Hoppa till huvudinnehållet

#Spardecenniet: En ny sparform införs

2012 skulle sparande bli folkligare, lättare och ge mindre upphov till krångel. Lösningen hette investeringssparkontot ISK, som har varit succé och som ändrat vårt sätt att spara. Men är kontot så “skatteförmånligt” som det ibland av politiker anklagas för att vara?

Syftet med införandet 2012 var förstås att förenkla sparandet för gemene man och det har det också gjort. Nu är ISK nummer ett för den som väljer att starta upp ett sparande, utan skatteeffekter vid värdepappersaffärer och deklarationskrångel. Jag tror att vi möjligen underskattar ISK:s betydelse för sparandet. Det finns inget liknande på andra stora geografiska marknader för privat sparande.

Skattegynnat i annat klimat?

När ISK infördes baserades skatteuttaget på behållningen på kontot början av året plus insättningar multiplacerat med statslåneräntan. 2016 infördes att det skulle vara statslåneräntan + 75 procentenheter och ett golv på 1,25 % vilket innebar ett skattegolv på 0,375 procent som vi slår i nästa år. Sedan höjdes skatten så uttaget blir statslåneräntan + 1 procentenhet.

Att vi slår i golvet 2020 innebär att skatten blir väldigt låg. Men det gäller ändå att se ISK ur rätt perspektiv. Anledningen till att den är så låg är ju för att statslåneräntan är det och för att börsen gått väldigt bra – i princip sedan ISK infördes. Den dagen räntorna stiger och börsen går dåligt kommer ISK sannolikt inte att ses som lika skattegynnat längre. Detta eftersom skatten ju faktiskt tas ut på hela kapitalet, oavsett om det har växt under året eller inte. Det är i det perspektivet man ska se de två skattehöjningarna som gjorts på ISK under åren sedan införandet. I ett annat börs – och ränteklimat är faktiskt inte ISK så väldigt skattegynnat som det ibland låster i debatten.

Måste fungera på sikt

Jag tycker att ISK måste vara en sparform som fungerar även på lång sikt, det vill säga i alla lägen. Det är exempelvis därför jag i början av året under hashtaggen #svaraomisk så ihärdigt försökte få svar från politikerna om de avsåg att höja skatten på ISK en tredje gång. Tonen i debatten från Stefan Löfven och Magdalena Andersson gjorde mig orolig.

Vad som också gör mig orolig är den retorik som de två skattehöjningarna har byggt på. Nämligen att det är “rika” som ska beskattas. Jag kollade medianbehållningen på ISK hos oss på Nordnet; 33 500 kronor.

Argumenten att rika kan betala lite mer ekar ihåligt och gör mig faktiskt upprörd. De allra flesta som sparar på ISK är vanliga pensionssparare – som dessutom hänvisades till ISK när avdragsrätten för privat pensionssparande slopades. Mer om den reformen i en kommande publicering av #spardecenniet.

Vad är dina tankar om ISK ?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer