Hoppa till huvudinnehållet

Skräckblandad börs

Det är halloween tider och då underhåller vi oss med lite extra skräck i vardagen. På börsen är det tvärtom vardag vi upplever skräckindikatorer som pekar på alla tänkbara risker. Veckans blogg blir en funderare kring vilka slutsatser vi kan dra av denna skräckfascination.

Skräck på börsen

Misstolka mig inte nu, det finns verkligen orosmoln som ligger över börsen. Handelskrig och avtagande konjunktur är saker som sänker ekonomin och därmed kan leda till mindre aktivitet hos våra noterade bolag. Men till saken hör att vi ofta fastnar i de potentiellt negativa och missar de positiva ljusglimtarna som också finns.

Som investerare är det naturligt att vi söker efter svar på det osäkra. Det är högst oklart vad Brexit innebär i praktiken (Och för den delen om de någonsin kommer lyckas genomföra det, nu är det fjärde gången de skjuter upp utträdet). Vi vet att börsen reagerade kraftigt negativt när de röstade igenom Brexit 2016 och vi vet att försämrade handelsvillkor medför mer negativt än positivt. Så det är lätt att tolka in detta som ett orosmoln som hänger över börsen och därmed kan ge negativ utveckling framöver. Aktiemarknaden ogillar osäkerhet.

Det är väl värt att betrakta risken, men vi får inte låta det hindra oss från att söka potentiellt positiva parametrar också.

Läskigt låg volatilitet

Ur ett perspektiv så kan man se det som läskigt låg volatilitet på börsen. Lugnet före stormen. I de lugnaste vatten… Ja man kan hitta en rad metaforer för att beskriva en problemvinkel. Faktan gällande låg volatilitet är till stor del driven av att centralbanker stimulerar aktiemarknaden. FED har börjat stimulera igen och det ger en extra köpkraft i marknaden och därmed mindre volatilitet. Det finns en problematik med att centralbanker stimulerar ekonomin för mycket, till slut har vi en zombie-ekonomi som drivs på konstgjord andning.

Än så länge känd fakta och det vanligaste sättet att se på stimulanserna. Men man missar det uppenbart positiva i att de faktiskt stimulerar, hade de inte gjort det så hade vi kanske upplevt en lågkonjunktur nu.
Jag säger varken att för mycket stimulanser är eftersträvsamt eller för den delen att för lite stimulanser heller är det. Utan vi ska betrakta riskerna med centralbanksstimulanser på börsen, men samtidigt också glädjas åt att det ger bränsle till fortsatt stigande aktiekurser.

Skrämmande hög börs

Förr eller senare vänder börsen ner, det vet vi och det är någonstans oundvikligt att vi får se en ny börskrasch. Men vi behöver inte för den delen tro att det sker imorgon. Att börsen stiger är någonstans också ett tecken på att aktiemarknadens aktörer tror på en positiv framtid för aktier, annars så skulle det inte vara så många köpare just nu. Dyrt kan bli ännu dyrare, det skrev jag mer om i förra veckans blogg.

Förskräckligt svag krona

Det är få som undgått att kronan har försvagats senaste åren som en konsekvens av den låga reporäntan och den penningpolitik som förts. Vi har sett ett antal rubriker på hur detta urholkat den svenska semesterkassan och det är dyrt numera att åka utomlands.
Men att svenskar åker ner till Gran Canaria på all-inklusive resor kommer inte få den svenska ekonomin att gå på högvarv. Det gick att se tydligt i våra svenska verkstad och industribolag att den svaga kronan hjälper deras försäljning i den internationella konkurrensen.

Risken är att industri och verkstad blir lite lata av att kronan är svag och att de får en dopad försäljning och därmed inte tar de viktiga besluten om investeringar som behövs för att framtidssäkra sin verksamhet. Den risken ska vi bejaka men samtidigt kan vi ju faktiskt också se på fördelen med en svag krona och inte bara låta oss tro att det är negativt.

Det finns bekymmer därute men ofta missar man att se på andra sidan av myntet. Det finns vissa av de skräckfaktorer som också gynnar börsen framåt.

Vad är dina tankar och reflektioner? Delar du min tanke om att vi har för mycket fokus på de negativa händelserna i våra nyhetsflöden? Eller tycker du tvärtom att vi tar för lättflyktigt med de bekymmer vi ser? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer