Bättre avkastning med Smart Beta

I detta inlägg ska vi kolla på hur man kan öka sin avkastningspotential genom att omdefiniera hur man ser på index. De flesta nya sparare hittar storbolagen och börsens marknadsviktade index, men med lite annan syn kan man förändra möjligheten till avkastning. 

Vad är Smart Beta

Termen populariserades för några år sedan som följd av det ökade intresset att investera i index. Indexfonder har pressat priserna på fondsparande och vunnit mycket popularitet. Men, baksidan med indexfonder är att de ofta består av börsens största bolag och i klassisk marknadsviktning. Alltså att större bolag påverkar indexet och därmed fonden mer. Smart-beta syftar till att att tänka lite annorlunda när det kommer till konstruktionen av indexet. Ge utrymme för mindre bolag och mer likaviktade förhållande mellan innehaven.

Beta är i finansvärlden en synonym till index och Smart i detta fallet syftar till att göra sammansättningen av indexet på ett bättre sätt.

Historisk bättre avkastning med likaviktade index

Den gula linjen ovan är OMXS30 inklusive utdelningar. Den gröna linjen är OMXSGI, alltså hela stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Dessa båda index är vanliga som referensmått på “hur börsen har gått”. Dessa är dessutom marknadsviktade index, vilket innebär att större bolagen som har ett högre börsvärde påverkar förändringen av indexet mer. Det är vanligaste sättet att presentera börsen och kan klart tyckas relevant. Större bolag har klart ett större inflytande på svensk ekonomi och därmed börsen.

Med det sagt är det inte säkert att du som enskild investerare nödvändigtvis börs ge lite mycket vikt åt de större företagen. Den blåa linjen är indexet OMXS50EW och följer de 50 största bolagen fast med ett lika stort indexvärde för varje bolag. Detta är ett likaviktat index. De senaste 3 åren har det indexet presterat högre än de båda marknadsviktade indexen. Tidsperioden är inte särskilt unik och kollar du 1 år eller 5 år är utfallet det samma.

Tips till dig som investerare; Gör det enkelt i portföljen och likavikta innehaven. Det blir enklare att hålla koll och ger i viss mån både riskspridning (Då alla innehav påverkar lika mycket) samt mer avkastningspotential (Då du har lika mycket pengar i både större som mindre bolag) 

Högre tillväxtpotential i mindre bolag

Bilden ovan visar Stockholmsbörsen, fast utbruten i de 3 listor som börsen består av. Large Cap innehåller bolagen med börsvärde över 1 miljard EUR. Mid Cap är mellanstora bolag med börsvärde mellan 150 miljoner EUR och upp till 1 miljard EUR. Small Cap är minsta listan och innehåller bolagen med mindre än 150 miljoner EUR.
Sen finns det mindre noterade listor så som First North, NGM och Spotlight (Tidigare Aktietorget), men de visas inte här.

Mindre listorna Small Cap och Mid Cap har slagit Large Cap senaste 3 åren. Detta är inte så konstigt då mindre bolag ofta har större tillväxtpotential. Större bolag har ju redan vuxit till sig och blivit just stora och mogna bolag.

Baksidan är att mindre bolag tenderar att vara mer volatila och både Mid Cap och Small Cap har fallit djupare i perioder av sämre börs.

Tips till dig som investerare; Ge mer utrymme åt mindre bolag med högre tillväxtpotential. Tänk på riskspridning, då dessa aktier tenderar att vara mer volatila. Dessa aktier är svåra att hitta och inte lika väl omskrivna i tidningar och media, vilket är ytterligare en anledning till möjlig tillväxtpotential. 

Hur lägger du upp din portfölj av investeringar? Är det storbolagen som dominerar eller ger du plats åt mindre bolag? Kör du likaviktat i portföljen eller har du olika mycket pengar i alla innehav? Dela gärna dina tankar här nedan, så får vi igång diskussionen.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
13 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-08-13 08:46

Ja har köpt 60 st olika stora bolag på svenska börsen för 5000 kr per bolag. Ska sen troligtvis belåna min portfölj och utöka det hela till 10 000 per bolag. Sen få de ligga där tills ja gå i pension om 25 år. Ska bli intressant om ja kan slå index på en sverigefond

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-08-13 09:52

Du kör ju strategin med likaviktning rakt av. Snyggt. 🙂
Hur gör du med ombalans?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-08-13 15:11

Tanken är att ja inte ska göra en ombalans på aktier. Utan de få ligga kvar tills min pension. Vissa bolag kommer att gå sämre än index och vissa bättre. Ja ska inte vara inne och kladda och försöka att balansera upp så alla bolag har lika stor andel varje år. Kanske kommer ja försöka att balansera till jämlikt med utdelningar från de 60 olika bolagen. Eventullt månadsspara upp de som har gått sämst. Men vill inte försöka att sälja vinnar aktier. De kommer att gå bättre än index ett tag. Och sämre än index senare.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-08-13 15:49

Sen så är det inte så kul att omfördela med att ja är tvungen att byta courtage klass. Sen få man vänta en månad att byta tillbaka till det som gynnar mig 11 av 12 månader

Anonym
Anonym
2018-08-13 08:48

I min utdelningsportfölj med över 70 innehav sätter jag ett tak för hur stor andel av portföljen bolaget får utgöra, och då tittar jag på investerat belopp, inte marknadsvärdet. Jag viktar dem huvudsakligen efter utdelningshistorik. Långvariga utdelningshöjare och breda fonder max 8% (men så mycket utgör ingen än), långvariga “ickesänkare” eller preffar max 6%, övriga bolag på Large/Mid/Small Cap max 4%. Ännu lägre, 1-2%, för bolag på smålistorna eller utländska högutdelare utan lång historik.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-08-13 09:53

Gillar starkt upplägget, tydliga ramverk för dig själv att följa. Tack som delar!
Hur ofta ombalanserar du eller är det bara när ett innehav når de angiva värdena som det sker köp/sälj?

Anonym
Anonym
2018-08-13 09:07

Finns det något index där t ex de 30/50 största från smålistorna First North, NGM och Spotlight (Tidigare Aktietorget) är med? Eller ännu hellre utvalda efter utveckling och tid på resp lista eller samlat?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-08-13 09:57

Inte vad jag känner till dessvärre. Finns generellt få index på mindre listorna.
Sen är ju min poäng att man kan bygga ihop sitt egna index genom vilka aktier man har i portföljen

Anonym
Anonym
2018-08-13 09:16

I den likaviktade portföljen så antar jag att man ibland ska vikta om så att att det åter bli likaviktat.
Hur ofta ska det ske?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-08-13 11:21

Bra fråga, finns inget definitivt svar som alltid är gällande. Personligen så brukar jag ombalansera portföljen 2-3 gånger per år. Mest för att det tycker jag fungerar praktiskt för mig.

Då avgifterna för aktiehandel är ganska låga idag, så går det ombalansera oftare. Minst en gång per år kan jag tycka är relevant för att få ut effekten.

Anonym
Anonym
2018-08-13 09:18

Var kan man få tag i ett Smart-Beta index på sidan? Eller måste man skapa det själv? Hur gör man det i så fall?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-08-13 11:23

Det finns inget smart-beta index på hemsidan tyvärr. Tanken med mitt inlägg är att du själv ska bygga portföljen med aktier som är någorlunda likaviktade och att våga ge lite mer utrymme för mindre bolag med tillväxtpotential.
Sen gäller fortfarande grundläggande riskspridningskunskaper så som; Minst 8-10 bolag, från olika branscher och gärna olika marknader. 🙂
Hoppas det hjälper dig, hojta annars.

Anonym
Anonym
2018-08-14 10:12

Jag försöker hålla mig borta från Small cap så mycket som möjligt eftersom de inte dom aktierna jag är intresserad av. Men ibland händer de att man köper något därifrån också men oftast inte som sagt.
Föredrar Large och Mid