Hoppa till huvudinnehållet

Skevhet mellan aktieslagen

Nytt år nya möjligheter! Ni som följt och läst mina tidigare inlägg känner till att jag brukar ha koll på case som investmentsbolagsrabatter/premier och spreadar mellan olika aktieslag som tex SCA A mot B. Flera av de större bolagen på börsen har ofta noterade A och B där det oftast är A-aktien som brukar ha sämre likviditet och har därför “svårt” att följa priset på den aktie som är vanligast att handla.

Jag tänkte vi skulle kolla lite på några som jag tycker är intressant nu och som dessutom har godkänd likviditet. I graferna ser vi spreadarna tre år tillbaka till och med igår 2020-01-28.

Ericsson A har under de senaste tre åren haft en snittspread på 0,25 kr dyrare än B och i skrivande stund handlas den 5,44kr över. Det är det högsta spreaden som noterats. Faktum är att för fem år sedan fanns den att handla till nästan 7kr rabatt. Men i den normala marknaden bör väl spreaden precis som statistiken visar de senaste tre åren, handlas runt samma nivå som B-aktien.

SEB är speciell då den har sin C-aktie noterad. A-aktien är den som handlas mest här och som vi ser i statistiken brukar den röra sig en hel del även om den nu handlar vi tidigare toppnivåer. Spreaden är idag över 6kr och har under de senaste tre åren handlats i ett snitt på 1kr.

SHB-spreaden har under åren varit volatil men högsta noteringen vid 9 kr för något år sedan var extrem. Den har nu på kort tid letat sig upp över 6kr.

Kinneviks A-aktie är ganska illikvid och vid utdelningen av Tigo stökade det till rejält, tyvärr fanns det inga aktier att låna vid tidpunkten och det var väl också anledningen till att spreaden uppstod när den väl gjorde. Ni som läser om effektiva marknadshypotesen i skolan kan ta er en funderare!

Alla är egentligen väldigt likvida om vi jämför mot tex Bonava A som knappt handlas. Vilket såklart är någonting som jag tänker på när jag tar positioner. Ovanstående spreadar har uppstått under de senaste halvåren och jag har ingen vettig teori kring varför det har skett. Man kan gå i tankar som maktkamp när det oftast är A-aktie som går iväg men med tanke på att volymerna inte varit speciellt höga kan vi bortse från det. Det är helt enkelt skevhet som uppstår och det går att nyttja!

Läs mer om Nordnets koncept för de mest aktiva kunderna här.

Kriga på!

Ekka

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer