Hoppa till huvudinnehållet

#sparpodden – Bättre Avkastning med Småbolag

#Sparpodden 269! Veckans podd gästas av småbolagsinvesteraren Olle Qvarnström. Vi delger bra tips för att lyckas investera i mindre bolag på börsen med högre tillväxt. Hur man hittar aktier som är lågt värderade, nyckeltal och tankar kring en koncentrerad portfölj. Ett riktigt nördavsnitt om investeringar. 

Stor avkastning i småbolag?

Jag bjöd in Olle för att höra hur han investerar i småbolag. Jag vet nämligen att han jobbar med en väldigt koncentrerad portfölj av få innehav och uteslutande värdecase. Han vill köpa in sin billigt i bolag där det finns värde att hämta. Vi pratar om vilka nyckeltal som är användbara. Risker och fördelar med en koncentrerad portfölj. Hur han analyserar och utvärderar sina aktier. Vi hann diskutera många spännande vinklar av småbolagsinvesteringar.

Börsens småbolag har visat styrka senaste åren. Kurserna har rusat på ett sätt som får storbolagslistan att framstå som ett tråkigt lågriskalternativ. Det är lätt att känna sig lockad att hoppa på småbolagståget i förhoppningar om en fortsatt uppgång, men innan du gör det tycker jag att du ska läsa färdigt detta inlägg. Med potential följer nämligen risk.

Riskaptiten driver småbolagen

Det finns ett traditionellt mönster som ständigt upprepar sig efter stora nedgångar, så även efter finanskrisen. När börsen bottnat och pessimisterna lugnat ner sig så brukar man kunna skönja de första positiva tecknen hos börsens storbolagsaktier. Det är denna grupp av aktier som inleder en ny uppgång när investerarnas riskaptit växer. I uppgångens andra våg så är det normalt de små och medelstora bolagen som får revansch. Deras aktier betraktas normalt som mer riskfyllda och därför krävs att investerarna blivit allt mer övertygade om en tydlig vändning innan de kastar sig in i denna typ av investeringar. Under denna andra vågs sista fas brukar man också kunna se att intresset för att notera bolag stiger påtagligt. Plötsligt börjar börsen betala bättre än de alternativ som står till buds utanför börsen.

Här finns en lista på småbolagsfonder i Sverige. För att söka inspiration.

Du gör #sparpodden!

Vad vill DU veta mer om? Ställ fråga på Twitter under hashtagen #sparpodden, eller i sharevillegruppen #sparpodden

Hjälp oss växa podden genom att sprida i sociala medier!

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer