Hoppa till huvudinnehållet

Skatta inte bort utdelningen på norska aktier

Vid årsskiftet höjer norska staten skatten på utdelningar från 15 till 25 procent. Förändringen påverkar dig som äger norska aktier inom investeringssparkonto, aktie- och fonddepå eller kapitalförsäkring.

Du som äger norska aktier kan ansöka om återbäring för att slippa betala den så kallade källskatt som nu höjs från 15 till 25 procent. Om du sparar på investeringssparkonto eller i aktie- och fonddepå behöver du själv agera. Har du istället dina aktier i en kapitalförsäkring sköter vi som försäkringsbolag detta åt dig.

Så begär du tillbaka skatten

Du som har norska aktier inom ISK eller aktie- och fonddepå behöver själv begära en återbetalning av skatten. Här förklarar jag hur skatteuttaget går till och vad du ska göra för att få tillbaka en del av pengarna.

Aktie- och fonddepå:

Dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Norge innebär att utdelningar på norska aktier ska beskattas med totalt 30 procent. Av dessa har 15 procent gått till Sverige och 15 procent till Norge. Eftersom Norge nu höjer sin del kommer 25 procent istället att gå till Norge och bara 5 procent till Sverige.

Svenska Skatteverket vill dock fortfarande ha sina 15 procent och debiterar således dig som kund mellanskillnaden om 10 procent, vilket i praktiken kommer att ske på din deklarationsblankett. De extra 10 procenten som Norge debiterar från och med 1 januari 2019 kan du i din tur begära tillbaka från Norges skatteverk.

Här hittar du en instruktion som förklarar hur du gör för att kräva tillbaka skatten om du sparar inom aktie- och fonddepå.

Investeringssparkonto:

När det gäller investeringssparkonto betalar du ingen inhemsk skatt på utdelningar – enbart utländsk. Det betyder att du som kund blir debiterad 25 procent – det vill säga den nya norska källskatten. 10 procent kan du dock själv begära tillbaka från Norge.

Här hittar du en instruktion som förklarar hur du gör för att kräva tillbaka skatten om du sparar inom investeringssparkonto.

Enklare för dig som sparar i kapitalförsäkring

Vi brukar rekommendera dig som har för vana att investera i utländska aktier att göra det inom ramen för kapitalförsäkring. Det beror helt enkelt på att vi som försäkringsbolag och formell ägare av aktierna har möjlighet att kräva tillbaka skatt på utdelningar som debiterats i utlandet, och att vi sedan återlägger den till dig.

På så sätt blir skatt på utländska utdelningar i praktiken skattefri och du slipper den administration som ofta följer med att investera utanför Sverige.

Tänk på att det kan ta 2-3 år innan skatten regleras.

Det har skrivits en del i media den senaste tiden om den höjda skatten på utdelningar. Här kan du läsa ett par artiklar där vi på Nordnet har uttalat oss.

Privata Affärer om förändringarna i den norska källskatten

Kommande artikel i placera.nu (publiceras inom kort)

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-10-06 00:02

I kapitalförsäkring betalar man även avkastningsskatt.

Anonym
Anonym
2020-06-18 22:47

Kort och gott man blir påsatt från alla håll och man får behålla absolut minsta från vinsten.
Bättre köra poker+roulette

Anonym
Anonym
2022-08-09 20:40

Hej Martin!

Du skriver angående kapitalförsäkring:
“På så sätt blir skatt på utländska utdelningar i praktiken skattefri och du slipper den administration som ofta följer med att investera utanför Sverige.”

Lyckas ni alltså med att få tillbaka alla 25% på den norska skatten?