Hoppa till huvudinnehållet

Skakig börs – ur ett historiskt perspektiv

Under förra veckan så small det till på de globala börserna efter att den såkallade räntekurvan inverterades. Skräcken spred sig och börserna föll kraftigt kändes det som, men var det verkligen så farligt. Vi tar och kollar lite objektivt på situationen.

Två tuffa börsmånader

Sedan början av juli har det varit rätt deppig börs. Nu var förvisso juni positiv vilket gav lite mer fallhöjd, men juli och augusti har varit röda börsmånader. Anledningarna stavas handelskrig, annalkande brexit, avmattning i ekonomin och nu senaste veckan dök “Inverterad räntekurva” upp.

Den amerikanska 10års räntan på statsobligationer gav en lägre ränta än 2års räntan. Ränteinvesterare har köpt massa 10års obligationer vilket har gjort att priset ökat och därmed räntan minskat, samtidigt som man säljer 2års obligationerna. I klarspråk betyder det att framtidsutsikten kommande åren i närtid är dyster.

Detta finns stora rubriker och kraftiga börsfall världen över. Det är lätt att man som investerare dras med av paniken som uppstår, men frågan är om det egentligen är så illa som det låter.

Antal dagar med Plus eller Minus 2 Procent

Det var framförallt i onsdags förra veckan när OMXS30 föll -2,5% under handelsdagen som en känsla av panik spred sig. Men faktum är att det är egentligen ganska lugnt på börsen, åtminstone ur ett historiskt jämförelseperspektiv.

I tabellen ovan så ser du som gröna staplar antalet dagar under det åren som OMXS30 har stigit med mer än 2%. Röda staplarna är antalet dagar som samma index föll under det året med mer än -2%. Än så länge i år så har vi haft 4st dagar med stora fall.
Jämfört med krisåren 2000 och 2008 där det varit kring 40 kraftigt negativa dagar så framstår 2019 som en väldigt lugnt vatten att segla på.

Du ser också att det vanligtvis är många fler positiva börsdagar med mer än 2% uppgång även under dessa perioder. Det är bara 2017 och 2005 som har haft färre “stora” kast på börsen, annars är 2019 än så länge ett väldigt lugnt.

Antal dagar med Plus eller Minus 3 Procent

Stretchar vi ut det till dagar med mer än 3% rörelse så ekar det tomt hela vägen tillbaka till 2016. Då hade vi lite Brexit och Trump-val vilket gjorde börsen orolig.

När jag ser ovanstående graf så blir det väldigt tydligt att volatiliteten är extremlåg på börsen. Med det sagt så har vi sett en stor uppgång under början av detta året och nu en märkbar nedgång sedan början av juli, men det är inte så extremt tvära kast över varje handelsdag. Man kan också vända på resonemanget och säga att det är lite tråkigt med så lite rörelse på börsen, men samtidigt ska man nog vara försiktig med vad man önskar – för om man ska ta räntekurvan på allvar så kan det bli mer rörelse framöver.

Vad tycker du om volatiliteten på börsen, påverkar den din i dina investeringsbeslut eller har senaste veckan gått dig obemärkt förbi? Tyck till i kommentarsfältet.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-08-19 07:39

Tyvärr påverkas jag av den. Men det gäller att både tänka köp och sälj i dessa lägen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-08-19 17:06

Yes, finns ju bra möjligheter i dessa tider också.

Anonym
Anonym
2019-08-19 07:52

Jag låter det kapitalet jag har på börsen stå kvar. Jag har en blandad portfölj, och min tanke är att mitt kapital skall stå i minst 15 år till innan jag ska börja använda det. Tänker jag rätt eller fel får framtiden utvisa.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-08-19 17:07

Helt rätt tänk, bra disciplin! Jag gillar det.

Anonym
Anonym
2019-08-19 08:13

Intressant perspektiv att diskutera utifrån. Blir spännande att se hur det går resten av året också.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-08-19 17:06

Jepp. Är fortfarande en hel del till det ska skaka innan det kan klassas som ett riktigt volatilt år.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-08-19 18:28

Brexit blir intressant.