Hoppa till huvudinnehållet

Spara hållbart med fonder

vår sida för hållbart sparande visar vi ett antal mer hållbara fonder, samt går igenom tillgängliga verktyg som du kan använda för att investera mer hållbart med fonder.

Vill man investera i fonder som är hållbara har det tidigare varit ganska svårt att få insikt i hur hållbara olika fonder är och kanske framförallt – att jämföra fonderna med varandra. För att hjälpa dig som sparar i fonder har Morningstar tagit fram ett fondbetyg som graderar hur hållbart en fond investerar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsfrågor och hur stora riskerna är för ökade problem med hållbarhetsaspekter i verksamheterna jämfört med andra liknande fonder. Utgångspunkten är data om de enskilda börsföretagen från Sustainalytics, ett bolag som har specialiserat sig på att granska företag ur ett ESG-perspektiv. I bedömningen ingår bland annat miljöhänsyn, samhälle och bolagsstyrning.

Morningstars hållbarhetsbetyg

Du hittar betyget på respektive fondsida, som dels visar det grafiskt genom ev. ett antal glober, samt genom ett “hållbarhetsvärde”. En lista på vilka fonder du kan handla hos oss finner du här där du kan sortera fonder efter exempelvis fondkategori, förvaltare eller avkastning. På vår hållbarhetssida har vi valt ut fyra fondkategorier och tagit fram de fonder på Nordnet som fått högst hållbarhetsbetyg och Morningstar rating inom respektive kategori. Utbudet är fonder som finns till försäljning i Sverige på Nordnet. Kategorierna är primärt baserade på Morningstars egna kategorier och de fonder vi presenterar har fyra eller fem glober, som är Morningstars symbol för hållbarhet, samt fyra eller fem stjärnor, som är Morningstars markering för stabil finansiell avkastning.

Vilka är Morningstar?

Morningstar är ett företag som publicerar och tillhandahåller fondinformation. Bolaget har varit verksamt i Sverige sedan 1999. Det amerikanska bolaget Morningstar Inc är börsnoterat på Nasdaq och är världens största oberoende utgivare av fondinformation.

Vilka är Sustainalytics?

Sustainalytics tar fram hållbarhetsanalyser av bolag till investerare och finansiella institutioner världen över. Bolaget grundades 1992 i Kanada och har idag över hundra analytiker som täcker mer än 4500 börsföretag globalt. Ett villkor för att en fond ska få ett hållbarhetsbetyg är att mer än 50 procent av fondens senast rapporterade innehav täcks av Sustainalytics utvärderingar.

Finns det några begränsningar med hållbarhetsbetyget?

Morningstars beräkning av hållbarhetsvärde tar inte hänsyn till, eller belönar negativa urval (till exempel att inte äga aktier i företag som tillverkar alkohol eller i företag som i sin verksamhet orsakar stora utsläpp av koldioxid). En annan begränsning är att en analys av en enskild portfölj inte kan mäta om förvaltaren har lyckats med positiv påverkan på företagsledningen (vilket många SRI-förvaltare påstår att de gör). Betyget tar inte heller hänsyn till historik och kan således inte värdera utveckling över tid, utan erbjuder just nu ”ögonblicksbilder” av hur ”hållbara” fonderna är. En annan begränsning är att Sustainalytics främst täcker stora börsbolag, men få småbolag, samt att betygsättningen tillåter att minimum 50 % av de underliggande bolagen i fonderna behöver vara screenade av Sustainalytics, vilket gör att det kan finnas en rätt stor procentuell andel bolag som kan påverka betygsättningen antingen positivt eller negativt.

Vilka andra verktyg kan jag använda mig av?

Ett annat vanligt verktyg är Hållbarhetsprofilen som är framtagen av Swesif (Sveriges Forum för Hållbara investeringar) där Nordnet är medlemmar. Verktyget listar samtliga svenska fonder som använder sig av-, och beskriver hur de arbetar med hållbarhetskritera i sin investeringsprocess. Du ser tydligt vilken/vilka hållbarhetsstrategier som en fond använder sig av, t ex Exkludering, eller Bäst i klassen-approach, vilka du kan läsa mer om på Swesifs hemsida. Swesif arbetar för att utländska fonder också ska börja redovisa sitt arbete kring detta i profilen. Verktyget möjliggör filtrering av fonder baserat på vad du själv önskar. Du kan läsa mer om Swesif och hållbarhetsprofilen här.

För mer inspiration till hållbara investeringar, besök vår hållbarhetssida!

Lycka till!

Vänliga hälsningar,

Rickard
Event Manager och hållbarhetsambassadör på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer