Hoppa till huvudinnehållet

Snap rusade 44 procent under första dagen på börsen

Torsdagens börsnotering av Snap blev USA:s största sedan 2014 och gjorde varken grundarna eller de som tecknat sig för en post besvikna. Aktien rusade 44 procent vid noteringen och stängde på 24,53 dollar. Det ger ett börsvärde på 28,3 miljarder dollar, motsvarande nästan 260 miljarder kronor.

 

Investerare och media var kluvna inför börsnoteringen om det var en bra investering att teckna sig i aktien.

 

Det som talade för…

 

Det som talade för en investering var att företaget på kort tid lyckats generera stora annonsintäkter och gör fotoappen Snapchat väldigt populär hos målgruppen ungdomar. 98 procent av bolagets intäkter kommer från annonser men företaget får även in pengar från tredje part som publicerar innehåll i appen, som till exempel nyhetsföretag och magasin.

Snaps intäkter per användare ökade dessutom trefaldigt under det fjärde kvartalet i fjol, jämfört med samma period föregående år. Om företaget skulle öka användarintäkten till samma nivå som Facebook så skulle det kunna ge ökade årliga intäkter med 5,5 miljarder dollar, med samma storlek på kundbas, skriver Bloomberg.

 

…och det som talade emot

 

Det som talade mot att teckna sig var bland annat att målgruppen är ganska liten och att tillväxten i antal användare är låg. Dessutom har företaget ett stort negativt kassaflöde. Investmentbolaget Susquehanna räknar till exempel med att det vänder till positivt först år 2020.

Det fria kassaflöde uppgick till -188 miljoner dollar under det fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med omsättningen på 165,7 miljoner dollar.

 

Användartillväxten sjunker

 

Investerare har tidigare undrat varför tillväxten i antalet användare saktat ner, skriver Bloomberg. I slutet av 2016 hade appen 158 miljoner användare. Sista kvartalet i fjol fick appen 5 miljoner nya användare. Det är ner från 10-20 miljoner nya användare varje kvartal under ett års tid innan dess. Företaget har också fått konkurrens från Facebook-ägda Instagram som infört funktioner som efterliknar Snapchats populära funktion med videodagbok, kallad “Stories”.

 

Hårdvaruutveckling

 

Företaget kan komma att satsa på flera mjukvaror. Nyligen lanserade företaget en glasögonprodukt med två inbyggda kameror som gör att användaren kan lägga upp filmer sedda ur användarens synvinkel. Snap kan också vara i ett tidigt utvecklingsskede av en drönare och en 360 graders-kamera, uppger källor med insyn för The New York Times respektive Techcrunch.

 

Grundarna fick ut miljardbelopp

 

Grundarna Evan Spiegel och Bobby Murphy gjorde en riktigt bra affär redan första dagen. Deras aktier är värda 1,6 miljarder dollar var men de passade också på att sälja 16 miljoner aktier vardera för teckningspriset vilket gjorde att de drog in nästan 2,5 miljarder kronor var.

 

Investerarkommentar

 

Hur ser då en investerare påbolaget. Finwire fick en kommentar från Claes Murander på Lannebo Vision inför börsnoteringen.

”Den här typen av bolag faller lite utanför min radar, men med det sagt så äger vi i fonden till exempel Facebook, skillnaden där är att bolaget tjänar pengar och växer väldigt bra och det är beprövat att de kan monetarisera på användarbasen. Även om Snapchat omsätter cirka 400 miljoner dollar så har de inte nått till den punkten att de börjar tjäna pengar”, säger han och tillägger:

”Frågan man kan ställa sig vad gäller Snapchat är om det är ett Facebook eller ett Twitter, jag är inte klok nog för att avgöra det och väljer att passa för nu, därmed inte sagt att bolaget kan bli aktuellt i framtiden om utvecklingen går åt rätt håll”.

Snap i korthet: Företaget hade en omsättning på 404,5 miljoner dollar under 2016, jämfört med 58,7 miljoner dollar året dessförinnan. Förlusten växte till 514,6 miljoner dollar från 372,9 miljoner året dessförinnan. Omsättningen per användare i fjärde kvartalet i fjol uppgick till 1,06 dollar per användare, cirka 10 kronor, upp från 31 cent, samma period året innan.

Rikard Jansson

Jonathan Furelid

rikard.jansson@finwire.com

Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer