fortsätter på den inslagna vägen.

Jag har i veckan minskat mitt innehav i Fenix Outdoor. Aktien har varit en mycket bra investering och har nästan dubblats sedan mitt köp förra sommaren. Uppgången har gjort att aktien blivit lite för stor i portföljen för min smak. En av mina principer är att inget innehav ska utgöra mer än tio procent av portföljen. Det bär lite emot att sälja en stark aktie i ett bra bolag, men jag vill inte att portföljen ska bli för beroende av enskilda innehav. Efter försäljningen motsvarar innehavet lite över sex procent av portföljen.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer