Hoppa till huvudinnehållet

Spararna fortsätter investera trots Corona-kris

De senaste veckorna har inneburit historiska ras på börsen, där Stockholmsbörsen senaste månaden backat närmre 30 procent. Inte ens under finanskrisen såg vi den typ av snabbt ras från toppen, och än går det bara att spekulera i hur mycket stryk världsekonomin kommer ta av Covid-19-viruset. Bland Nordnets kunder ser vi dock inte några panikförsäljningar – genomsnittskundens investerade kapital har minskat med ynka 3 procentenheter sedan börsen toppade i februari.

Hur påverkar Coronaviruset börsen?

Den stora frågan alla nu ställer sig är; hur länge kommer börsen rasa som en konsekvens av Covid-19? Svaret är att varken kollegor, stadsepidemiologer eller politiker har ett bra svar på detta och tiden får helt enkelt utvisa. Men det vi kan göra för att lugna oss själva är att titta på hur det sett ut historiskt vid andra kriser. Dessutom är du inte ensam om att just nu se din portfölj gå ner i värde, och därför kan vi titta lite närmre på hur våra kunder har agerat som kollektiv hittills under Coronakrisen .

Mindre investerat kapital – mer av portföljen i aktier

I slutet av februari, vecka 8 i grafen nedan, nådde Stockholmsbörsen sin nuvarande topp och indexet OMXS30 stod i 1900. I genomsnitt hade våra svenska kunder då 64 procent av sin portfölj investerad och återstående 36 procent som likvider på kontot.

Förra veckan, det vill säga fyra veckor senare, är andelen investerat kapital 3 procentenheter lägre – 61 procent av det egna kapitalet.

Av det investerade kapitalet består snittkundens depå av 50 procent aktier, 45 procent fonder och resten övriga värdepapper som till exempel ETF:er och derivat. Detta har knappt förändrats mellan veckorna. Så vad kan vi dra för slutsatser av detta? Eftersom det investerade kapitalet har minskat så pass lite trots börsens stora nedgång, samtidigt som andelen nettoinsättningar i likvider ökar, blir slutsatsen att våra kunder nettoköper just nu. Dessutom är investeringar i aktier fortsatt mer populärt än i fonder hos våra kunder.

Sentimentet kring börsen

För att få en känsla av vad våra kunder tror börsen är på väg kan vi titta lite på hur våra kunder har handlat Handelsbankens populära ETF:er XACT. Dessa produkter tycks ha ökat i popularitet sedan årsskiftet, men det går att se skillnader i vad som handlas. Den breda ETF:en XACT Norden som följer de 30 mest omsatta bolagen på de nordiska börserna har sedan årsskiftet fått hela 115 procent fler ägare. Även de andra index som går att investera i via dessa ETF:er, huvudindex på börserna i Köpenhamn, Oslo och Stockholm har nettoköpts.

Börshandlade index utan hävstång

NamnBörsindexUtv. i år*RiktningFörändring i antal ägare*
XACT Norden🇸🇪 🇫🇮 🇩🇰 🇳🇴– 18 %Lång+ 115%
XACT OMXS30🇸🇪– 23 %Lång+ 86 %
XACT OBX🇳🇴 – 27 %Lång+ 7 %
XACT OMXC25🇩🇰– 18 %Lång+ 87 %

* Utvecklingen avser perioden 2020-01-01 till 2020-03-15

När det gäller XACT’s ETF:er som har hävstång för både lång och kort position så finns dessa endast för svenska och norska börsen. Totalt har de som tror på nedgång, alltså BEAR-produkter fått 22 procent fler ägare sedan årsskiftet. Ökningen för motsvarande BULL-ETF:er är totalt 14 procent sedan årsskiftet. Dessutom är det ungefär dubbelt så många som är positionerade i BEAR jämfört med BULL, om man bortser från de som investerat i indexen utan hävstång.

Börshandlade index med hävstång

NamnBörsindexUtv. i år*RiktningDaglig hävstångFörändring i antal ägare*
XACT BULL🇸🇪– 34 %Lång1,5+ 13 %
XACT BULL 2🇸🇪– 44 %Lång2+ 15 %
XACT BEAR🇸🇪+ 29 %Kort1,5+ 22 %
XACT BEAR 2🇸🇪+ 54 %Kort2+ 23 %
XACT OBX Bull🇳🇴– 48 %Lång2+ 15 %
XACT OBX Bear🇳🇴+ 66 %Kort2+ 20 %

* Utvecklingen avser perioden 2020-01-01 till 2020-03-15

Kortsiktigt verkar det därmed som att spararna tror på mer nedgång, om man utgår från de tusentals kunder som investerat i dessa produkter. Däremot verkar det på lång sikt som att spararna tror på uppgång eftersom antal ägare i de nordiska börsindexen (utan hävstång) har ökat lavinartat.

Detta erbjuder vi dig som vill handla på börsen

Vill du vara med på resan på börsen just nu får du vara beredd på att det kan vara lite berg- och dalbana närmsta tiden. Nedan hittar du olika produkter som passar för olika syften.

Nordnet Markets – För dig som vill investera på kort sikt

Passar dig som är insatt i börsen och vill investera kortsiktigt i börsindex, råvaror eller enskilda aktier. Här hittar du produkter som ger avkastning i båda riktningar (upp- eller nedgång).

Nordnet Smart – För dig som vill ha hjälp med långsiktigt sparande

Våra smarta fonder har fått sitt namn för att de inte förlitar sig enbart på fortsatt tillväxt i aktier utan reagerar automatiskt i takt med marknaden. Om räntorna stiger eller börsen faller så justeras portföljen, vilket syftar till ökad stabilitet och högre avkastning. Du kan dessutom få rådgivning i vilken portfölj som passar just dig.

Månadssparande – För dig som vill investera i fonder långsiktigt

Månadssparande är ett bra sätt att sprida ut dina inköp över tid och nyttja ränta-på-ränta-effekten. Vet du vilka fonder du vill ha kan du enkelt sätta upp ett månadsspar som sköter sig självt.

Hur gör du i dessa tider? Och vad tror du börsen ska framåt med tanke på Corona? Kommentera gärna nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-26 08:12

Hej!

Om värdet på det investerade kapitalet sjunker så sjunker väl även andelen investerat kapital utan några försäljningar.
Som exempel:
100kkr på kontot på toppen, 64kkr investerat och 36kkr i likvider. Om det investerade värdet sjunker med säg 25% så är de nu värda 48kkr. Totala värdet på kontot är då 36kkr+48kkr=84kkr.
Investerat kapital i procent borde då vara 48kkr/84kkr=57%.
Enligt grafen ligger vi nu på ett investerat kapital på 61%, borde inte detta innebära att vi har köpt mer snarare än sålt?

Mvh Joel

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-26 10:26

Hej Joel!

Helt rätt så påverkar ju värdet av ens investeringar andelen som är investerat om likvider är konstant. Det är det inte och kunde tyvärr inte ha med insättningar och uttag (som ju påverkar likvid-variabeln i exemplet) för att visa hela exemplet, men har kikat på det “behind-the-scenes” och det är mycket riktigt så att det nettoköps. Förtydligar detta i artikeln! Tack.

/Andreas

Anonym
Anonym
2020-03-26 09:23

“Förra veckan, det vill säga fyra veckor senare, är andelen investerat kapital 3 procent lägre”
Jag tror att ni menar procentenheter.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-26 10:10

Helt rätt! Har uppdaterat detta nu 🙂

/Andreas

Anonym
Anonym
2020-03-26 11:44

Lugnet före stormen, först i april får vi facit – Q2 kommer bli en rysare

Anonym
Anonym
2020-03-26 12:51

Ja, många missade möjligheten att sälja av i Februari. Det är verkligen skönt att i alla fall ha räddat 90% av kapitalet när nedgången är 30%. Nu gäller det att köpa in vid rätt tillfälle och framförallt bolag som kan tänkas klara sig bra ur krisen. Det gäller ju inte alla och jag tycker det finns anledning att titta extra noga på hur framtidsutsikterna har ändrats för många företag. De senaste dagarnas rally tolkar jag mer som att det finns mycket kapital vid sidlinjen och att det är lite FOMO. Med tanke på att effekterna av pandemin ännu inte syns… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-26 14:06

Helt me dig Bengt!