#Sparpodden – Smarta fondtips

#Sparpodden 274! Orangea kuvertet skickas ut och vi tipsar om hur du maxar din pension. Vi bjuder på en fullständig fondskola med smarta tips för att bli en bättre fondinvesterare. Samt lyssnarfråga om Duvor och Hökar hos centralbanker.

Maxa ditt orange kuvert

Vi diskuterar den utredning som gjorts gällande premiepensionen och som nu trädde ikraft vid årsskiftet. Ungefär 270 fonder försvann från Premiepensionens plattform, kvar finns omkring 550st fonder att välja mellan. Inklusive förvalsfonden AP7 Såfan givetvis.

Förändringen är till för att stärka förtroendet och möjligheten för god avkastning inom premiepensionen. Förändringarna kan medföra såväl goda som mindre eftertraktade effekter – lyssna in för att höra våra resonemang kring detta.

Frida & Alex´s fondskola

Samtliga arbetsföra vuxna i Sverige äger fonder genom sin pension. De flesta svenskar har även fonder i sitt privata sparande. Många har låg förståelse gällande avgifter, jämförelser och förväntningar i sitt fondsparande. Vi gjorde en total genomgång för att hjälpa dig navigera som fondinvesterare.

Actvie Share och Tracking Error. Detta är bra mått för att få en djup förståelse om det är en aktivt förvaltat fond eller indexfond. Samt hur väl den faktiskt är aktiv eller passiv.
En indexfond bör ha max 10 i Active Share och en aktiv fond minst 60.
Tracking Error bör ligga på max 0,5 om det är en indexfond.

Sharpekvot är bra för att hitta fonder som har en succesivt god avkastning. För att minska risken för att fatta felaktiva beslut om det svänger för mycket.

Nordnetskolan kan du fördjupa dig ännu mer i detta. Frida skrev en blogg häromdagen också som ger mer information.

Duvor och Hökar

Vi fick en lyssnarfråga på att man pratar om Duvor och Hökar när man pratar om centralbanker. Vi reder ut begreppet och sen resonerade vi kring hur detta påverkar dina bolån framöver.

Var gärna med och forma fortsättningen i #Sparpodden. Vad vill du lyssna mer på framöver? Finns det ämnen som du tycker är mer intressanta så dela gärna det i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer