Hoppa till huvudinnehållet

Sparbarometern – så här investerar svenskarna

Kvartalsvis publicerar SCB statistik över svenskarnas sparande och investeringar. I detta inlägg gräver jag igenom datan för att se hur det går finansiellt för svenskarna.

Sparbarometern

Kvartalsvis sammanställer och publicerar svenska statistiska centralbyrån (SCB) sparbarometern. Det är en sammanställning över svenskarnas tillgångar och skulder.
Nu publicerades fjärde kvartalets siffror och det är då av naturlig anledning en lägre siffra än tidigare kvartal. Då börsen föll kraftigt under oktober till december så drar det ner siffrorna.
Det som är betryggande är ju att ekonomin ser god ut för svenskarna.

Tillgångarna

TillgångarMiljarder kronor
Pengar på bank1 922
Aktier2 083
Fonder1 154
Bostadsrätter2 385
Privat pension1 061
Tjänstepensioner2 846
Premiepensioner1 244
Övrigt762
Finansiella tillgångar totalt13 457

Källa: SCB

Skulderna

SkulderMiljarder kronor
Bostadslån3 930
CSN-lån223
Övrigt220
Skulder totalt4 373

Tjänstepension viktigare än någonsin

Som du kan se av diagrammet ovan så är tjänstepension den största delen på tillgångssidan. Det är förvissa en sanning med modifikation för man ser inte Inkomstpensionen som en tillgång, men den bör rimligtvis vara större än svenskarnas tjänstepension. Åldrande befolkning som vill sluta jobba tidigare blir svår att försörja via allmänna pensionen. Framtida generationers pensionärer behöver förlita sig mer på tjänstepensionen och privata sparandet.

Detta är också en bra påminnelse att se över sina egna pensioner och kartlägga vad man betalar i avgift. Då avgiften kommer äta upp en del av dina sparpengar är det onödigt att betala för mycket.

Mycket pengar på bankkonto

14 procent av tillgångarna ligger på bankkonto som antingen är sparkonto eller bara lönekonto. Det är få som kan få mer än 2 procent ränta idag så det täcker upp för inflationen så mycket pengar som förloras i reella termer genom att inflationen äter upp värdet.

Aktier i mitt diagram ovan är större än fonder, men det är också en sanning med modifikation. Det är totala värdet på direktägda aktier bland svenskarna. Det finns många stora och små företagsägare som äger onoterade aktier vilket drar upp den. Hos privatsparare så är det mer värde i fondsparande än vad det är i börsnoterade aktier.

Bolån största skulden

Bolånen utgör 90 procent av svenskarnas totala skulder. Det är ju bra i relation till andra dåliga lån som sms-lån eller liknande. Bolånan har vuxit mycket sedan 2002 då låg bolånen som 70 procent av totala lånebeloppet. Det är inte så konstigt då bostadsmarknaden vuxit kraftigt och det blir dyrare att köpa, därmed lånar svenskarna mer.

Totalt har svenskarna ett finansiellt netto på 9 084 miljarder. Skuldkvoten har jag beräknat som hur stor del av tillgångarna som är skuld. Det är omkring 30 procent av tillgångarna. Du säger ju inte det så galet mycket då enskilda hushålla kan ha en betydligt sämre relation mellan lån och tillgångar. Så här kommer ytterligare en bra påminnelse, nämligen att kolla upp din egna skuldkvot och reflektera över om du är nöjd med den.

Börsen utvecklats snabbare än direktägda aktiers värde

Här kommer en egen ihop komponerad graf där jag har indexerat börsen och värdet av svenskarnas direktägda aktier. Börsen har utvecklats mer än värdet har ökat på svenskarnas direktägda aktier.
Jag vet inte hur mycket slutsatser man kan dra. Dels så finns det mycket onoterat i direktägda aktier och dels så kan det finnas inslag av att svenskarna dribblar bort sig genom att behålla förlorare och sälja av vinnare. Utländska investerare har ökat på sitt ägande under denna tidshorisont så det påverkar givetvis också.

Det är kul att grotta ner sig i svenskarnas totala ekonomi och det är en bra påminnelse att även kolla över sina egna tillgångar och skulder. Så det blir hemläxan efter detta inlägg.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-02-25 10:09

har du inte med villor o fritidshus som tillgång??

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-25 16:31

Bra frågeställning 🙂 Se svar nedan.

Anonym
Anonym
2019-02-25 10:28

Varför är bostadsrätter med men inte tex villor .

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-25 16:30

Bostadsrätter klassas som en finansiell tillgång, medans villor/småhus klassas som en realtillgång och är inte med som dataunderlag i SCBs sparbarometer

Anonym
Anonym
2019-02-25 14:16

Bostadslånen är väl exkluderade från bostäder från tillgångssidan annars skulle vi ha överbelånat våra bostäder med 2385 tillgångar och 3930 lån. Antar att bostadsvärdet är 6315 (tillgångar plus lån) varav belåningsgraden är 62,2% eller är jag fel ute?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-25 16:30

Hej,
Det är bara bostadsrätter med i datan då det klassas som en finansiell tillgång. Småhus och tomter är inte med i då det klassas som en reell tillgång. Så lånen är totala lån, för både bostadsrätter och för hus. Men på tillgångssidan så ser du bara värdet av bostadsrätter.

Anonym
Anonym
2019-02-25 16:32

Hej, tycker du inte att diskutionen om indexfonder, direktägda aktier vs fonder är/kan vara vilseledande för sparare? Det pratas mycket om att avgifterna äter upp sparandet och i absoluta termer är det sant men man måste relatera det till avkastningen i indexfonder och direktägda aktier. Avanza zero eller vilken omx fond som helst har väl avkastat ca 40% över en 5-års period medan de småbolags och Sverigefonder jag har i portföljen och som väl är tämligen vanliga bland småspararna (amf, humle, delphi, prior Nilsson, spiltan, öhman) har gett 80-120%. Samtidigt visar grafen att de flesta som direktäger aktier tom avkastar… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-25 16:53

Tjenare Sune, Det är definitivt så att indexfonder har underpresterat senaste åren. Generellt så ger ju småbolag bättre avkastning än stora bolag, och indexfonder innehåller primärt stora bolag. Men småbolag är också mer volatila, vilket gör att de presterar sämre än index under en nedåtgående börsmarknad. Då bör indexfonder slå andra fonder igen. Därför tycker jag det är vettigt att ha BÅDE aktiva och passiva fonder i sin portfölj. Aktiva som verkligen hittar småbolag med en edge och några passiva fonder med låga avgifter. Så gör jag själv i pensionssparandet. Själv har jag dessutom ett gäng investmentbolag ovanpå i mitt… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-25 21:05

later minsann som om vi har ganska lika struktur pa sparandet :-)!