Fientliga skatter hindrar rörligheten

Strukturellt problem

Bostadsbristen diskuteras flitigt i Sverige. Det är inte så konstigt eftersom befolkningstillväxten i vårt land har varit mer än dubbelt så hög som nybyggandet av bostäder sedan 2006. För att finna en period då det bostadsbyggande översteg befolkningstillväxten får vi gå tillbaka till 1990-talets andra hälft. Självklart bygger detta upp en obalans i utbud och efterfråga med snabba prisökningar som konsekvens.

Skattesystemet förvärrar situationen

Men det är inte bara det låga nybyggandet som skapar problem på bomarknaden. En faktor som det talas mindre om är vårt skattesystem som i sin konstruktion minskar rörligheten på marknaden. Jag ska ge er ett personligt exempel.

Den fientliga stämpelskatten

Jag har nyss flyttat till ett hus i en förort till Stockholm. För detta har jag fått betala stämpelskatt, vilket i mitt fall innebar 100 000 kr. En registreringsavgift om 1,5 procent av köpeskillingen för att jag ska bli införd i fastighetsregistret?! Därtill så tas det även ut stämpelskatt i samband med att man gör inteckningar av fastigheten – dvs. tar ut pantbrev för att möjliggöra att ta bolån. Här är avgiften 2 procent (för flygplan är det 1 procent och fartyg 0,4 procent!). Hade det inte varit för att de tidigare ägarna av huset vi köpte hade haft den belåningen som var nödvändig för oss så skulle vi kunnat bli tvungna att betala över 100 000 kr till.

Cementerar bomarknaden

Självklart bidrar denna typ av skatter till att minska min benägenhet att flytta. Sannolikt är jag inte ensam. Lägg därtill skatten på vinsterna vid fastighetsaffärer som utlöses först när du säljer. Där hjälper å andra sidan uppskovet till när man flyttar till något större (dyrare) men den dagen då barnen flyttar och behovet av stor bostad minskar tappar man uppskovsmöjligheten när flytten går till något mindre (billigare). Detta leder naturligtvis till att många äldre idag överkonsumerar boende i sin jakt på att spara skattekronor.

Lösningen

Finns det då någon lösning? Enligt mig så bör politikerna fundera över frågan: hur hårt ska vi beskatta boende? Med andra ord: hur mycket skatteintäkter behöver staten hämta in från boende? Utifrån det kan man laborera med modellen för skatteuttag. Stämpelskatten är enligt mig vansinnig. Faktum är att jag hellre skulle se ett återinförande av fastighetsskatten än dagens stämpelskatter. Allt för att skapa en större rörlighet på bomarknaden.

Vad tycker du?

Bohälsningar
Günther Mårder

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-05-09 11:02

“Dyrare att bo, billigare att flytta” så sammanfattades väl Nybyggarkommissionens förslag tidigare i år http://www.svt.se/nyheter/sverige/presenterar-nya-forslag-mot-bostadsbristen

Anonym
Anonym
2014-05-09 13:32

Hej!

Frågar här då man inte bör outa sin ekonomi på twitter:

25 år, 32500/mån, sambo, 1a hands hyreskontrakt.

570′ (+165% sedan köp) i SEB Stora Bolag
130′ (+30% sedan köp) i Robur Human (denna ska jag dock sälja omgående)

Sparar ca 5000/mån i ISK sedan ett par månader tillbaka. Blandar billiga svenska indexfonder och kryddar med lite USA/Svenska småbolag/tillväxtmarknader.

Lägenhetsköp kanske aktuellt inom några år, säljer jag av mina innehav och placerar säkrare eller låter ligga? Reavinstskatten på stora innehavet blir uppemot 150′, inte kul. Och var tar man reda på vilken räntefond som är bäst alternativ?

Anonym
Anonym
2014-05-09 14:51

Skatter vars främsta syfte är att ge det gemensamma inkomster bör ju ha så små snedvridande effekter på människors beteenden som möjligt. Ur den synvinkeln är förstås fastighetsskatten en bra skatt. Alla måste ju bo någonstans, och skatteplanering medelst tält och allemansrätt lär vi väl inte få se i vårt karga land.

Stämpelskatten tycks ju däremot ha uppenbara snedvridande effekter.

Kanske kan vi hoppas både på fastighetsskattens återkomst och ränteavdragens nedmontering när väl valet är överståndet. Alla politiker vet ju att det behövs men ingen vågar knysta om det av rädsla för att förlora röster.

Anonym
Anonym
2014-05-10 10:10

Håller helt med dig och ditt inläggs andemening Günther och det finns politiska förslag på det du just föreslår uppe för behandling. Dock så tror jag att en sådan aktion som slopad stämpelskatt i närtid hade kunnat slå hål på den uppblåsta prisbild vi ser på fastighetssidan och att det hade triggat en negativ dominoeffekt liknande avregleringen av bankers utlåning 1991.

Anonym
Anonym
2014-05-10 17:59

Har hört att ni pratat om investmentbolag en del i podden och har även läst inlägget här på bloggen. Min fråga är hur köper man en andel i ett investmentbolag?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2014-07-01 18:14

Hej Therese,

Du köper en andel i ett investmentbolag genom handel i bolagets aktie. Det kan du göra t ex här på Nordnet, eller på andra banker. Du öppnar ett konto, sätter in pengar på din depå, därefter är du redo att börja handla både aktier och fonder.

Om du har ytterligare frågor om investmentbolag, eller handel generellt är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Med vänlig hälsning,
Rickard, kundservice