Hoppa till huvudinnehållet

Stark inledning på nya börsåret

Stockholmsbörsen har inlett det nya börsåret positivt och dessutom starkare än många andra börser.

Trots att Sverige är lika hårt drabbat av coronapandemin som många andra länder uppvisar många svenska börsbolag motståndskraft, vilket kan tala för starka bolagsrapporter härnäst.

Vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley medgav under en digital konferens anordnad av Dagens Industri på onsdagen att Sveriges ekonomi har utvecklats något bättre än prognosen som gavs i november. Trots att pandemirelaterade restriktioner påverkar ekonomin negativt har den övergripande utvecklingen i Sverige under andra vågen faktiskt varit betydligt bättre än i den initiala fasen av pandemin.

Även utomlands rapporteras makrosiffror av positiv karaktär, även om utsikterna har försvagats i bland annat Tyskland till följd av förlängda restriktioner. Vissa bedömare pekar på vaccinoptimism i finansmarknaden, där man börjar prisa in ett scenario där världen går mot en mer normaliserad tillvaro med hjälp av covid-19-vaccinen.

Bland storbolagen utmärker sig två bettingbolag i form av Kindred och Betsson med de största uppgångarna. Kindred är upp hela 35,8 procent sedan årsskiftet, efter att ha stigit ytterligare på torsdagen. Bolaget lämnade under veckan en omvänd vinstvarning som visade på ett starkt operativt momentum.

Det är inte så konstigt, givet hur såväl betting- och casinomarknaden har utvecklats under det fjärde kvartalet. De som har följt med har kunnat se hur sportbettingmarknaden i framförallt USA växt fram under coronapandemin, och nu med den andra vågen är det inte otänkbart att momentumet är starkt även i det första kvartalet.

En annan sektor som utvecklats starkt sedan årsskiftet är bolag med koppling till ESG. Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla har inlett 2021 lysande, med en uppgång om 21,2 procent. Ett annat tydligt exempel är Renewcell, som sattes till börsen i slutet av november på kursnivån 76 kronor. Aktien står idag i över 240 kronor. Norska Hexagon Purus, som gör bland annat batteripaket till elbilar, är samtidigt upp 58 procent hittills i år efter börsnoteringen i mitten av december.

Även många verkstadsaktier har utvecklats väl hittills i år, däribland SKF, Volvo, ABB och Atlas Copco. Samtliga dessa aktier är upp över tio procent sedan årsskiftet. Den indextunga verkstadssektorn har varit en bidragande faktor till den goda utvecklingen för OMSX30, trots en frånvaro av omvända vinstvarningar.

Faktum är att få svenska börsbolag har lämnat omvända vinstvarningar, eller för den delen vinstvarningar. Det var egentligen denna vecka som de behövde trilla in, eftersom rapportperioden drar igång på allvar den 21 januari med Sandviks bokslut. De har dock lyst med sin frånvaro, även om det återstår en handelsdag denna vecka. Det kan jämföras med den förra rapportsäsongen då det inkom många positiva besked från vitt skilda sektorer.

På minussidan i år märks framförallt fastighetssektorn, som har varit en belastande faktor för Stockholmsbörsen. Klövern, Atrium Ljungberg, Wallenstam och Castellum hör till förloraraktierna hittills i år. Analyshuset Kepler Cheuvreux lyfte i fallet Atrium Ljungberg att de kortsiktiga utsikterna blivit “suddigare” i efterdyningarna av den andra pandemivågen.

Storbolagen har gått något bättre än småbolagen på Stockholmsbörsen, och har således hämtat ikapp en del av gapet mot småbolagen som utvecklades mer positivt under förra året.

De aktier som gått allra bäst i år utanför storbolagssegmentet är Online Brands Nordic, ProstaLund, Implementa Sol, Omnicar och Grängesberg Exploration. Uppgångarna är mellan 336 till det i sammanhanget mer blygsamma 70 procent.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer