Hoppa till huvudinnehållet

Ska börsen bara vara för de redan resursstarka?

Många unga har sökt sig till börsen det senaste året. Vilket fick SVT:s Aktuellt att undra om det är för enkelt att handla på börsen idag? Nej, var mitt svar. Att fler är intresserade av börs och sparande är positivt! Börsen ska vara för alla.

Länge har privatekonomi bland unga ansetts vara tråkigt, samtidigt som blancolånen ständigt ökar. Vi ser statistik från Kronofogden som visar att skulderna ökar framför allt bland unga. Att vi då ser att vi nu har ett nyvaknat intresse för sparande bland unga kan inte ses som något annat än i grunden mycket bra.

Men när nya grupper genom historien har sökt sig till marker som tidigare varit förbehållna de resursstarka väcker det alltid oro. Är det verkligen bra för unga att handla på börsen? Bör de göra det? Klarar de av det? Det är frågeställningar som ligger latent när ungas börsintresse ska problematiseras.

Positiv kraft

På Nordnet tycker vi att det är fantastiskt att unga börjar investera. Det är ju på börsen som sparpengar kan växa! Börjar man i unga år finns fantastiska möjligheter att över tid dra nytta av ränta på ränta-effekten.

Det finns säkerligen de som tar för höga risker utan att förstå dem. Men betyder det att trösklarna ska höjas för alla? Ska vi gå tillbaka till när börsen endast var till för äldre, företrädelsevis män med mycket kapital?

Fler kvinnor och unga på börsen är precis vad som behövs! I SVT intervjuades 16-åriga Amelie som var oerhört duktig och tycktes ha en sund syn på sina investeringar. Jag tycker det är fantastiskt.

Vi bör inte per automatik problematisera så fort grupper som tidigare inte har varit på börsen gör entré. Det vi bör göra är att alltid, alltid sprida kunskap och information om risker och att få unga att ha rätt risk- och förväntansnivå på avkastningen. Något jag och mina kolleger på Nordnet jobbar enormt hårt med. Kunskap är nyckeln till framgång. Så ser vi till att nya på börsen får rätt verktyg att välja klokt.

Kolla gärna inslaget i Aktuellt här, 22 minuter in i sändningen.

Vad tycker du?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Aktiemarx
Aktiemarx
2021-04-14 14:07

Svar nej, men börsen är och har alltid varit mest för de resursstarka. Sen håller jag med om kritiken i programmet, det är alltför lätt att starta med en del hävstångsinstrument, känner till en del som hållit på med optioner och rullat om optionerna när det gått dåligt rätt ner i helvetet. En, mäklare då på Swedbank, fick sitta inne två år för sin finansiella härdsmälta. Fast som han själv sa, värst var miljonerna han tog (tänkte låna men det blev inte så) från sin morfars konto för att täcka positionerna. Mer sunt sparande och mindre spel, det vore toppen.… Läs mer »

den fete
den fete
2021-06-30 15:35

ja u ärdet så att om man vill spela då får man ta risken och göra bedömningen. sen att någon gör konstiga bedömningar. na modeller om hjärnan. när man pratar med unga så plötsligt sattsar dom på dataspelstillverkare. baraför intresset är just det övriga bedömningar görs inte det enklaste analysen man kan göra ?r att fundera på hur stor vinst kan företaget göra och på vad. det finns ganska intresanta företag som finns enbart för att berika sigsälv elmer någon annan.

och jo länkrn funkar inte så bra det stod ågot o upphovsrätten

den fete
den fete
2021-06-30 15:37

enviktig regel är ge dig inte inpå sånt du inte förstår .. somvadslagning i tidsperspektiv (optioner)