Hoppa till huvudinnehållet

Spänningen stiger om flytträtten

Det hettar till rejält i flytträttsfrågan. Flera partier har nu lämnat in motioner där de kräver mer eller mindre stora förändringar i regeringens förslag. Både KD och V vill se ett avgiftstak uttryckt i kronor – precis som Nordnet har förespråkat.

Idag torsdag den 13 juni är det så kallat motionsstopp för regeringens proposition om en effektivare flytträtt. Det betyder att de politiska partierna har haft tills idag på sig att tycka till om regeringens förslag, som jag tycker är otillräckligt.

Tre partier har i skrivande stund lämnat in motioner. Varken KD och SD går med på att anskaffningskostnaderna ska anses avskrivna först efter tio år, utan vill se den femårsregel som fanns i det ursprungliga förslaget. Det som låg innan regeringen gjorde som pensionsjättarna ville.

Både KD och SD vill också att flytträtten ska gälla allt försäkringssparande, också det som är tecknat innan den 1 juli 2007. Regeringen avstod helt från att föreslå att även äldre försäkringar ska omfattas i sin proposition, även om finansmarknadsminister Per Bolund i #Sparpodden öppnade dörren lite, lite på glänt för att detta sparande också kan öppnas upp i framtiden.

Vill se avgiftstak

Både KD och V vill se ett avgiftstak uttryckt i kronor och ören, för att på riktigt göra det tydligt för spararna vad en flytt egentligen kostar. Ett avgiftstak uttryckt i kronor är precis vad vi på Nordnet också vill se, vilket vi föreslagit i vårt remissvar om det vi kallar 500:2-modellen (500 kr, 2 månader).

Fler motioner från resterande partier, som också vill ta chansen att ställa sig på spararnas sida i den här frågan, kan tillkomma under dagen.

När alla motioner är inlämnade, vilket de alltså ska vara senast idag, kommer finansutskottet att ta ställning till dem och skriva ihop ett så kallat utskottsbetänkande (en sammanfattning av regeringens förslag och övriga partiers invändningar). Partierna kan här ställa sig bakom varandras motioner och det kan bildas en majoritet i utskottet för ett visst förslag. Då kan regeringen bli överkörd och det blir ett så kallat “tillkännagivande” till regeringen att den bör återkomma till riksdagen med ett förslag som är i linje med följdmotionerna.

Agera för spararnas bästa

I klartext betyder det att förslag som att anskaffningskostnader ska anses vara amorterade först efter 10 år kan falla. Och det finns en liten chans att det införs ett avgiftstak i kronor och ören, om flera partier förespråkar detta.

Det vore mycket bra. Men då måste fler partier agera för spararnas bästa, och det senast idag. Annars blir det regeringens lama förslag som gäller – och det vore olyckligt.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer