Hoppa till huvudinnehållet

Skatteåterbäringen är snart här – amortera eller investera?

Inom kort betalas skatteåterbäringen ut. Har du funderat på vad du ska göra med den?

Jag läste i Expressen att om man frågar svenska folket vad de ska göra med skatteåterbäringen  svarar en hög andel att de skall amortera på sina lån. Det är  inget fel med det utan  för många är det ett alldeles utmärkt sätt att förbättra sin ekonomi. Men är det fallet  för alla?

Vad skulle utfallet bli om du  investerade dina pengar istället?

Jag har gjort en jämförelse hur det gått om man de senaste 10 åren val att investera skatteåterbäringen på börsen i stället för att amortera. Snittåterbäringen är någonstans kring 10 000 kronor för svenskarna , så för genomsnittssvensken hade skulden minskat med 100 000 kronor om man valt att amortera. Räntekostnaderna hade samtidigt minskat med 12 000 kronor före ränteavdrag och 8500 kronor efter.

Hade du  valt att i stället investera återbäringen på börsen så hade dina 100 000kr vuxit till 180 095 kronor

Börsen

Det senaste decenniet har vi ofta fått höra att börsen varit mycket riskfylld och mest bjudit på förluster. Det är fullständigt fel. Den som sparat sin skatteåterbäring på börsen via aktier eller fonder och fått en utveckling i nivå med index  skulle fått motsvarande över 7 skatteåterbäringar mer på 10 år.

För den som investerar regelbundet, oavsett om det är månadsvis eller årsvis, begränsas effekterna av att börsen åker jojo på kort sikt.

Den som tagit risk har alltså fått en avkastning på över 80 000kr medans den som amorterat istället fått kostnadsminskning på 12000kr detta trots att börsen har genomgått både en global finanskris, kinafrossa och en europeisk skuldkris de senaste åren.

Amortera eller Investera

Hur ens ekonomi ser ut är högst individuell och börsen ger inga garantier men det är viktigt att komma ihåg att även om börsen kan låta riskfylld så kan den över tid ge en långt högre avkastning än vad sparkontot eller amortering på bolån kan ge dig.

Hur kommer du göra?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer