Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

ISK-sparare snuvas på Readly – #fixaISK

Idag nåddes vi av nyheten att Readly – ett Spotify för tidningar och magasin – är på väg till börsen. Dessvärre för alla ISK-sparare kommer aktien inte kunna tecknas via ISK. Vi har alltså fått ytterligare ett exempel som visar att dagens ISK-regelverk måste ändras. På den positiva sidan: flera politiker verkar förstå problemet.

Så nu händer det igen. Techbolaget Readly är på väg mot börsen, och min tro är att Readlys notering kan attrahera ett stort intresse hos sparare. Appen ligger definitivt i tiden, och just nu är det mesta som andas tech, och därtill “hemmasittande”, superhett.

Därför går vissa IPO:s inte att teckna i ISK

Men – eftersom IPO:n innehåller en mix av nyemitterade och befintliga aktier som säljs av så kommer det inte vara möjligt för ISK-sparare att teckna Readly. Det är helt enkelt så regelverket ser ut; lagen kräver att nyemitterade och befintliga aktier ska behandlas på olika sätt av banken. Det går ju inte i en IPO – aktier som aktier – och därför gör Nordnet bedömningen att det inte går att låta ISK-sparare teckna i en sådan IPO utan att riskera att bryta mot regelverket.

Det är att ta det säkra före det osäkra, och det är för spararnas skull. Enligt lagtexten kan ISK nämligen upphöra om otillåtna tillgångar förs in på ISK, eller om tillåtna tillgångar förs in på ett otillåtet sätt. Då får spararen betala konventionell skatt på alla sina innehav. Det handlar alltså om att skydda spararna från att råka ut för detta.

Reglerna måste ändras

Men det hela visar ju visar ju på behovet av en förändring i regelverket. Det är ju onekligen rätt många IPO:s som består av både nyemitterade och befintliga aktier. Vi ser det exempelvis i en annan nu uppmärksammad notering; Spotlight. Inte heller Spotlight går att teckna via ISK. Ja, det går att teckna via kapitalförsäkring eller vanligt aktiekonto. Men att ha aktien i en kapitalförsäkring är inte samma sak som att ha aktien i ISK, även om kapitalsäkring (om den inte är avgiftsbelagd – det är den inte hos Nordnet) har sina fördelar. Och att föra över från vanligt konto kan innebära oönskade skatteeffekter. I våras hade vi hajpade techbolaget Pexip, och samma regelverk omöjliggjorde deltagande i danska Stenocares emission, vilket vi då uppmärksammade i media.

Det är ju inte alls rimligt att ISK-sparare än en gång snuvas på möjligheten att teckna i spännande bolag som kommer till börsen. ISK ska ju vara en sparform för alla, som en viktig länk för att demokratisera sparandet. Då rimmar det illa att ISK-sparare utestängs när det görs stora och uppmärksammade  börsnoteringar. Regelverket behöver ändras, så att även befintliga aktier kan ingå i en IPO.

Förståelse hos politikerna

På den positiva sidan: känslan är att det inte är alldeles otänkbart att det kanske kan komma att göra det.

På Nordnet har vi kontakt med representanter från flera politiska partier i frågan. Min uppfattning är att det på flera håll finns en förståelse för problematiken. Kristdemokraterna uttrycker en förståelse både för denna fråga och för andra frågor som kan förbättra för sparare, och det har även representanter för Moderaterna gjort, liksom Sverigedemokraterna. Även Liberalerna anser frågan vara intressant och har ju faktiskt tillsammans med Centerpartiet uttryckt en önskan om en översyn av regelverket i media.

Vi fortsätter att föra en dialog och förklara för politikerna varför det här är en viktig fråga, om ISK ska vara en folklig sparform även i framtiden. På sociala medier gör vi det under hashtaggen #fixaISK.

Vad tycker du om att ISK-sparare inte kan delta i alla IPO:s?

Dela gärna dina tankar nedan eller på sociala medier under #fixaISK.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-01 14:56

Kan man köpa aktien efter att den har noteras

Anonym
Anonym
2020-09-01 21:09

Ger inte KF i princip samma skattefördelar som ISK? Varför då inte delta med KF?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 14:40

Undrar samma sak, jag hade för mig att det var bättre att ha KF på Nordnet för belåningsprogrammet. Sen att man betalade samma summa avgift som på ett ISK.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-08 13:05

Det går utmärkt att delta med KF. Det kan dock finnas de som absolut vill ha aktierna i ISK, och för dem är dagens regelverk ett problem.

Anonym
Anonym
2020-09-08 12:20

Har fått mail från Avanza med erbjudande att teckna Readly via ISK. Nåt som har ändrats sedan denna artikel skrevs?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-08 12:41

Ja, det undrar jag med.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-08 13:08

Jag kan ju inte svara för Avanza. Men som jag generellt förstått det har det utvecklats åtgärder för att undvika att träffas av nuvarande regelverk, där ett sätt är att addera en part i ägarkedjan. På så vis undviker man direkt koppling mellan befintlig och ny aktieägare. För mig är det ytterligare ett bevis på att lagen måste ändras, något vi på Nordnet jobbar för i dialog med politiker. Det blir en total djungel när en bank anser att något är tillåtet, en grupp anser att något är otillåtet och en tredje utvecklar sätt att undvika att träffas av lagstiftningen. En… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-08 13:45

Tack, rekommenderar du att teckna genom KF istället för ISK i detta fall för att undvika eventuella problem?

Anonym
Anonym
2020-09-09 16:21

Jag kan inte teckna Readly hos Nordnet av någon konstig anlededning. Kan tillägga att jag har samma problem med andra IPO:s hos Nordnet. Försöker teckna via KF, vilket ska vara okej. Men fältet “Teckna aktier” är gråmarkerat och det går inte att fylla i. Har mejlat Nordnet för några dagar sedan, utan svar. Orkar inte sätta mig i en timmes telefonkö. Någon annan som har detta problem eller någon lösning?