Hoppa till huvudinnehållet

Stark oljesektor trotsar dipp på börsen

Oljebolagen på Stockholmsbörsen går fortsatt starkt på stigande oljepriser. Sektorn ser inte någon avmattning trots att börsen som helhet har backat den senaste månaden och dollarn stärkts under samma tidsperiod, då oljan prissätts i dollar.

Sedan oljepriset störtdök i början av coronakrisen har återhämtningen varit synnerligen stark och stabil. Stockholmsnoterade aktier som Lundin Energy, Tethys oil och IPC har dessutom fortsatt att rusa när investerare som helhet varit avvaktande till börsen – de sex senaste veckorna har Stockholmbörsens storbolagsindex OMXs30 backat.

I april 2020, en månad efter att börsen bottnat under coronakrisen pratade vissa analytiker om att oljan kunde komma att handlas till minuspriser, vilket väckte viss skepsis. Dessa analytiker fick dock rätt då WTI-oljan som har fysisk leverans på sina terminer, till skillnad från brentoljan, ett kort tag handlades till -40 dollar per fat. Den som kunde ta emot oljan och lagra den fick alltså betalt. Fenomenet är extremt ovanligt, men sedan dess har oljepriset sett en stadig uppgång.

Protester från konsumenter

Förutom skenande gaspriset på flera kontinenter så har det stigande oljepriset drivit upp inflationen och protesterna från konsumenter, främst amerikanska, har tilltagit i takt med att det faktiska priset vid pumpen på macken har ökat. Även i Sverige är missnöjet bland många konsumenter stort. Här kan “bränsleupproret” på Facebook nämnas till exempel.

Det nu många undrar är hur högt oljepriset kan gå. Vid finanskrisen i juli 2008 toppade oljepriset på 145 dollar per fat. Där är vi inte ännu, men flera bedömare befarar att vi är på väg dit. Nyligen gjorde bland annat Bank of America bedömningen att ett tresiffrigt oljepris inte var otänkbart. Så sent som i veckan bedömde Ryssland president Vladimir Putin att det är mycket möjligt med ett råoljepris på 100 dollar per fat, då han syftade på WTI-oljan.

– Ryssland, våra partners och OPEC+-gruppen, jag skulle säga att vi gör allt för att oljemarknaden ska stabiliseras. Vi försöker att inte tillåta några chocktoppar i priserna, kommenterade Putin till CNBC.

Under torsdagen fortsatte dock oljan upp. WTI-oljan handlades upp till drygt 81 dollar per fat, med brent noterades till 84 dollar per fat.

Vita huset oroas över utvecklingen

Parallellt med coronakrisen utspelade sig ett oljekrig mellan Saudiarabien och Iran vilket drev upp priset. Opec har dock varit snåla med att vrida på oljekranen. Vita huset oroas över de stigande oljerpriserna. I augusti uppmanade Joe Biden oljekartellen Opec att öka oljeproduktoinen. Bidenadministrationen var inte nöjd med beslutet från Opec+ att gradvis minska produktionsminskningarna under en “kritisk tid för global återhämtning”.

Opec räknar med ökad efterfrågan

Opec spår nu att efterfrågan ökar 4,2 miljoner olja fat per dag till 100,76 miljoner fat under 2022, vilket är en uppdaterad prognos från september då oljekartellen ökade tillväxtprognosen från tidigare 3,28 miljoner fat.

Efterfrågan på olja globalt har i år vuxit med 5,95 miljoner fat per dag efter minskningen på cirka 9 miljoner fat per dag under 2020. Trots denna återhämtning väntas ett oljeunderskott på 0,9 miljoner fat per dag. Nästa år väntas ett överskott på 1,9 miljoner fat per dag, men inte alls lika stort som den initiala prognosen på 2,5 miljoner fat per dag.

Oljebolagen stiger fortsatt på börsen

De börsnoterade oljebolagen på Stockholmsbörsen har fått en fin resa utifrån de stigande oljepriserna. Lundin Energy har på ett år ökat 83 procent, eller 26 procent den senaste månaden när Stockholmsbörsen istället har backat.

Tethys oil har avancerat 57 procent det senaste året, med en uppgång på 31 procent den senaste månaden.

För avknoppade IPC har utvecklingen varit än bättre än nämnda sektorkollegor. Aktien har rusat 230 procent det senaste året varav 30 procent den senaste månaden.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
den fete
den fete
2021-10-18 12:02

ja det dessutom så att oljan börjar ta dlut i vissa arabstater och fet är uppenbart att usa kan förlora kontrollen över oljan det är dessutom då stt Putin diter handka stora mängder men enligt usa är det katastrof om eu skulle bli beroende av Putins olja han skulle direkt införa guldmyntfoten för olje handelen !? det skulle sabotera eu subventionerade druvjus försäljning i Frankrike till Ryssland ? det satte stopp för
fnulsndet med valutorna särskilt den amerikanska

Totte
Totte
Svara till  den fete
2021-10-19 04:42

5 år och redan fet!