Hoppa till huvudinnehållet

Skräckkurvans comeback – men börsen har mer att ge

Den amerikanska räntekurvan är åter inverterad. Det är ett skräckscenario för investerare. Ändå tror jag börsen har mer att ge.

På fredagseftermiddagen var den amerikanska tremånadersräntan 2,38 procent, medan tioåringen låg på 2,36 procent. Detta kallas att avkastningskurvan är inverterad – korta räntor är högre än långa.

Detta är en signal att oroas över, även om det anses ännu mer oroande om det är tvååringen som är högre än tioårigen. Denna kurva har ännu inte inverterat.

En inverterad räntekurva har historiskt sett föregått varenda recession i USA sedan andra världskriget. Det har alltså historiskt sett varit en av de bästa indikatorerna på att betydligt sämre tider väntar.

Men låt oss titta på varför de långa räntorna är lägre än de korta just nu.

Förväntningar på räntesänkning

Att räntekurvan blir allt flackare kan bero på flera faktorer. Och en kan vara handelskriget; ett eskalerande sådant kan slå mot tillväxten, vilket skulle kunna få en räntesänkning från Fed att rycka närmare. Förväntningar om framtida räntesänkningar slår igenom på de långa räntorna först, vilket gör att dessa blir lägre än de korta räntorna.

Men en fortsatt lågräntepolitik från Federal Reserve är ju själva garanten för en fortsatt okej börsutveckling. Feds helomvändning vid årsskiftet är vad som till allra största del ligger bakom vårens börsuppgång. Dessvärre har också en lösning på handelskonflikten varit inprisad. Det här har tillsammans fått börsen att helt bortse från de signaler om sämre konjunktur som fortsatt att ticka in.

Men en eskalerande handelskonflikt kan ju faktiskt få centralbankerna att stärkas i övertygelsen att räntorna bör hållas låga. En sänkning kan rentav rycka närmare för Federal Reserve.

Börsen kan ge mer

Det här är anledningen till att jag inte tror på en krasch, varken för konjukturen eller börsen. En tristare börsutveckling än den vi haft – det bör vi vara beredda på. Men en krasch – nej. Man kan också ha i åtanke att det historiskt sett har gått 17 månader mellan det att räntekurvan inverterats till dess att ekonomin gått in i recession. Och under den tiden har börsen gett positiv avkastning.

Jag fortsätter att spara på aktiemarknaden som vanligt. Låt vara att krockkuddar som konjunkturokänslighet, hög utdelning och hög egen strukturell tillväxt lockar lite extra.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-05-29 08:01

Hej! Intressant iakttagelse . Men den verkliga inverteringen som är ”skräck” sker ju när 10-åringen och 2-åringen inverterar . Där skiljer fortfarande mkt innan så sker .