Hoppa till huvudinnehållet

#Spardecenniet: Indexfondernas intåg

Ett klart utmärkande drag för vårt sparande under det gångna decenniet är det enormt ökade intresset för indexfonder.

Vid decenniets början var 92 procent av allt aktiefondsparande i aktivt förvaltade fonder, enligt en rapport från Fondbolagens förening. Totalt fanns då 62 miljarder kronor i aktieindexfonder, enligt statistik från Fondbolagens förening. Idag är motsvarande siffra 502 miljarder kronor. Under denna tid har förstås börsuppgången hjälpt till att öka värdet på tillgångarna i indexfonder, men tar vi bort effekten från den handlar det ändå om ett nettoinflöde på 350 miljarder kronor, enligt en uträkning som SvD gjort. Det innebär att enormt mycket pengar har stannat hos spararna istället för att gå ned i fondbolagens fickor.

2010 fanns det 35 indexfonder att välja mellan, enligt Morningstar. År 2014 hade antalet växt till 120. Nu finns det omkring 160 indexfonder att välja mellan.

Hur bra är indexsparandet?

Men indexfondernas intåg i svenskarnas hjärtan har inte kommit utan diskussion. Indexfonderna har inte varit de fonder bankerna har marknadsfört allra flitigast eftersom de helt enkelt är svårare att tjäna pengar på. Och de mindre fondbolag som livnär sig på aktiv förvaltning slåss med näbbar och klor för att visa att aktiv förvaltning kan ge högre avkastning till spararen.

Och så är det ju, i teorin. Den som väljer index kan aldrig slå index. Men att slå index är oerhört svårt och det är ännu svårare för spararen att veta vilken förvaltare som kommer lyckas göra det. Över tid är indexfonder en utmärkt bas i sparandet.

Men ska du krydda sparandet med mindre marknader i smala fonder? Ja, då är aktiv förvaltning fortfarande det som gäller. Aktiv förvaltning kommer därför fortsätta att ha sin plats i svenskarnas sparande tror jag, kanske särskilt när intresset för hållbara fonder ökar allt mer.

För den som vill ha båda hållbarhet och indexförvaltning får nöja sig med välja bort-strategin. Den kan kännas bra för mig som sparare, men det finns forskning som pekar på att den egentligen inte är så effektiv. Och vill vi ha inkluderande fonder och fonder som tar dialogen med storbolagen på allvar, då behöver vi betala för förvaltningen.

Men att indexfonder är en bra bas i fondsparandet kommer vi aldrig ifrån!

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer