Skapa en vinnarstrategi med ditt månadssparande

Att det är bra att månadsspara har du säkert hört flertalet gånger. Men att varje månad enbart sätta in en summa pengar på ett vanligt bankkonto ger ingen avkastning av större värde. Vi ger dig våra bästa tips för att istället skapa ett vinnande månadssparande på börsen.

Månadssparande är ett bra sätt att komma igång med sparandet utan att du behöver avsätta en massa tid. Fördelen är att du slipper pricka in börsen vid en specifik tid när du handlar. Likaså är det ett effektivt sätt att få dina pengar att växa på lång sikt, då dina investeringar växer gradvis genom ränta på ränta. En del föredrar att spara i fonder, andra i aktier, men grunden i ett månadssparande är framförallt att börja spara.

Byt inte bank, skaffa en till. Bli kund kostnadsfritt och börja månadsspara.

Månadssparande på börsen – ett vinnande koncept

Månadssparande jämnar ut avkastningen, parerar nedgångar på börsen, och gör dig mer oberoende av tidpunkten då du började ditt sparande. Att investera dina nya sparpengar regelbundet har den stora fördelen att du sprider ut dina risker över tid.

Månadssparande, 10 år

Sannolikheten att exempelvis lyckas köpa när börsen är på botten och sedan sälja när den är på toppen är minimal, därför är det bättre att acceptera börsens svängningar och istället köpa månadsvis. På detta sätt kommer du att köpa såväl på botten som på toppen men genomsnittligt få inköpskurser som är skapliga i förhållande till svängningarna.

Byt inte bank, skaffa en till. Bli kund kostnadsfritt och börja månadsspara.

Långsiktighet avgörande för god avkastning

Generellt skulle man kunna säga att ju längre tid du investerar desto mer effektivt blir också ditt månadssparande. Detta till skillnad från den som enbart sätter in en summa pengar vid ett tillfälle och sedan är passiv.

Här är två exempel. Vi säger att en person investerar en engångssumma på 10 000 kronor. Givet hur börsen har utvecklat sig senaste 10 åren så har kontot vuxit till 35 086 kronor. Av det värdet är alltså 25 086 kronor avkastning och 10 000 kronor startbeloppet. Detta är det ljusblå linjen i bilden ovan.

En annan person investerar likaså 10 000 kronor, men sparar också 100 kronor per månad. Efter tio år har denna person istället 60 911 kronor på sitt konto, där 38 011 kronor är avkastning och 22 900 kronor är totalt insatt belopp med startvärdet och månadssparandet inräknat. Att totalsumman är större än hos den första personen är inte så konstigt då den andra personen har satt in en hundralapp varje månad. Detta illustreras med det mörkblå linjen i bilden ovan.

“Börja investera redan idag med det kapital du kan avvara.”

Slutsatsen av att månadsspara framgångsrikt är att tiden på marknaden är av största vikt. Börja investera redan idag med det kapital du kan avvara och se till att fortsätta investera regelbundet, helst månadsvis, för att maximera din avkastning övertid.

3 tips för att månadsspara på börsen

  • Se till att du förstår vad du köper och enbart betalar rimliga avgifter
  • Spara regelbundet, det är grunden för en vinnande strategi
  • Tänk långsiktigt och gör val som fungerar över tid

Byt inte bank, skaffa en till. Bli kund kostnadsfritt och börja månadsspara.