Hoppa till huvudinnehållet

#Spardecenniet: PPM-skandalerna

Vid 10-talets början så trodde vi fortfarande att PPM-systemet fungerade relativt väl. Men med avslöjanden om hur oseriösa aktörer mjölkat spararna på miljoner ställdes den uppfattningen på ända. 2010-talet var decenniet då hela premiepensionens existens ifrågasattes på allvar.

Visst hade utredningar ända sedan premiepensionens födelse pekat på en låg andel aktiva sparare och svårigheterna att välja. Den första rapporten som pekade på att systemet inte fungerade särskilt väl hette “Svårnavigerat?” och kom redan 2005, fem år efter att systemet sjösattes.

Vid 10-talets början hade inga förslag från den utredningen blivit verklighet. Men experter och politiker fortsatte att peka på problemen med systemet. 2013 kom rapporten “Vägval för premiepensionen” där framför allt två problem identifierade; premiepensionen orsakade en spridning i pensionsutfall och det uppelevdes som svårt för många sparare att välja bland den stora mängden fonder.

PPM-säljbolagen pratade ned Såfan

Något som kunde tas som intäkt för det senare är det hos många sparare upplevda behovet av rådgivning för att “välja rätt” – trots att det ju ända från början funnits ett utmärkt icke-valsalternativ i AP7Såfa. Men det förekom att de så kallade “PPM-rådgivarna” i sin telefonförsäljning pratade ned det statliga förvalet, ibland med motiveringen att det innehöll för stor risk, för att istället förordna en helt onödig förvaltningstjänst mot en fast avgift.

Pensionsmyndigheten låg ständigt efter de så kallade PPM-rådgivarna, eller PPM-säljbolagen som de ibland kallades. När massfondbyten förbjöds 2011 startade säljbolagen istället fonder som gjordes valbara på fondtorget. Det var exempelvis så Svensk Fondservice, som sedan blev Allra, gjorde.

Att det fanns en uppsjö bolag som tog betalt för en tjänst som inte behövdes, där det egna fondalternativet utgick från försäljning snarare än förvaltning och att följden blev sämre utfall för de sparare som valt att betala för denna “hjälp” stod klart för de allra flesta.

Mjölkning i ett statligt system

Men att det förekom att fonder mjölkades – det var chockerande. Inte minst därför att det hände inom ett statligt system där spararna måste ha sina pengar och där staten sågs som en trygghetsgaranti.

2016 avslöjades så hur Falcon Funds via tre fonder hade mjölkat spararna på miljardbelopp. Några månader senare avslöjade SvD och reportern Joel Dahlberg hur Allra-fonderna gått extremt uselt. Oförklarligt uselt faktiskt. Sedan briserade bomben, och Pensionsmyndigheten – som då redan hade Allra under utredning – kastade ut fonderna.

Resten är en historia full av bisarra detaljer; med skyhöga provisioner till hemliga bolag, oklara investeringar i warranter, en kändisstyrelse som hoppade av, köpet av en 50-miljonersvilla och en privat helikopter. Åklagaren yrkar på sju års fängelse för Alexander Ernstberger, något lägre straff för David Persson. Båda nekar till brott.

Steg ett borde utvärderas först

Bakom alla rubriker kvarstod det faktum att sparare förmodligen lurats på sparpengar, som de satt av i ett statligt system. Det är under all kritik. En konsekvens av skandalerna i Falcon, Allra, Solidar med flera blev en debatt av hela premiepensionens existens.

Hur kunde det hela ske? Pensionsmyndighetens förklaring är att myndigheten inte hade mandat att säga nej till bolag som ville vara med på fondtorget. Den som ville vara med var välkommen. På så vis stod dörren vidöppen för dessa avarter.

Under 18 år hade i princip ingen förändring skett, men nu tyckte var och en till om premiepensionens vara eller icke vara. Snabbt infördes nya villkor för fondbolag, där det exempelvis inte längre är tillåtet med Malta-registrerade fonder och fonder som enkom har satts upp för premiepensionen. Dessutom måste tre års historik uppvisas. Ansökningsprocessen för alla fonder pågår fortfarande och är inte klar.

Utan att detta första steg utvärderats presenterades utredningen hur steg två i omgörningen ska gå till, där Sjunde AP-fonden föreslås bli upphandlare och antalet fonder därmed minska drastiskt. Det har mött skarp kritik. Jag kan tycka att man först måste utvärdera om risken för svindlare, mjölkning och fulsälj kanske redan försvunnit med steg ett inklusive ett förbud mot telefonförsäljning.

Att sparare mjölkas på sina surt förvärvade pensionskronor får aldrig hända igen.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer