Hoppa till huvudinnehållet

Skilsmässorna ökar under corona – tänk på det här för ekonomin

Skilsmässorna ökar under pandemin. Vad får en skilsmässa för konsekvenser för din ekonomi, framför allt ditt sparande och din pension? Jag listar några saker som är bra att ha koll på.

Statistik från Domstolsverket visar att antalet skilsmässoansökningar har ökat sedan coronaviruset fick spridning i Sverige, jämfört med i fjol. Det är under sommaren som allt fler har valt att ansöka om skilsmässa i år, jämfört med förra året. I juni och juli i år kom 5512 skilsmässoansökningar in, jämfört med 4817 förra året.

En förklaring tros vara corona. Knakade äktenskapet redan innan pandemin så kan ökat hemmaarbete med mer tid för varandra göra att det skaver ytterligare. Får man det kärvt ekonomiskt kan även det bidra till oro, stress och annat som kan tära på relationen. Utöver alla känslor som en separation innebär blir ofta ekonomin en central fråga. Här är lite att tänka på.

Ekonomin vid skilsmässa

Är ni sambor? Som sambo är huvudregeln att endast bostad och bohag, som ni har skaffat för att använda gemensamt, ska delas lika vid en separation.Det finns dock regler som säger att den som bäst behöver bostaden, till exempel den som har mest vårdnad om barnen, har rätt att få bostaden på sin lott. Men annat, som bil eller båt, tillfaller den som har betalat för det. Det är väldigt viktigt att känna till detta. Det är stor skillnad jämfört med om man är gifta.

Är ni gifta? Då görs en bodelning för att fördela tillgångarna. Om det inte finns äktenskapsförord eller enskild egendom kan man uttrycka det som att alla tillgångar läggs ihop, värderas och sedan fördelas mellan er.

Se över privatekonomin. En inkomst ska plötsligt räcka till hela hushållet och det kan bli en knäck för ekonomin, och kanske för den livsstil man vant sig vid. Det måste man vara beredd på och man gör sig själv en tjänst om man gör en realistisk budget över inkomst och utgifter. Boendeekonomin blir här ofta särskilt viktig.

Boendet. Lösningen med bostad och den framtida boendeekonomin blir ofta central. Särskilt om barn är med i bilden så kan man vilja skaffa en ny bostad i närområdet som dessutom är tillräckligt stor för barnen att få plats i. Det är inte sällan här det blir tufft. Det är lätt att vara efterklok, men det här är en anledning till att ha ett eget sparande som görs till enskild egendom (så det inte ingår i bodelningen). Det är lättare sagt än gjort, men maxbelånar du dig ökar sårbarheten dels genom att dina räntekostnader och amorteringar kan bli tuffa men också att du kan hamna i ett utsatt läge om bopriserna skulle falla eller om du blir sjuk eller arbetslös.

Sparandet. Sparandet delas inte om ni är sambor. Men är ni gifta ingår privat sparande, så som sparande på sparkonto eller ISK, i bodelningen och ska därmed delas lika. Det är viktigt att känna till. Undantaget är om sparandet har gjorts till enskild egendom. Har ni barn och sparar till dem är det läge att kolla upp era fullmakter och hur ni kan fortsätta spara till barnen på ett smart sätt även efter separationen.

Pensionen. Privat pensionssparande delas som sagt, men tjänstepensionen ingår normalt inte i en bodelning. Det gör inte heller intjänade pensionsrätter i den allmänna pensionen. Har en av er fört över premiepensionsrätter till den andra? Vid skilsmässa upphör överföringen automatiskt. Men det som redan förts över behålls och ingår inte i bodelningen.

Medan du lever i en relation

Det är lätt att vara efterklok. Bäst förutsättningar för ekonomin i händelse av en skilsmässa skapar du innan den blir verklighet. Lever du i en lycklig relation så kan några åtgärder vara värda att överväga, OM känslor eller omständigheter i framtiden skulle ändras.

Fundera: Kan jag stå på egna med, med min egen ekonomi, om det skulle behövas? Känslan av att KUNNA vara självständig om det behövs stärker både självkänsla och trygghet.

Se till att ni båda har ett eget sparande. Gör sparandet till enskild egendom så att det INTE ingår i en bodelning om ni är gifta. Det här kan bli grundplåten till en insats till en bostad exempelvis, och vara det som möjliggör ett uppbrott från en relation du vill lämna.

Hur gör man något till enskild egendom? Man kan gemensamt upprätta ett äktenskapsförord som gör ett innehåll på ett sparkonto eller ISK till din enskilda egendom. Ett tips är att specificera beloppet för att undvika konflikter längre fram, och alltså uppdatera äktenskapsförordet med jämna mellanrum vartefter sparandet växer. Har du en pensionsförsäkring kan den skrivas in i äktenskapsförordet.Äktenskapsförordet måste undertecknas av båda parter och registreras hos Skatteverket.

Är ni sambor? Tänk på inköpen. Köper en av er förbrukningsvaror som mjölk medan den andra står för bilen eller båten? Då finns risken att kapitalvarorna stannar hos den som köpt dem om de inte inhandlats för gemensamt bruk, vilket kan bli orättvist.

Har ni barn? Tänk på uppdelningen av föräldraledigheten. Lång föräldraledighet och deltidsarbete kan innebära lägre pension men dessvärre också uteblivna möjligheter till befordring etc. Ha detta i bakhuvudet. Starta ett sparande till den som är hemma mest.

Hur resonerar du kring ekonomi i en relation?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-08-18 14:14

“Men man kan inte göra ett växande belopp till enskild egendom, beloppet måste specificeras.” Är ganska säker på att detta inte stämmer, men vill gärna veta om jag har fel om någon vet! Jag har ett äktenskapsförord med min fru där det står att all enskild egendom innan äktenskapet och det som vi förvärvar förblir enskild egendom vid eventuell skilsmässa och även den avkastning som träder i dess ställe. Dvs har jag ett ISK där jag är 100% kontoinnehavare så är det som finns på detta ISK min enskilda egendom oavsett utvecklingen på kapitalet, precis som att en bil bara… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-18 14:42

Hej Calle! Tack för inspel! Jag är inte jurist, men min tolkning är att det är bra ju mer preciserat ett avtal är mellan makar, för att undvika eventuella konflikter pga olika tolkningar i händelse av bodelning. Det finns inget krav i lagen på precision av belopp, så jag borde uttrryckt mig lite mjukare kring just detta. Risken om beloppet inte är specificerat är ju att den ena parten vid skilsmässa snabbt för över tillgångar på det konto som är den enskilda egendomen om detta inte kräver samtycke. I övrigt bra att ni skrivit att även avkastningen ska vara enskild… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-08-20 10:41

Klart som tusan man ska ha äktenskapsförord när man gifter sig. Varför ska man ge partnern hälften av sina pengar när hen inte har disciplin att spara själv. Plus äger man en sommarstugan ihop med syskon så kan det blir komplicerat och kanske tvångsförsäljning av sommarstugan om man inte har tänkt på äktenskapsförord när man gifter sig

Anonym
Anonym
2020-11-09 10:54

ja en man bör också ha koll på kostnader .det är faktiskt så att det kan vara lönsamt att skilja dig . man har ju högre skatter som gifta. det är faktiskt ganska mycke att tjäna på skilsmässan . in med kärringen i sommarhuset och någon bil till det. och underhålls bidrag åt båda hållen massor av avdrag. Magdalena blir tokig och står och kikar i brevlådan..
jo som dom flesta vet så har Magdalena stänkt dörren till Portugal med högre skatter..hur många månader tog det till Grekland öppnade dörren till EU skatte flyktingar..