Hoppa till huvudinnehållet

Slopad värnskatt, mer till sparandet.

2020 slopas värnskatten som en del av regeringens höstbudget och enligt en överenskommelse mellan S, MP, C och L. Att man väljer att lätta på skattetrycket för de cirka 500 000 svenskar som tjänar mest kan man tycka vad man vill om.

Det finns fler tillfällen i livet då de ekonomiska musklerna förbättras. När man får mer pengar än de man är van att leva på. Det kan handla om ett lönelyft, en skatteåterbäring eller något helt annat. För många går dessa pengar rakt ner i hushållskassan. Helt enkelt för att det är där de gör bäst nytta.

Men, har man turen att tillhöra den grupp personer som faktiskt klarar sig på den lön man hade innan skattelättnaden eller lönelyftet vill jag bara säga en sak. Spara pengarna. Höj ditt månadssparande med 1 000, 2 000, 3 000 kronor – eller så mycket du har råd med.

Därför att: Ett sparande på 3 000 kronor i månaden i tio år blir över en halv miljon kronor om den genomsnittliga årsavkastningen är sju procent. En halv miljon, för pengar du inte behöver.

Jag har själv förmånen att vara höginkomsttagare och även om jag redan idag har ett relativt stort sparande tar jag nu tillfället i akt att öka det ytterligare. Jag kommer dels att öka månadssparandet till mina barn, dels mitt eget månadssparande i fonder.

Är du en av dem som påverkas av den slopade värnskatten? Här är mina tre bästa tips:

  1. Öka sparandet till dina barn. Det kommer en dag då de ska plugga, köpa bostad, ta körkort eller resa jorden runt – och det kostar. Om du sparar inom kapitalförsäkring i ditt eget namn har du själv makten att bestämma när de är mogna att ta emot pengarna. Det tycker i alla fall jag känns tryggt.

  2. Bygg extra buffert. Många höginkomsttagare har stora lån. Bolåneräntorna är visserligen låga, men det skadar inte att ha en reserv – där man tar låg till medelrisk – som kan användas till oförutsedda utgifter eller kanske en amortering..?

  3. Pensionsspara, pensionsspara, pensionsspara. Om du är runt 40 år och ökar ditt pensionssparande med 3 000 kronor kommer du att kunna gå i pension ett till två år tidigare.

Är du intresserad av fonder och aktier, förtjänar du en bank som är specialiserad på sparande. Hos oss får du tillgång till ett av marknadens bredaste utbud av finansiella produkter. På vår nya sajt, som vi lanserade i mitten av november, hittar du mängder av inspiration.

Om du, liksom jag, gärna tar rygg på proffsen känner du kanske redan till Shareville, vårt sociala nätverk för sparande och investeringar. Följ profiler och portföljer och få notifikationer i realtid när dina förebilder köper och säljer aktier.

Det enkla, moderna och digitala är kärnan i allt vi gör. Det är inte samma sak som att vi saknar personlig service och inspiration från hängivna och erfarna medarbetare.

Om du är nyfiken på hur just du kan placera dina pengar föreslår jag att du ringer mina kollegor på Nordnet Private Banking för inspiration och vägledning. De nås på 010-583 37 00 och svarar alltid inom 30 sekunder.

Välkommen till Nordnet.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

En investering i värdepapper både kan öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer