Hoppa till huvudinnehållet

Händelser under Sommarbörsen

Sommaren står för dörren och vanligtvis är det en av börsens lugnare perioder. Detta år har i allmänhet varit händelserikt och börssommaren har ett gäng stora händelser på agendan. Som vi har lärt oss kan det dessutom hända rätt mycket oplanerat.

Här kommer hållpunkterna under sommaren att ha lite extra koll på.

Sommarbörsen

Bilden ovan visar hur Stockholmsbörsen (SIXRX) har utvecklas mellan perioden första juni till sista september tillbaka till 2000. I genomsnitt har avkastningen varit negativ -1,7 procent under denna period. Dock är det några stora fall som drar ner genomsnittet. De negativa börsåren 2002, 2008, 2011 är bidragande. Median avkastningen under sommarmånaderna är ändå positiv och ligger på 4,5 procent.
Som du kan se av grafen är rörelsen på börsen ganska liten under många börssommrar. Men det finns givetvis undantag och det är just de åren vi haft rätt stökigt i allmänhet på börsen, med bara halva 2020 avklarat känns det som väldigt mycket fortfarande kan hända.

30 Juni – BREXIT, dags igen?

Sista juni behöver britterna meddela om de vill förlänga övergångsperioden för det brittiska utträdet ur EU.

Det har verkligen inte varit mycket prat om BREXIT längre (och det känns förvisso lite skönt). Delvis kan man tycka att det är ett avslutat kapitel vid detta laget, men faktumet är ju att britterna ännu inte helt lämnat EU. Rent formellt så skedde ett utträde 31 januari 2020, men det initierade processen för att lämna. Utträdet planeras vara klart 31 december 2020 och då ska EU och UK ha färdiga sammarbetsavtal.

Efter den stökiga vår med både nedstängda samhällen och stora stimulanspaket är alla ekonomier lite skadeskjutna, både EU och UK. Risken är här att man inte förhandla fram frihandelsavtal som fungerar för båda parterna. Då går man till en avtalslös-Brexit och det öppnar upp för ytterligare handelsproblem ovanpå den halt världsekonomin gick på i mars. Det man då kan göra är att begära om mer förhandlingstid kring slutet av juni.

1 Juli – Riksbankens räntebesked

Reporäntan hann klättra upp till 0 procent vid årsskiftet efter att ha befunnit sig i negativt område senaste 5 åren. Ännu har inte riksbanken sänkt räntan under krisens utan åtgärderna har varit 300 miljarder i stödköp av statsobligationer, kommunobligationer, bostadsobligationer, företagsobligationer och företagscertifikat.
Just nu är planen från riksbankens sida att dessa stödköp ska pågå fram till v40 vilket är september. Det marknaden kommer vara nyfiken att höra om är hur dessa stödköp fallit ut och om prognosen förändras. Börsen gillar ju fortsatta stimulanser, men hur länge kan de hålla uppe dessa? Detta och mer kan vi förvänta vid nästa räntebesked.

FED och ECB är givetvis också intressanta att följa. De kommer under Juli månad också lämna besked.
16 juli – ECB räntebesked
29 juli – FED räntebesked

Hela Juli – Kvartal 2 rapportperiod

Rapportperioder är alltid spännande att följa och just detta kvartal kommer vara en viktig temperaturmätare för den ekonomiska aktiviteten.

Det finns många dimensioner på förväntningarna. Delvis så har vi ett helt kvartal i en corona-ekonomi som kommer visa på hur bolagen har hanterat detta. Några klarar sig fint, en del kan till och med öka på kapaciteten och några har givetvis stått helt still. Vi har sett några storbolag fortsatt varsla personal (Epiroc bland annat). Perioden här fram tills rapporterna så bör bolagen som drabbats hårt vinstvarna eller omvänt vinstvarna om de till och med gynnats av läget.

En viktig faktor att hålla koll på investeringar och nyförsäljning. Allra viktigast är det i bolagen som inte direkt har varit i epicentrum av krisen. Det jag kommer nosa efter är om även de bolag som gynnats har valt en mer restriktiv approach gällande investeringar, nyanställning och expansion. Om de har varit mer restriktiva kan vi få se sämre tillväxtsiffror framåt Q3 och Q4.
Nyförsäljningen kan ha varit utmanande under en fysiskt nedstängd värld. Att underhålla kundrelationer på distans är inga problem, men att göra nya affärer via Zoom från köksbordet kan ha varit utmanande.

Augusti – Demokraternas partikonvent för att välja presidentkandidat

Egentligen var planen att hålla den i mitten av juli, men demokraternas konvent för att välja president är nu satt till 17 augusti. Det finns en tydlig kandidat, Joe Biden, och förmodligen väljs han in.
Strax därefter kommer alla kampanjer att dra igång för både demokrater och republikaner inför presidentvalet 3 november. Att schemat håller är förutsatt att hösten blir en coronafri sådan. Presidentvalskampanjer innehåller ofta stora fysiska möten med väljare, kommer detta gå att genomföra är frågan. Oavsett så kan vi räkna med att det kommer vara rätt mycket prat om presidentval under sensommaren och hela hösten.

Med det sagt så se till att du hinner med någon stund av börs-ledighet i sommar! Se till att månadssparandet rullar på och ha appen nedladdad så kan du kika till om det hettar till.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer