Hoppa till huvudinnehållet

Skydda portföljen med alternativa ETF:er

Coronakrisen har inneburit väldigt mycket volatilitet på börsen, och sedan botten i mars har börsen hämtat tillbaka en del och indexet OMXS30 är därmed ner 15 procent för året. Om återhämtningen gått för snabbt är svårt att veta då de långvariga effekterna av Coronaviruset fortfarande är svåra att beräkna. Många av spararna hos oss har därför hittat till alternativa ETF:er, alltså de börshandlade fonder som inte är beroende av att aktier eller index har en positiv utveckling.

Om det är något vi vet, är det att börsen över tid haft en positiv utveckling. Historiskt har det tagit max 30 år att få en ”garanterad” positiv avkastning, och alla har inte den tiden. De senaste åren har vi även sett stora sättningar i marknaden vilket gör att många fler är på sin vakt och därför vill skapa en “krockkudde” i sin portfölj genom alternativa tillgångar. Sen finns det givetvis de som endast köper korta index eller råvaror för att spekulera på kort sikt.

Värt att tänka på är att börshandlade fonder likt vanliga fonder har en årlig avgift, även om denna oftast är lägre än aktivt förvaltade fonder. Vissa av ETF:erna nedan har även hävstång och kan anses vara komplexa. Det är viktigt att du förstår hur produkten fungerar och gör relevanta kunskapstest innan du köper.

Populära ETF:er – Aktieindex kort

NamnUtv. i årValutaHävstångÅrlig avgift*
XACT BEAR 216,8%SEK2X0,60%
XACT BEAR14,1%SEK1,5X0,60%
XACT OBX BEAR31,4%NOK2X0,80%
Xtrackers S&P 500 2x Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C-0,5%EUR2X0,70%
Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C6,7%EURNej0,50%
* Med årlig avgift avses den löpande avgift som fonden tar ut årligen. Övriga avgifter så som courtage och valutaväxlingsavgift är ej inräknat. Utveckling per 15 maj 2020.

Det mest populära aktieindexet att investera i, i kort riktning är det svenska indexet OMXS30, där XACT’s produkter båda ligger i topp. Även det norska indexet OBX samt det amerikanska indexet S&P 500 är populära.

Populära ETF:er – Råvaror

NamnUtv. i årValutaHävstångÅrlig avgift*
WisdomTree Physical Swiss Gold18,7%EURNej0,19%
Xetra-Gold18,8%EURNej0%
iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF-21,5%EURNej0,19%
WisdomTree Physical Gold18,7%EURNej0,39%
WisdomTree Physical Silver-4,8%EURNej0,49%
* Med årlig avgift avses den löpande avgift som fonden tar ut årligen. Övriga avgifter så som courtage och valutaväxlingsavgift är ej inräknat. Utveckling per 15 maj 2020.

Guld och silver har historiskt varit en ”safe haven” – en trygg hamn under tider av börsoro. Det är därför inte förvånande att de ligger i topp på råvarulistan. Värt att nämna här är även att den senaste tidens oljekris har gjort att fler och fler köper ETF:er med olja som underliggande.

Investera i ETF:er på lång sikt med månadsspar

Vill du investera i börshandlade fonder på lång sikt så kan du göra detta courtagefritt genom att månadsspara i ETF:er. Nyligen utökade vi utbudet med 12 nya ETF:er från Lyxor. Du kan även filtrera fram börshandlade fonder själv i vår ETF-screener.

Har du investerat i alternativa ETF:er och varför? Kommentera gärna nedan.

Bra att veta om ETF:er
En börshandlad fond är en korg med värdepapper som kan bestå av aktier, obligationer, råvaror eller en kombination av dessa och är utformade för att följa ett underliggande index. Börshandlade fonder erbjuder de bästa attributen hos två populära tillgångar: De har diversifieringsfördelarna som vanliga fonder har samtidigt som man får lättheten med hur aktier handlas då dem är noterade på börsen där de handlas hela dagen.

ETF kommer från engelskans ”Exchange-Traded Fund” som översatt till svenska blir börshandlad fond i och med att den handlas på en börs precis som aktier. Priset på en ETF förändras löpande under hela handelsdagen då andelarna i fonden köps och säljs direkt över marknaden. Detta är till skillnad från vanliga fonder, som inte handlas på börs, utan vanligtvis endast handlas en gång per dag efter det att marknaderna stängs.

Här hittar du de mest populära ETF:erna just nu.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-05-17 07:00

Det finns många riktigt bra ETF:er. Problemet är att vissa vet man inte vad de innehåller. De har inga riktiga tillgångar som är underliggande.
De kan vara syntetiska.
En del följer bara ett index. Vad innehåller de?
Vad blir följden av detta vid en större kris på marknaden.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-05-18 08:49

Alla UCITS ETFer (baserade i EU) följer strikta regler ang innehav mm så det är inget man som sparare behöver fundera över. 30 års erfarenhet av ETFer visar att de fungerar utmärkt i kriser! Bl a Lehman o Corona.

Anonym
Anonym
2020-05-18 08:32

Artikelrubrik och ingress fick mig att hoppas på förslag på alternativa ETF investeringar som inte ska följa börsens aktieindex. Att investera i ett aktieindex (som nämnda OMX Bull eller Bear) är inte ett alternativ till aktier, det kan ide facto nte vara mer kopplat till aktier och sannolikt inget nytt för majoriteten av Nordnets kunder . Ej ehller att man kan satsa på att börsen går upp eller ned. Att råvaror iband kan följa en annan riktning än aktieindex är heller inget nytt för de flesta av era kunder.,,et är jag övertygad om. Det finns betydligt intressantare ETF produkter som… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-05-18 08:50

ETFer har INTE en komlicerad uppbyggnad. Följer samma regler som andra fonder!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-05-18 09:24

Det står ju inget om alternativ TILL aktier utan att alternativa ETFer är de som inte är kopplade till att index eller aktier har en positiv utveckling. Är sannolikt samma som kategorin de har i screenern. Ett tips: läs prospekten!

Anonym
Anonym
2020-05-18 16:03

Håller med också ni borde ha listat Olja ETF och andra Råvaru ETF samt andra alternativ om det finns såna.

Anonym
Anonym
2020-05-19 12:36

Gäller courtagefritt även om man investerar via sitt aktiebolag? Eller gäller det endast fysiska personer (privatpersoner)?