Hoppa till huvudinnehållet

Sommarkrönika – del 1

Var skall man börja. Vilket otroligt ovanligt halvår vi har varit med om. Det har varit mycket nytt för många, att få uppleva en rejäl sättning i marknaden exempelvis. Våra liv har förändrats, kanske permanent, till följd utav pandemin som vi nu tillsammans går igenom.

Året har hittills varit fullpackat med händelser; allt från negativa oljepriser, till nya höjder på Nasdaq med tre bolag som står för dryg 30% av indexet, Apple, Microsoft och Amazon. Länder har stängts ner, återöppnats, bara för att delvis stängas ner igen.

Heta diskussioner har förts om vilken strategi som är bäst för att hantera den pågående pandemin. Utan att kommentera Sveriges val av strategi, så tror och hoppas jag, att den svenska ekonomin kommer att må bättre jämfört med andra länder framgent.

Nåja, låt oss gå igenom ett par ämnen lite mer i detalj.

Oljan – negativa priser, överutbud, priskrig

Negativa priser för en tillgångsklass är inte särskilt vanligt. Som grafen nedan visar handlades WTI(West Texas Intermediate)-olja till nästan -$40, inte särskilt starkt så att säga. Köpare får alltså betalt för att hämta olja.

Det fanns ett par anledningar till att detta kunde hända. Vi kan börja med den mest uppenbara anledningen; olja, som de flesta tillgångsslag, handlas i månadsterminer som går till lösen & settlement. För WTI-oljan så görs denna settlement genom en fysisk leverans av olja, vilket innebär att om du äger ett kontrakt som går till lösen, då är du skyldig att hämta din olja i Cushing, Oklahoma.

En ytterligare faktor var den amerikanska ETF:en US Oil Fund(USO). Fondens placeringsbestämmelser är att placera i princip alla pengar i den nuvarande månadens oljekontrakt. Det slutade med att USO satt på en stor mängd kontrakt på lösendag. Dessa kontrakt såldes ut i en illikvid marknad, vilket ledde till ett kraftigt prisfall, och slutligen, negativa priser.

Utöver detta, hade USO ett högre inflöde än någonsin. Redan i slutet på mars satt fonden på $726 miljoner i orealiserade förluster . Under samma period slarvades dessutom enorma summor pengar bort genom att man förändrade fondens placeringsbestämmelser stup i kvarten. Dessa förändringar innebar i praktiken att fonden köpte kontrakt med lösen som låg månader, och ibland år, framåt i tiden. Detta resulterade i att man realiserade förluster på upp till $20 per kontrakt. Till råga på detta gick man samtidigt ut med att det finns risk att fonden inte når sitt investeringsmål. En riktig soppa.

Utöver det som redan nämnts; situationen för oljemarknaden såg dyster ut redan innan WTI-olja handlades ner till negativa priser. Marknaden led av ett stort överutbud av olja. Detta dels till följd utav priskriget mellan Saudiarabien och Ryssland, men även som en konsekvens av pandemin – som nu var ett faktum. Att Saudiarabien öppnade kranarna för fullt, samtidigt som land efter land stängde ner sina produktionstunga sektorer, hjälpte inte direkt värdet på oljan.

Värst var situationen under april månad med ett överutbud om nästan 25 miljoner fat per dag. Läget framöver blir intressant då situationen väntas bli omvänd, dvs. att efterfrågan kommer bli större än utbudet, till viss del av att produktion som stängts ner under prisfallet – stängs permanent.

Om man är nyfiken på oljan framöver kan det vara intressant att följa utvecklingen i Kina och USA, vilka tillsammans står för ungefär 30% av världens oljekonsumtion. Produktionen i USA är särskilt intressant då mycket av shaleoljan kräver ett högt oljepris för att nå ‘break-even’.

Ett par saker är viktiga att ta med sig om du är intresserad av att handla i oljerelaterade papper. Som du märker är det många faktorer som påverkar priset på oljan. Deld utbud och efterfrågan, men även politik, OPEC, krig och andra liknande händelser. Personligen tycker jag att oljan är väldigt intressant som tillgångsslag. Helt enkelt för att man aldrig vet vad som komma skall. Har man oljebolag i depån kan aktierna gå upp 10% ena dagen, bara för att tappa lika mycket nästa dag. Detta gör att placeringar i olja kanske är mer för den riskbenägna, än den riskaverta. Och man får aldrig glömma att oljesektorn är skuldtyngd, vilket kan påverka både bolagen i fråga men även bankerna som ‘äger’ skulden.

Just OPEC drev i år igenom den största produktionsminskningen någonsin, 9,7 miljoner fat per dag(är planen iallafall..) som gav oljepriset en skjuts uppåt. Nu är det inte heller det gamla OPEC som vi känner till och som innefattar 14 länder som kontrollerar 35 procent utav världens totala oljeproduktion och 82 procent av världens totala bevisade reserver. Sedan en tid tillbaka finns även något som kallas för “OPEC+”. OPEC+ inkluderar ytterligare 10 länder, där de mest nämnvärda är Ryssland, Mexiko och Kazakstan. OPEC+ kontrollerar 55% av oljeproduktionen och 90% av reserverna, vilket ger dem stort inflytande över världsekonomin

I dagsläget är det tänkt att den nuvarande fasen av produktionsminskningen, dvs. 9,7 miljoner fat, skall gälla fram tills augusti. Under ‘fas 2’ är målet istället 7,7 miljoner fat per dag som är målet.

Som tidigare nämnts(priskriget) är inte allting alltid frid och fröjd mellan de oljeproducerande länderna, vilket gör att det sannerligen kommer att bli intressant att följa utvecklingen framöver.

Nu börjar det bli lite långdraget om oljan, vi går vidare till nästa ämne:

ATH, RNK (Rakt Ner i Källaren) och allt är bra, eller?

Innan börsfallet påbörjades i slutet på februari satte OMXS30 nytt ATH på ca 1905. Det var den 20 februari. Sedan gick RNK-index i taket och börsen föll handlöst, dessutom snabbare än någonsin, ner i en bear market.

Men, efter detta hårda fall så tog det inte lång tid innan Nasdaq satte ett nytt ATH,(RNK-index för Nasdaq handlas negativt i skrivande stund ), med Dow och SP500 en bra bit efter.

Mycket av uppgången för Nasdaq kan härledas till tre bolag; Apple, Microsoft och Amazon. Tillsammans står de för, som tidigare nämnt, för drygt 30% av indexvikten.

Men allt är lugnt.. eller?

Detaljhandeln har studsat, dock inte riktigt samma läge i USA, men det är fortfarande en bit kvar till nivåerna innan pandemin bröt ut. Värderingen för SP500 närmar sig nivåerna från IT-bubblan(2000-2001). Citigroups ‘Economic Suprise Index’ (som mäter om inkommande ekonomisk data möter förväntningarna eller inte) skjuter tillsammans med antal nya smittofall i USA, i höjden. Detta index är förövrigt på de högsta nivåerna på mycket länge.

Men ja, pengar är billigt, och centralbankerna tycker pengar för fullt <- (varning för ljud), men mer om detta i nästa del.

Så vilka risker kan sticka ett hål på euforin som pågår just nu?

  • Centralbankerna drar ner på lättnaderna. Det kan vara något svårt, särskilt i USA, med tanke på arbetslösheten.
  • Valet i USA, Biden är just nu i förarsätet.
  • Den oändliga följetongen om handelsavtalet mellan USA & Kina.
  • Kreditproblem; uteblivna betalningar, konkurser & kreditförluster.
  • Och den mest uppenbara: en andra våg av COVID-19, vissa kanske börjar bli lite för bekväma? Vi får hålla ett öga på utvecklingen i USA.

På hemmaplan så har ett par sämre månader nu övergått mot normalitet, arbetslösheten är högre än på länge och kronan har gått starkt mot exempelvis US Dollar.

Nåja, innan detta blir allt för långdraget så slutar vi här. Det kommer bli mycket spännande att se vad som komma skall. Nästa del kommer innehålla guld, QE QE QE, reseindustrin, rapportförväntningar, mitt år på börsen och kanske lite annat skoj.

Tills dess, ta hand om dig!

/Axel

PS. Vill du testa betaversionen av Nordnets nya Backtrader? Klicka isåfall här.

Axel Karlsson
Active Trading Manager

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-07-09 21:06

Tack Axel för intressant sommarläsning!

Anonym
Anonym
2020-07-09 21:58

Bra skrivit