Hoppa till huvudinnehållet

Spardecenniet: Minusräntan

Under veckorna fram till jul blickar jag bakåt på det decennium som nu går mot sitt slut. En rad händelser och faktorer har förändrat vår privatekonomi och vårt sparande under dessa tio år. Ibland på ett omvälvande sätt. Först ut i bloggserien #spardecenniet är minusräntan,

Halvvägs in i decenniet hände det som kanske mest skulle förändra vår privatekonomi, vår syn på sparande – men kanske framför allt vår syn på lån. Riksbanken sänkte då räntan från noll till -0,10. Som bekant skulle räntan också hinna ned till -0,5 innan decenniet var över.

Minusräntan innebar en direkt kostnad för inlåningen hos bankerna. Det blev dyrt att tillhandahålla sparkonton. Att inte få någon ränta alls på våra sparkonton hade vi vid det här laget redan vant oss vid, men nu väcktes farhågor om minusränta på sparkonton.

Minusränta på sparande?

Jag gissade när det begav sig att bankerna istället skulle hitta andra sätt att ta betalt, via kortavgifter och ökade marginaler på bolån. Så blev det. Svenskarna har till skillnad från danskar och tyskar blivit fredande från minusräntor. Istället har bankernas marginaler på bolåneräntorna ökat. För transparensens skull vore det förstås bättre om en kostnad tas ut där den uppstår, men bankerna har dragit sig in i det sista för att tvinga svenskarna att betala för insättningar. Det hade sannolikt inte gått hem. Man ska ha i åtanke att acceptansen för minusränta i Danmark torde vara långt större eftersom det där faktiskt också går att få minusränta på bolånet.

Minusräntan, eller snarare de låga ränteläget generellt, har haft stor inverkan på vår privatekonomi – kanske mer än vi vill förstå. Med låga räntor söker vi oss till mer riskfyllda tillgångar – det är bara så vi får pengarna att växa. Det är så akronymen TINA, There Is No Alternative, har blivit vägledande för börsen det senaste året – och lär fortsätta vara det även under nästa.

Svårt att spara till låg risk

Korta räntefonder är det ingen idé att spara i. Och sparkonton har vi som sagt under decenniet vant oss vid att inte får någon ränta på. Det har minst sagt blivit en utmaning att placera till låg risk.

Låg ränta är också en enorm utmaning för pensionsförvaltare som enligt regler måste investera en del av pengarna räntepapper. Minusräntans effekter på våra pensioner är omdiskuterad och debatterad. De flesta är överens om att den är ett stort problem för förvaltare av traditionella livförsäkringar, men hittills har en god utveckling på aktiemarknaden gjort att pensionsförvaltarna ändå presterat bra. Det är kombinationen låga räntor och fallande börs som en den riktigt giftiga cocktailen.

Ny syn på lån

Men framför allt har det blivit oerhört billigt att låna, vilket har påverkat vår syn på lån. 2011 låg en tremånaders bolåneränta på omkring 4 procent. Idag ligger motsvarande ränta på omkring 1,5 procent. Det är billigt att låna, både med bostaden som säkerhet och utan någon säkerhet alls. Blancolånen har under decenniet växt lavinartat (mer om det i kapitlet om decenniets införda bolåneregler).

Att ha en hög belåningsgrad eller skuldkvot, lån i förhållande till bostadens värde respektive i förhållande till inkomst, är inget problem – så länge räntorna är låga. Än har vi inte känt av effekterna av stigande räntor bland de högbelånade svenskarna – särskilt inte hur de slår i kombination med de under decenniet införa amorteringskraven.

Vad tycker du har påverkat ditt sparande och din privatekonomi under det gångna decenniet? Använd gärna hashtaggen #spardecenniet i sociala medier.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer