Hoppa till huvudinnehållet

Skuldsättningen i de statligt ägda bolagen i Vietnam ökade under 2017

Statligt ägda bolag, så kallade SOEs skuldsättning i Vietnam ökade under kalenderåret 2017. Tidigare har jag berört ämnet SOEs med just fokus skuldsättning och effektivisering. En ny rapport på ämnet bekräftar nu att statligt ägda bolagen kommer att ha en tuff tid framför sig när marknaden vänder och nedskrivningarna kommer stå som spön i backen.

Så länge vinsterna och tillväxten håller i sig är det ingen fara på taket, men med de snabba skiften i den vietnamesiska ekonomin i åtanke så räcker det med en kraftig inbromsning så kan det ta tid för landets statliga bolag att återhämta sig.

Den största risken för Vietnam är om bolagen skulle misskötas och skuldgraden accelerera till debt-to-equity 3 och marknaden vänder ner. Ett exempel från 2009 är när landets skeppsbyggare Vinashin Group missade en betalning på ett lån till Credit Suisse och var nära på att gå i putten. Bolaget hade då en skuldsättning motsvarande $4,4 miljarder och ägdes till 100 procent av staten som därmed riskerade att få ta över skulden motsvarande 5% av landets BNP 2009. Just det caset fick Standard & Poor och Moody’s sänka landets kreditbetyg. Idag är stora delar av gamla Vinashin konglomeratet omfördelat, bland annat förekommer 8 dotterbolag från gamla Vinashin i dagens Vinalines som jag har tidigare skrivit om.

En summering av 2017 visar att omsättningen hos SOEs ökade med 8 procent YoY till $68,8 miljarder samtidigt som vinsterna före skatt ökade med hela 26 procent YoY eller $7,2 miljarder. Under året ökade skuldsättningen i landets SOEs till 51 procent. De statligt ägda bolagens tillgångar uppgick till $129 miljarder, en ökning med 3 procent, medan skulderna uppgick till $65,8 miljarder..

Mellan åren 2010-2014 ökade statens skuldsättning med 20 procent om året och uppgick till $110 miljarder 2014. Skälet till denna snabba tillväxt var ett sätt för landet att expandera och effektivisera landets statliga industrier och infrastruktur. Under 2015 hade landets statligt ägda bolag en total skuldsättning på $67 miljarder. Under 2001 till 2016 sjönk antalet SOEs från 6000 till 700 och innan slutet av 2018 ska antalet understiga 400 stycken. Målet för 2020, som är landets viktigaste år ur ett reformperspektiv är att ha bantat ner antalet bolag till strax under 300 stycken.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com där ni kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev  som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet! /Fredrik, Frontier Vietnam

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer