Hoppa till huvudinnehållet

Nytt år och nya sparmål! #sparadkrona

Många som avger nyårslöften om sparande och samtidigt är januari “fattigaste” månaden på året. Vi går igenom hur du håller sparmålen och dela gärna dina spartips under #sparadkrona

Ta tag i sparandet under 2018!

Det är alltid en god anledning att ta tag i sin ekonomi och påbörja ett mer ekonomiskt sunt leverne. För några känns det mer passande i samband med ett nyår för att avge ett löfte. Eller om du väljer en mer sparsam livsstil något annat datum så har du iaf gjort ett bra val.

Men att vilja bli mer sparsam är en sak, en annan är ju att faktiskt hålla detta. I stort handlar det om att få igång rutiner eller små förändringar som knuffar dig i rätt riktning. Här kommer några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på resan mot ett bättre sparande!

Hashtag sparadkrona!

Januari är den månad då flest svenskar har det som tuffast, rent ekonomiskt. Jul och nyårsfirande tömmer effektivt såväl plånboken och sparkontot. Men det finns några smarta trick som du kan ta till för att snabbt komma upp på banan igen. Vill du ha mer inspiration eller hjälpa andra så kolla in hashtagen #sparadkrona på twitter.

Transport

Att kunna ta sig stället är ett måste. Pendla till jobbet. Handla mat. Hämta och lämna på olika aktiviteter. Här är det lätt att man landar i gamla rutiner och inte kollar sig för bättre alternativ. Så här borde du kunna spara lite pengar.

Åker du bil till jobbet? Ställ den hemma under januari! Pröva att åka kommunalt och upptäck fördelarna med att kunna läsa tidningen eller en bok samtidigt som du är på väg till jobbet.
Eller går det cykla? Från 1a februari kan du som privatperson få ekonomiskt bidrag för att köpa elcykel eller elmoped. Du får göra avdrag för upp till 25% av köpbeloppet, med max 10 000kr. Har du redan köpt en elcykel efter 20e september 2017 så kan du göra avdrag retroaktivt.

Eller kanske är det dags att byta bilen? Regeringen inför “bonus” för bilar med noll-utsläpp från 1a juli 2018. Upp till 60 000kr kan du få i ersättning om ditt fordon lever upp till kraven. Kanske inte är det sparsammaste för plånboken att köpa nyare bilar, men mer sparsamt för miljö i alla fall. Mer info här.

De dyra lunchvanorna

Äter du restauranglunch? Ersätt med matlåda under januari! Lunchpriserna ligger kring 75-105 kronor på de flesta ställen och en lyxig matlåda kan du laga för under 30 kronor. Genom att göra storkok och fokusera på säsongens råvaror och tillfälliga erbjudanden får man långt mer för matpengarna och matlådan hamnar med lätthet under 20 kr. På ett år med matlåda kan utelunchätaren med lätthet spara 10 000 kronor.

Julklapparna vi helst hade sluppit

Har du också fått julklappar du helst hade sluppit få? Traska tillbaka till butiken och byt mot kontanter eller något du behöver bättre istället! Många är rädda för vad gåvogivaren ska säga om man lämnar tillbaka en julklapp. Strunta i det. Ingen kan tycka att det är bra att du har saker hemma som du inte behöver eller uppskattar.

Går det inte byta eller få pengarna tillbaka så kan du alltid sälja det online. Om du ändå inte vill ha en pryl så kanske det finns någon annan som behöver just den! Säljer du den begagnad så blir det sparadkrona för den som köper av dig.
Vilket också blir ett annat bra spartips, kolla ifall du kan köpa det du behöver begagnat istället för nytt!

Spara in på energikostnaderna

Elräkning går också som bekant upp över vintern. Här finns mycket att spara genom att jämföra elbolag och hitta billigare alternativ. Finns dessutom en uppsjö av jämförelsetjänster och appar som gör hela jobbet åt dig.

Går du i tankarna på att skaffa solceller så finns det subventionering för detta också. Upp till 30% av investeringskostnaden kan du få som stöd från regeringen. Detta gäller inte bara dig som privatperson, utan även din bostadsförening kan göra avdrag om ni införskaffar solceller. Kolla in energimyndigheten för mer info.

Mer sparinpiration

Jag träffade den notoriskt sparsamme Günther Mårder för att få ut hans bästa spartips. Som du kommer ana så kan man ta sparsamheten betydligt mycket längre än vad man först anar. Det handlar som sagt om några förändringar i vanor för att få igång spar-maskinen.

Dela gärna dina bästa spartips på #sparadkrona. Eller lägg in ett spartips i kommentarsfältet nedan

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-01-04 11:11

Det viktigaste är att sätta en automatisk överföring samma dag som lönen kommer. Jag ska sätta mig och räkna om det går att öka min månatliga överföring.
pappabetalar2018.blogspot.com
/Pappa betalar?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-01-04 11:13

Håller med! Det är ett riktigt bra exempel på hur man sätter en bra rutin för sparande!
Tackar