Hoppa till huvudinnehållet

Så kan du spara hållbart i aktier

Det kan vara svårt att se hur mycket bolag jobbar med hållbarhet och var man hittar information om bolagens hållbarhetsarbete. Här presenterar vi några verktyg som hjälper till med detta.

De aktiealternativ vi presenterar på Nordnets hållbarhetssida är baserade på Sciencebasedtargets.org. Det är ett initiativ och partnerskap mellan CDP, FN:s Global Compact, WRI (World Resource Institute) och WWF, som hjälper företag att avgöra hur mycket de ska minska sina utsläpp för att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna.

Vetenskapsbaserade utsläppsmål

Science Based Targets (SBT) inspirerar företag att sätta upp mål för att minska sina växthusgasutsläpp. De mål som antas betraktas som vetenskapligt baserade om de är i linje med nivån för den minskning av växthusgaser (”decarbonization”) som krävs för att hålla den globala temperaturökningen minst under 2 grader Celsius. Målsättningen om att minska utsläppen ligger till grund för klimatmålen satta i Paris 2015.

Sciencebasedtargets.org – en av många källor

I inlägget där vi presenterar vår nya hållbarhetssida förklarar vi att det finns flera tillvägagångssätt för att välja ut hållbara investeringar. Sciencebasedtargets.org tar mer hänsyn till miljö och klimat, än samhälle- och bolagsstyrning, även kallat ESG-faktorer. Vi lägger ingen värdering i företagen som listas på hållbarhetssidan vad gäller framtida avkastning och inte heller hur väl de presterar i andra relevanta forum och hållbarhetsrankingar. Det är därför viktigt att du gör din egen analys och endast ser detta som inspiration. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

På Science Based Targets hemsida presenteras samtliga bolag som har fått sina klimatmål godkända, samt de bolag som har åtagit sig att sätta klimatmål.

Arabesque S-Ray

Ett nytt verktyg som ger dig möjlighet att monitorera hållbarhet i över
4 000 av världens största börsnoterade bolag är Arabesques analysverktyg S-Ray.

Verktyget är designat att på ett effektivt sätt visualisera stora mängder miljö-, klimat, och samhällsrelaterad data, s k. ESG-faktorer, till en enkel applikation.

Genom maskininlärning och big data kombinerar Arabesque S-Ray över 200 ESG-punkter med nyhetssignaler från över 50 000 källor över 15 språk.

Väger du in hållbarhet i ditt sparande eller har något tips på hur du gör för att hitta denna information? Kommentera gärna nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-05-13 15:56

detta är ju bara bedrägeri det finns inget som är hållbart inte ens dom skojare som försöker sälja hållbarhet det är så att co2 finns i flera olika cykler längre eller kortare. och dessa miljö muppar har ingen koll någon av dom . särskilt då den längsta co2 som då binds i vatten av vulkaner i mitt Atlantens ryggen inte ens den co2 som släps ut i vulkaner på land i dödliga mängder låssas man inte finns i Afrika dör djur och människor dör på grund av co2 den enda möjligheten att bryta den mänskliga co2 är att sluta förbränna.… Läs mer »