Spotify väntas börsnotera sig före årets slut, här bolag som småsparare gärna vill investera i

Spotify är ett av bolagen som många småsparare länge velat investera i. Det kan nu bli verklighet när bolaget väntas noteras sig i USA innan året är slut. Vilka andra bolag skulle privatsparare gärna skulle vilja investera i? Finwire har listat några av dem.

 

 

Nyligen riktades alla strålkastare mot Snap när de börsnoterade sig men fortfarande finns det en hel del bolag som både småsparare och institutionella investerare gärna skulle vilja investera. Detta trots att det minst sagt varit rusning till börsen de senaste åren, inte minst i början av 2017.

Crowdfundingsajten Pepins hade till exempel en omröstning på sitt twitterkonto för en tid sedan där det bolag som flest gräsrotsfinansiärer skulle vilja investera i blev kanske föga förvånande framgångssagan Ikea, tätt följt av Max hamburgare.

Andra populära bolag som fanns med i omröstningen var Ellos, Spotify, Anticimex och Klarna. Här fanns också bolag som Netonnet, Boozt, Elite hotels, iZettle, Trustly och Zound Industries. Acast och Lifesum hamnade längre ner på listan.

 

“Från Lego till Mars”

 

Utanför Sveriges gränser finns det mängder med bolag som röner stort intresse, men som trots det är helt privatägda. Danska Lego är ett exempel på det.

Andra stora internationella drakar som det inte går att investera i är exempelvis mat- och godisjätten Mars, techfavoriten Uber och råvarutradinghuset Gunvor.

Gunvor som leds av svensken Torbjörn Törnqvist har diskuterat en möjlig försäljning av verksamheten med sina branschkollegor enligt källor till Wall Street Journal, så en notering tycks inte vara på radarskärmen.

“Jag räknar med att kvarstå som den dominerande ägaren i koncernen under överskådlig framtid”, uppger han för affärstidningen.

 

Utländska techjättar

 

Det finns också en hel del onoterade techjättar som både privatinvesterare och institutionella investerare länge följt.

Airbnb till exempel står betydligt närmare en notering än till exempel taxitjänstföretaget Uber, molnlagringstjänsten Dropbox och det sociala nätverket Pinterest. Airbnb uppges sikta på en börsnotering nästa år. Företaget som gör det möjligt för privatpersoner att hyra ut sina bostäder skulle kunna värderas till 30 miljarder dollar, eller 266 miljarder kronor medan taxitjänstföretaget Uber värderas till 68 miljarder dollar, enligt Wall Street Journal.

Molnlagringstjänsten Dropbox som i somras värderades till 10 miljarder dollar, eller 89 miljarder kronor uppgav då att utomstående inte skulle räkna med en snabb börsnotering.

Det sociala nätverket Pinterest har 150 miljoner månatliga användare och värderas till ungefär 11 miljarder dollar, enligt siffror från i oktober. Även det upphaussade bolaget har uppgett att man inte har bråttom till börsen.

 

“Sannolikt ingen nyemission”

 

Spotify kan komma att lista sina aktier i USA så tidigt som december, skriver Wall Street Journal. Det blir sannolikt en listning av befintliga aktier vilket innebär att det inte blir någon nyemission vilket är det vanliga förfarandet, skriver affärstidningen med hänvisning till källor.

Den senaste kända värderingen av Spotify är från juni 2015 och var då 8,5 miljarder dollar. Enligt uppgifterna söker bolaget nu en värdering på över 10 miljarder dollar, alltså motsvarande minst 90 miljarder kronor.

Spotify som drog igång sin musikstreamingtjänst för tio år sedan har för närvarande 50 miljoner betalande abonnenter.

 

Svenska onoterade bolag
Ikea
Max Hamburgare
Jula
Biltema
Gunvor
Ellos
Anticimex
Klarna
NetOnNet
Boozt
Elite hotels
iZettle
Trustly
Zound Industries
Acast
Lifesum

 

 

Utländska onoterade techjättar
Spotify
Airbnb
Uber
Lyft
Dropbox
Pinterest
Mars
Lego
Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer