Stark inledning på rapportsäsongen i USA

Energi, industri och kommunikation är de sektorer som väntas överraska mest när den amerikanska rapportsäsongen dragit igång. När fyra procent av S&P500-bolagen lämnat sina rapporter för årets sista kvartal hade 90 procent av dem gjort en högre vinst än vad analytikerkåren räknat med.

När ytterligare två procent av bolagen inkommit hade andelen sjunkit till 85,3 procent. Det visar statistik från Factset som Finwire har tagit del av.

“En stark vinsttillväxt kommer att bli svår att hitta ju längre fram vi rör oss”, varnar dock The Earning Scouts vd Nich Raich för, i ett kundbrev som CNBC har tagit del av. Han fortsätter; “Medan aktier är i rally uppåt så kommer förväntningarna på vinsttillväxt per aktie att fortsätta att falla”.

Den kraftiga nedgången på börserna i december som bland annat bottnade i en rädsla för att den amerikanska ekonomin var på väg in i en lågkonjunktur vände vid julafton. Sedan dess har uppgången varit åtminstone 8,8 procent, skrev CNBC under onsdagen.

Banksektorn i fokus

Banksektorn hamnade i fokus i mitten av veckan. Flera bankjättar överraskade på uppsidan vilket gjorde investerarna på bättre humör. Goldman Sachs gladde marknaden med sin rapport och steg hela 9,5 procent medan Bank of America handlades upp 7,2 procent.

Värt att nämna är att det positiva sentimentet för banksektorn smittade av sig även på europeiska banker. Deutsche Bank avancerade 8,4 procent. Under dagen florerade spekulationer i sektorn om möjliga samgåenden. Just Deutsche Bank har många gånger pekats ut som en möjlig partner till Commerzbank, som dagen innan steg 7,4 procent.

En besvikelse var dock Morgan Chase som lade fram ett resultat som var 10 procent sämre än väntat men som behandlades milt av marknaden och ändå handlades upp 0,7 procent samma dag.

När detta skrivs fortsätter de amerikanska bankrapporterna att strömma in. Morgan Stanley missade förväntningarna på justerat resultat per aktie med 18 procent.

Utanför banksektorn kan Alcoa nämnas. Aluminiumjätten redovisade ett justerat resultat per aktie som var 32 procent bättre än konsensus. Bland de första storbolagen att rapportera märks också General Motors som ökade 7,1 procent på sin rapport.

Femte kvartalet med en tvåsiffrig vinsttillväxt?

Sammantaget har vinsten för de bolag som hittills rapporterat ökat 10,6 procent jämfört med samma period föregående år. Står sig denna siffra när alla bolag har rapporterat betyder det ett femte kvartal i sträck med en tvåsiffrig tillväxttakt. Det betyder dock samtidigt att det skulle vara den första gången sedan det det fjärde kvartalet året innan som tillväxten inte når upp till 20 procent.

Av siffrorna går det att utläsa att uppgången väntas bli bred. Inte mindre än tio av elva sektorer väntas redovisar en vinstökning. Av dessa är det sex sektorer som kan uppvisa en tvåsiffrig tillväxttakt. De sektorer som pekas ut att gå allra bäst är energi, industri och kommunikation med en ökningstakt i vinst om 73,0 och 14,4 respektive 13,6 procent.

I energisektor är utrustning och tjänster den enda delsektorn som inte väntas öka i vinst.

Inom industrin är det en majoritet, 8 av 12 kategorier som väntas öka. Kategorin konstruktion och teknik som väntas öka allra mest. Ett enskilt bolag som sticker ut på nedsidan är General Electric som väntas göra en lägre vinst per aktie jämfört med samma kvartal föregående år. Storbolaget tynger sektorns totala utsikter med hela 2,8 procentenheter.

Inom kommunikationstjänster bedöms tre av fyra delkategorier slå förväntningarna. Diversifierade telekommunikationstjänster samt media väntas gå allra bäst.

Handlas under femårsgenomsnittet

Hur högt är då den amerikanska börsen värderad och hur står sig detta historiskt? Det genomsnittliga S&P500-bolaget handlas nu i 15,1 gånger årsvinsten. P/E-talet ligger därmed under femårsgenomsnittet på 16,4. Det är däremot högre än genomsnittet de senaste tio åren som ligger på 14,6.

Den svenska rapportsäsongen för det fjärde kvartalet drar igång på allvar nästa vecka. Sandvik är det första tunga verkstadsbolag som lämnar sin rapport på måndag. Den följs av fastighetsbolaget Castellum på onsdag, investmentbolaget Investor på torsdag och teleoperatören Telia på fredag.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer