Hoppa till huvudinnehållet

Sju analytiker sänker sin riktkurs för Fingerprint

Fingerprint Cards chockade marknaden med ett ras på närmare 32 procent med tisdagens vinstvarning. I samband med det sänkte flera av storbankerna och analyshusen sina rekommendationer och riktkurser för bolaget.

 

Vid stängning i måndags stod kursen i i 50,45 innan tisdagens vinstvarning slog till med full kraft och sänkte kursen till 34,51 kronor.

Biometriföretagets vinstvarning handlade om att de förväntade intäkterna under första kvartalet kan bli mer än 50 procent lägre än motsvarande period i fjol, och de kortsiktiga utmaningarna väntas kvarstå även under årets andra kvartal. Det innebär samtidigt att bolaget drog tillbaka sin prognos för helåret 2017 och styrelsen har även tagit beslut om att dra tillbaka förslaget om utdelning.

Carnegie var på tisdagseftermiddagen snabbt ute och upprepade sin säljrekommendation och drog ned riktkursen till 25 kronor, från tidigare 40 kronor. Den följdes senare av flera sänkta rekommendationer och kapade riktkurser, enligt nedan sammanställning.

Den genomsnittliga riktkursen från sju analysfirmor ligger nu på 35,60 kronor, från att tidigare ha legat på 57,90 kronor. Vid 14-tiden under fredagen stod kursen i 35,53 kronor senast betalt.

 

“Vidtar nödvändiga åtgärder”

 

Fingerprint kommer enligt vd Christian Fredriksson nu att göra mer selektiva investeringar.
“Vi vidtar nödvändiga åtgärder. Vilket bolag som helst skulle revidera sina planer under dessa omständigheter. Vi gör det men vi gör så selektivt och fokuserar fortsatt på att etablera nya tillväxtmöjligheter”, säger han.

På en analytikerfråga om inte konkurrensen har något att göra med vinstvarningen säger Fredriksson att det finns en tydlig konkurrens, men att Fingerprint är i en stark position att försvara sin ledande marknadsposition.

Han tillägger att man fortsatt siktar på en marknadsandel omkring 50 procent för 2017 och att bolaget jobbar för att nå det målet.

 

“Ändrar inte de långsiktiga finansiella målen”

 

Finanschefen Johan Wilsby säger vidare att man inte har ändrat de långsiktiga finansiella målen och att de grundläggande förutsättningarna för verksamheten inte har ändrats.

Efter Fingerprints vinstvarning föll även den amerikanska konkurrenten Synaptics. I måndags stängde de på 51,48 dollar per aktie. Innan fredagens öppning stod kursen i 49,58. På samma tid som Fingerprint tappat 29,6 procent procent har Synaptics tappat 3,7 procent.

Under veckan kom Fingerprint Cards också med en nyhet. Sensorn FPC1245 har integrerats i Oppos telefon F3 Plus som lanserades under onsdagen. Mobilen är en variant av Oppo R9S Plus med inriktning på Indien och Sydostasien.

Fingerprint-aktien toppade den 4 december 2015 på kursen 135 kronor.

 

 

Analysfirma Ny rekommendation Tidigare rekommendation Ny riktkurs Tidigare riktkurs
Nordea Markets Behåll Köp 40 60
SEB Equities Behåll Köp 40 75
Carnegie Sälj Sälj 25 40
Arctic Securities Behåll Behåll 33 51
Pareto Research Behåll Köp 35 75
SHB Öka Öka 40 59
UBS Neutral Sälj 36 45

 

Rikard Jansson
Stefan Linnér
Anton Wilén
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer