Hoppa till huvudinnehållet

Bra att tänka på – SPAC-aktier

Företagsförvärv och börsintroduktioner är heta trender på börsen just nu och SPAC-fenomenet fångar båda. Enkelt förklarat så börsnoteras en portfölj av likvida medel med syftet att förvärva ett företag som då blir börsnoterat. För dig som investerare finns det några saker att ha i åtanke.

Villkoren i en SPAC

SPAC är en förkortning för engelska Special Purpose Acquisition Company – vilket på ren svenska blir ett “företag” vars enda syfte är att förvärva ett annat företag. Jag skrev företag med citationstecken för det som börsnoteras är likvida medel och strukturen för att kunna köpa ett företagsförvärv. Det onoterade företaget som i framtiden kan komma att bli förvärvat av SPAC-bolaget blir på så sätt börsnoterat.

Fram till dess att SPAC-företaget har hittat något objekt att förvärva är det ett företag med pengar och ambition. Du som eventuellt investerar i en SPAC behöver fundera på om det finns rätt förutsättningar att kunna göra ett bra förvärv. Ett bra tips är att kolla vilka det är som står bakom SPAC-företaget och hur deras bevisade historia av att göra företagsförvärv ser ut.

Vilka incitamentsstrukturer finns det i SPAC-företaget? De som jobbar med att leta potentiella förvärv har ofta incitament att göra bra affärer, men på vilket sätt de påverkar dig som aktieägare är det bra att fundera över. Finns det teckningsoptioner som gör att aktieägare späds ut eller har “sponsorerna” (som de ofta kallas) på något annat sätt en bonus kopplad till förvärvet. Utspädningseffekter blir en indirekt kostnad för dig som aktieägare, samtidigt kan de goda incitamenten ge den extra knuff som behövs för att göra ett extraordinärt förvärv.

En annan viktig faktor är att fundera på storleken på förvärvet. Det finns begränsat med företag i Sverige och om det är en viss storleksnivå som man specifikt letar efter så kan utbudet vara ännu mer begränsat. Med det sagt så är en överhängande majoritet av alla företag i Sverige inte börsnoterade. Så det finns med andra ord många företag kvar som potentiellt skulle vilja bli börsnoterade genom ett SPAC-företag.

Tidsperspektivet är en annan viktig faktor. Börshumöret går som bekant upp och ner, det finns ibland godare förutsättningar för lyckade börsnoteringar och ibland sämre förutsättningar. Vanliga villkor för en SPAC är att ett förvärv ska göras inom 2-3 år från det att SPAC-aktien börjar handlas på börsen. Det betyder att du som investerare behöver ha tålamod och tänka på lite längre sikt. SPAC-aktien blir börsnoterad så du har alltid möjlighet att både köpa fler aktier, eller sälja av. Och rimligtvis står aktiepriset ganska stilla då det är lätt att prissätta värdet på SPAC-företaget. Det är ju än så länge bara pengar som är börsnoterade.

Med det sagt så kan aktiepriset ändå fluktuera på grund av spekulation och allmän riskvilja.

Vad händer vid förvärv eller uteblivet förvärv?

Än så länge finns det ganska få SPAC-företag i Sverige, men fler kommer troligtvis att dyka upp framöver. De exakta villkoren kommer variera så du som investerare gör bäst i att kolla prospektet för den specifika SPAC du är intresserad av. Där framgår villkoren med eventuellt olika aktieslag (A- och B-aktie, teckningoptioner, m.m.) och vad som händer vid ett eventuellt förvärv.

Syftet är ju att SPAC-företaget ska förvärva ett annat företag vilket gör att du som investerare blir ägare i det företag som blir förvärvat. Sen kan det i vissa lägen finnas ytterligare teckningsoptioner eller liknande som gör att man som investerare har möjlighet att teckna fler aktier framöver.

Om det inte blir ett förvärv så är det vanliga förfarandet att SPAC-aktierna blir inlösta för samma belopp som de köptes för i samband med börsnoteringen. Detta sker som sagt efter 2-3 år, om inget företag har blivit förvärvat.

När ett eventuellt förvärv blir aktuellt kommer det att presenteras för samtliga aktieägare på en bolagsstämma där aktieägarna beslutar om förvärvet ska genomföras eller inte. Du som investerare har alltså en möjlighet att godkänna eller rösta emot förslaget. Om en majoritet på stämman beslutar att genomföra förvärvet kommer det att ske.

Tips att tänka på innan du investerar i en SPAC-aktie

  • Vem/vilka står bakom SPAC-aktien och vad är deras historiska förmåga att göra bra företagsförvärv?
  • Vilka incitamentsstrukturer finns kopplat till de som står bakom och hur mycket egna pengar satsar de?
  • Förstå att det är en påse pengar tills dess att företagsförvärv genomförs. Det kan bli 0-3 år med “utebliven” avkastning om SPAC-aktien står still och börsen i allmänhet går upp
  • Förstå “optionsvärdet” i SPAC-aktien. Du får köpa in dig i någon annans förmåga att hitta ett bra företag att förvärva

Vad är dina tankar kring SPAC-aktier? Dela gärna tankar och frågor i kommentarsfältet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-06-28 16:56

ja det viktigaste är ju vad detta som köps ska syssla med. och det är ju den fundsmetala frågan..det är ju igentligen omöjligt att avgöra om det är en bra affär om man inte vet vad målet är.
krypttiska utal om höja värdet vekar !ite floskelrikt

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm