Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Snart dags för facit i det amerikanska presidentvalet

De globala börserna har varit nervösa under den senaste veckan. Effekterna från den andra vågen av Covid-19 och det annalkande presidentvalet är det som spökar. Det finns anledning att vara förberedd på att valet kanske inte avgörs den 3 november. Här kommer de viktiga datumen att hålla koll.

Nervösa börser

Grafen ovan visar svenska, tyska och amerikanska börsen senaste 3 månaderna. Där vi såg en fortsatt uppgång under sensommaren. De amerikanska techjättarna tappade ca. 10% under september månad, men hämtat tillbaka en del fram tills för någon vecka sedan.

Kollar vi på de senaste dagarna har det varit lite extra nervöst på världens börser. Det är framförallt på grund av de ökade restriktionerna som vi ser att många länder inför igen. Denna gången är länderna ute och agerar mer koncentrerat där smittspridningen är som värst. Förhoppningsvis har världens ledare och smittskyddsansvariga lärt sig hur man på effektivast sätt kan bekämpa Covid-19. Men det gör ändå börsen nervös att antalet smittade stiger med fart igen.

Dessutom har vi presidentvalet den 3 november, ett val som mycket väl kan bjuda på mer dramatik.

Presidentvalet – Viktiga datum

Förtidsröstning – Redan nu har flera miljoner amerikaner gått och fysiskt röstat i sina vallokaler eller via brev inför presidentvalet. Här råder det lite olika regler för de olika delstaterna. Några räknar röster redan nu, några kommer börja räkna först under valdagen.

November 3 – Valdagen, nu är det den officiella dagen att rösta fram president och kongress i USA.

November 4 – På morgonen, svensk tid. Kanske att vi har fått ett valresultat, men det är ett väldigt stort kanske. Om man ska tillåtas gissa så finns det en överhängande sannolikhet att någon av parterna inte kommer acceptera valresultatet. Jag hoppas att så inte är fallet, men då amerikanska valet fungerar på det sätt att man via delstater röstar och vinner de så kallade Electoral College rösterna. Det finns totalt 538 st fördelade på alla delstater efter hur stor population varje delstat har. Det krävs 270 för att få absolut majoritet och då vinner man presidentskapet.

Vinner man majoriteten röster i en delstat så tar man alltså hem alla Electoral College röster för den delstaten. Californa är tätbefolkat och röstar alltid på Demokrater. Texas är tätbefolkat och där röstar man på Republikaner. Det som är viktigt att vinna är de “swing-states” där det inte finns en på förhand tydlig majoritet. Florida är ett sånt exempel.

Ett potentiellt scenario är att delstaterna börjar tjafsa om att rösträkningen inte har gått till på korrekt sätt då det varit en mix av förtidsröster, poströster och fysiska röster på valdagen. Detta hände i valet år 2000 mellan Al Gore och Bush där Supreme Court (Högsta domstolen) fick till slut gå in och kräva att man accepterade valresultatet i vissa delstater.

December 14 – Då ska dessa Electoral College gå och rösta på vem som ska bli president och vice president. Detta är mest formalia om vi vet valresultatet och alla accepterar det. Om det fortfarande inte råder ordningen så kommer frågan om presidentskapet gå vidare till Kongressen.

Januari 3 – Nya kongressen öppnar för första gången. Valet 3 november handlar också om att välja alla 435 st House of Representative poster. Samt av Senatens, totalt 100 platser, är det 35 st som är uppe för val i år. Prognosen är just nu att Demokraterna har goda möjligheter att både få majoritet i House of Representative och Senaten, men även detta är osäkert och vi får hålla koll den 4 november när vi får valresultatet hur Kongressen ser ut på totalen.

Januari 6 – Formellt ska nu Kongressen räkna alla Electoral College röster. Om det råder osäkerhet så kommer Senaten att behöva utse en president baserat på vilka som är vice-president kandidater. Med andra ord finns det en liten sannolikhet för såväl Kamal Harris och Mike Pence att få presidentskapet, men det vore då på ganska tumulta villkor.
Skulle det vara jämnt i Senaten och varken Demokrater eller Republikaner har majoritet så kommer det i slutändan vara Speaker oh the house som får axla ett temporärt presidentskap, detta är demokraten Nancy Pelosi i så fall.

Januari 20 – Nu kommer den nya presidenten att sväras in. Detta är ett garanterat sista datum och det är extremt osannolikt att vi får en utdragen process likt den vi såg i Sverige efter valet 2018. Stegen ovan som jag beskrev är från Amerikanska konstitutionen och om den inte skulle följas så står USA inför stora demokratiska problem. Vi får verkligen hoppas att så inte är fallet.

Februari – Budgeten kommer att presenteras, mest troligt under februari månad. Viktigt att hålla koll på är hur kongressen ser ut efter valet. Om ena partiet får presidentskap men inte kongressen så blir det till att förhandla budgeten. Vi vet ju dessutom att 2020 är ett tufft år som har krävt enorma stimulanspaket. Givet hur läget ser ut idag så kommer den framtida budgeten både ta höjd för att finansiera samt fortsätta dessa stimulanser.

Slutsatser

Förhoppningsvis går valet igenom ganska smärtfritt och vi kan minska fokuset på den amerikanska politiken och ge mer utrymme för bolagen på börsen och deras förmåga att skapa tillväxt. Men det är för tidigt att säga redan nu och rimligtvis kommer marknaden vara lite extra nervös även den kommande tiden.

Tipset är att hålla koll på hur valet utspelar sig, både gällande vem som blir president och hur kongressen ser ut. En tydlig vinnare skulle förmodligen underlätta för budgetprocessen framöver. Ett delat valresultat tvingar politikerna att förhandla och borde inte ge några större överraskningar för börsen. Det värsta scenariot är om vi får ett valresultat som inte accepteras och det blir en utdragen process.

Hur tänker du inför valet. Planerar du sitta still i båten, eller köper du skydd på nedsidan? Kom ihåg att inte stirra dig blind på dessa kortsiktiga händelser.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-11-02 09:51

Mycket bra genomgång. Pedagogiskt.