Hoppa till huvudinnehållet

Skidturismen vinnare på den långa vintern, rekordpåsk i Sälen

Skistar Pressbild.

Våren är försenad med minst två veckor och klädbolagen letar febrilt efter vårtecken. Finwire har tittat närmare på en vinnarbransch som istället gynnas, skidturismen.

I fjällen har snötäcket varit ovanligt stort och när liftarna slutar gå för säsongen nu efter påsk så lär vintern bestå. Familjeägda Kläppen Ski Resort har under påsken fullbelagt och anläggningen stänger den 8 april.

“Det har varit en fantastisk säsong i Kläppen. Nu under påskhelgen har vi och vad vi förstår även andra här uppe slagit besöksrekord. I Kläppen har vi haft över 5 000 skidåkare dagligen. Vår gondolsatsning har hjälpt oss hålla liftköerna korta och ungefär en tredjedel av alla lift-åk sker där.” Det säger Gustav Eriksson i en intervju med Finwire.

Bolaget växte med 15 procent förra säsongen till en omsättning på 106 miljoner kronor och vd Gustav Eriksson spår nya rekord i år igen.”Vi har en bra vecka kvar att summera och vi tror vi slår årets mål på en omsättning om 110 miljoner kronor. Vi stänger sedan för besöksunderlaget saknas helt enkelt efter påsklovet även om backarna egentligen är som bäst just nu.”

Foto: Finwire

Priserna klättrar uppåt

Länsförsäkringar redovisade en kalkyl i februari som visade att totalkostnaderna för en skidvecka under sportloven ökat med närmare 40 procent på 5 år och det är en ökning som Eriksson oroas av.

“Vi pratar jättemycket om det här, kostnaderna för att driva anläggningen har naturligtvis ökat men för vår del, som ett familjeföretag, är det här med besökskostnaderna en långsiktig ägarfråga och vi ser att man riskerar att tappa gäster om exempelvis liftkortspriserna drar iväg”, säger Eriksson och fortsätter.

“På Kläppen kommer vi inte höja liftkortspriserna under nästa säsong”.

Eriksson betonar att den långsiktiga tillväxten kommer av fortsatt utveckling i verksamheten där en utbyggnad av fler parkeringsplatser och en tillbyggnad av Kläppens toppstuga med upp emot 90 extra sittplatser för matgäster skall stå klar inför nästa säsong.

Sälen får ny flygplats

Nästa år öppnar den nya flygplatsen i Sälen för att vara i drift säsongen 2019/2020. Gustav Eriksson ser positivt på möjligheten att få fler turister från framförallt Storbritannien att besöka Sälenfjällen. Enligt Eriksson finns det ett underlag på ungefär 1,5 miljoner personer i Storbritannien som är aktiva skidresenärer och i det gemensamma bolaget Destination Sälenfjällen är det ett uttalat mål att nå dessa. Förutom britter hoppas fjällanläggningarna få besök av bland annat holländare och folk från norra Tyskland genom den nya flygplatsen.

Börsnoterade Skistar som äger merparten av anläggningarna i Sälenfjällen ökade omsättningen med 8 procent i årets andra kvartal jämfört med föregående år. Resultatet före skatt innebar en ökning med nära 14 procent. En del av det starka resultatet förklaras av den tidiga vintern.Förvisso ökade antalet skiddagar med 5 procent under jul och nyår jämfört med samma period föregående år.

“Amorteringskrav kan bli broms”

Dagens Industri såg i samband med att kvartalsrapporten släpptes fortsatt ljust på bolaget. Däremot befarar de mörka moln på himlen på grund av amorteringskravet som kan bli en broms då det gör det dyrare att skaffa en fritidsbostad och på marginalen drar undan köpkraft för hushållen. Osäkerheten kring bostadspriserna kan också göra att gemene man håller hårdare i plånboken. Faktum är att exploatering av fastigheter har blivit en allt viktigare inkomstkälla för Skistar. Di:s reporter ser en risk för överutbud samtidigt som bostadsmarknaden i allmänhet håller på att mattas av.

Även Skistars aktie har varit i utförsåkning från toppen den 11 maj på 219,50 kronor till 167,50 kronor senast betalt under torsdagen, ett fall på nära 24 procent. Sedan årsskiftet har dock aktien återhämtat sig med med drygt 6 procent.En titt i Bloombergs terminal visar att enbart ett av de stora analyshusen bevakar Skistar. Det är Danske Bank som har en säljrekommendation på bolaget med riktkurs på 157 kronor, vilket alltså betyder en fallhöjd på 6,3 procent från dagens kurs.

Fredrik Hansson
Rikard Jansson
Finwire

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer