Hoppa till huvudinnehållet

Spaningar inför börsåret 2020

Börsåret 2020 närmar sig med stormsteg och jag tänkte redan nu kollar på några spaningar inför det kommande börsåret.

Basplagget i garderoben

Investmentbolag kan lätt liknas vid basplattan i portföljen, den tidlösa klassikern i garderoben. Året 2019 har varit ett mycket gott år för Stockholmsbörsens investmentbolag.

Det är Black Week och Black Friday hysteri just nu och varför inte spana in vart man kan fynd-investera med störst rabatt. Bilden nedan visar Investmentbolagens rabatter och premier just nu.

Högst rabatt hittar man i Vostok New Ventures och NAXS, inte helt förvånande då det är onoterade tillgångar vilket ofta ger en viss osäkerhet till exakta värdet. Högst premie hittar man i Creades och Havsfrun.

Kursmässigt så imponerar Bure med starka 73% sedan årsskiftet. Strax följt av Creades med ca 56% och Vostok New Venture med ungefär 55% när man räknar kursutvecklingen justerat för den stora extrautdelning som kom i våras.

Minst imponerande i år kursmässigt är Öresund med knappa 6%.

Börja plantera inför utdelningsvåren.

Ovanstående bild visar analytikernas estimat för nästa års utdelning bland Large cap bolagen. Det bör sägas att detta är vad analytikerna tror just nu och mycket kan förändras fram tills boksluten börjar komma i januari där vi vet med säkerhet vad bolagen själva föreslår som utdelning.

Röda siffror betyder sänkt förväntad utdelning år 2020 jämfört med den utdelning som var i år 2019. Grön innebär att analytikerna estimerar stigande utdelning och gul betyder samma utdelning som tidigare.
Listan är sorterad på högst estimerad direktavkastning, alltså vad den estimerade utdelningen är i förhållande till dagens aktiepris.

Bankerna är intressanta att betrakta, både Swedbank och Nordea har fått sänkta prognoser för utdelningen. Nordea har själva sagt att de siktar på en utdelning om 0,4 EUR per aktie nästa år vilket blir omkring 4,2 SEK per aktie just nu. I fallet med SEB så har analytikerna ännu inte prognostiserat någon förändring och i Handelsbanken så tror man till och med på stigande utdelning.

I Volvo har det pratats en del om att extrautdelningen som var inte kommer nästa år. Då är 10,75 på tok för högt. Extra utdelningen var på 5kr per aktie och ordinarie 5kr, vilket gav 10kr under 2019. Men givet 10,75 som analytikernas estimat så är det ändå en höjning av ordinarie utdelningen som förväntas, om det blir fallet återstår fortfarande att se.

Resurs Holding har seglat upp på listan, analytikerna tror på höjd utdelning under nästa. Dock kan du se att det “bara” är två analytiker som gett estimat vilket är något tunt underlag jämfört med övriga aktier på listan.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-12-03 08:57

Saknar Ratos i er artikel! Orsak?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-06 15:30

De klassar inte sig själva som investmentbolag längre, de redovisar inte substansvärde.