Hoppa till huvudinnehållet

Skagen m2 – Global Fastighetsfond – Investeringsstrategier från förvaltaren Michael Gobitschek

Det finns runt 3 500 börsnoterade fastighetsbolag i världen. I den globala fastighetsfonden SKAGEN m2 har portföljförvaltarna valt att bygga en global portfölj med omkring 40 olika bolag. Under 2016 toppar de Morningstars lista över alla rena fastighetsfonder i Norge.

Om en fastighetsaktie är defensiv eller offensiv beror enligt Michael Gobitschek på flera saker. Handlar det om välskötta hyresfastigheter där kassaflöden kan liknas vid obligationer, kan riskprofilen ofta vara lägre. Om det däremot handlar om ren fastighetsutveckling är förutsägbarheten lägre och riskprofilen mer besläktad med aktier. Generellt är det precis som med alla slags aktier, viktigt med en god riskspridning.

De senaste årens turbulens på de globala aktiemarknaderna har ökat investerarnas intresse för andra slags investeringar. Ett av de mest populära tillgångsslagen har under de senaste åren varit globala fastighetsaktier.

Är globala fastigheter ett spännande komplement i portföljen?

Global ekonomisk tillväxt

Urbanisering och ökat välstånd eldar på fastighetsmarknaden globalt.

Kompletterar ditt sparande

Ett spännande långsiktigt komplement till aktie- och räntefonder.

Förutsägbarhet och likviditet

Investering i fastighetsaktier erbjuder förutsägbarhet och likviditet.

Sprider riskerna

Fastighetsaktier ger goda möjligheter till diversifiering (valuta, längd på hyreskontrakt, städer, olika fastighetssegment).

Lokalt betingat

Ett av få tillgångsslag som prissätts lokalt och inte globalt.

Oavsett ränteläge

Fastighetsaktier kan ge spännande möjligheter oavsett ränteläge.

Hos Nordnet hittar du en mängd intressanta fonder

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-01-23 17:28

Synnerligen bra genomomgång. Med väl insatt fastighetsinvesterare. Hög produktionskvalitet, lätt att läsa tabeller och grafer.