Hoppa till huvudinnehållet

”Smart sparande i världsklass”

I höstas släppte Nordnet en helt ny typ av förvaltning i samarbete med den internationella giganten JP Morgan. Innovativa portföljer med unika egenskaper som ska balansera fördelningen mellan risk och avkastning på ett smartare sätt.

David Envall och hans Asset Management-team har jobbat intensivt med Nordnets Smarta Portföljer sedan lanseringen i höstas. Berätta David, vad är det här?

Det handlar om en mer genomtänkt förvaltning som inte bara fungerar när aktiemarknaden går bra, utan som även klarar tuffa klimat och turbulenta perioder. Nyckeln har varit att ta arbetet med diversifiering till en helt ny nivå. Medan de flesta fonder fokuserar på en relativt statisk fördelning mellan aktier, räntor och lite råvaror är vi mer flexibla och anpassar fördelningen löpande.

På vilket sätt gynnar det våra kunder?

Man har möjlighet att få ett bra resultat, oavsett marknadsklimat. När marknaden går bra ska man ha överavkastning och när den går dåligt, ska tappet bli mindre. Det är vår målsättning.

Hur lyckas ni med det?

Vi har en ovanligt stor bredd i förvaltningen med många olika tillgångsslag. Dessutom arbetar vi med så kallade faktorinvesteringar, något som gör att vi kan åstadkomma en lägre korrelation med marknaden än traditionella aktiefonder. Förvaltningen fokuserar på tre områden; tillväxt, inflation och ränteläge. Genom att följa och anpassa innehaven efter dessa kan vi leverera över tiden.

Du brukar säga att portföljerna är mer än bara fonder. Vad menar du då?

Det här är ett koncept, med inbyggd rådgivning. Vi tar reda på kundens placeringshorisont, risktolerans och riskkapacitet och kan därefter ta fram rätt portfölj för varje enskild kund. Jag vågar påstå att vi ligger extremt långt fram när det gäller den här digitala rådgivningen. Ingen kund får samma frågor, istället bygger hela processen på vad kunden svarar och hans eller hennes individuella behov.

Som en riktig rådgivare med andra ord?

Det här är riktig rådgivning. Men vi har plockat bort den mänskliga faktorn, eftersom vi tror att det gynnar våra kunder.

Och priset?

Priset är förstås en central fråga. Genom att ta bort den traditionella kapitalförvaltaren och rådgivaren har vi lyckats skapa kostnadseffektiva portföljer som kostar mellan 0,79 och 0,99 procent. Det är billigt med hänsyn till den helhetsservice man får – andra aktörer tar dubbelt så mycket betalt för liknande produkter.

Nu har fonderna varit uppe i ett halvår. Hur har de presenterat so far?

Vi lanserade fonderna strax innan höstens börsturbulens, och är väldigt nöjda med resultatet. Precis som våra historiska simuleringar visar lyckades vi bromsa nedgången och samtidigt vara med på uppgången när det vände i början av året. Hos Morningstar slår våra fonder de allra flesta andra fonder inom motsvarande kategorier.

Vem passar fonden för?

Alla som vill ha ett långsiktigt sparande som sköter sig själv. Två viktiga målgrupper är våra Private Banking-kunder och pensionskunder som med fördel kan lägga hela sitt sparande i någon av våra smarta portföljer. För den som inte kan hålla fingrarna borta kan de även fungera som en bas, som man själv har möjlighet att krydda.

Det låter spännande, David. Stort tack för pratstunden!

Tack själv Martin.

Läs mer om Nordnets Smarta Portföljer här.

Vill du fördjupa dig? Kolla in intervjun med David Envall här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer