Hoppa till huvudinnehållet

Sitt inte still i båten

Under 2016 kändes det nästan som att det inte var en lugn stund på finansmarknaderna utan vi blev ständigt överraskade av nyheter som påverkade världens börser. Det var Kinafrossa, Brexit och Trump bara för att nämna några av dem. I samband med allt detta fick jag många frågor som fokuserade på vad man som sparare ska göra. Mitt standardsvar brukar i de flesta fall vara det klassiska ”sitt still i båten”.

Varför brukar jag säga så? Jo, därför att gå in och agera när det är hela havet stormar på börsen kan bli dyrköpt och är sällan en bra idé. Därför kan det vara bra att förbereda sin portfölj redan nu så är du beredd för de stormar som kan tänkas dra in över börsen 2017.

Balansera risken för att kunna sova gott på natten
Det viktigaste att ha koll på är att du har en fördelning mellan aktier, fonder och räntebärande värdepapper i din portfölj som du känner dig bekväm med. Man ska inte ha mer aktier än att man kan sova gott om natten när det är stormigt på börsen. Börsen kan röra sig kraftigt ned under vissa tidsperioder och då är det viktigt att komma ihåg varför man valde aktier från början, på lång sikt är aktier en mycket bra sparform.

Aktier
Hur ser din aktieportfölj ut? Har den rätt risknivå? Kom ihåg att gärna välja 10 aktier i minst 5 branscher för att få en välbalanserad portfölj. Har du något aktieinnehav som vuxit sig för stort? I sådana fall kan det kanske vara dags att minska den positionen lite?

Fonder
Hur ser din risk ut här? Kanske har du förra årets vinnare Ryssland eller Brasilien i portföljen? Det kan vara läge att sälja av delar av fondinnehav som kanske har gått starkt sista tiden. Hur stor andel utländska fonder har du? Hur mycket påverkas de om kronan skulle förstärkas? Se till att balansera upp din portfölj och hitta en risknivå som du kan känna dig bekväm med. Vill du minska valutarisken ska du ha en bred Sverigefond som grund.

Räntor
Vilket räntesparande har du idag? Undvik obligationsfonder. Mycket talar för att räntorna är på väg upp och det gör att det kommer bli svårt för obligationsfonderna att leverera avkastning överhuvudtaget. När räntorna stiger så sjunker värdet på obligationsportföljer. Fundera istället på om du ska välja korta räntefonder eller om du skall gå upp lite i risk och välja räntefonder som kan investera i företagsobligationsfonder.

Vilka överraskningar kan komma under 2017?
Tittar man på förutsättningarna för året ser det ganska bra ut. Börsbolagen är allt mer positiva och statistiken pekar mot att konjunkturen pekar uppåt igen. Men som vanligt finns det orosmoln och några att hålla koll på under året är utvecklingen i Kina, valen i Tyskland och Frankrike, Brexit-förhandlingarna och risken att inflationen tar fart för snabbt. Givetvis finns det också stor osäkerhet kring vilken politik Trump kommer driva.  Det händer alltid mycket som påverkar börsen men är du förberedd och har rätt risknivå är det bara att luta sig tillbaka och sitta still i båten…

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-01-09 16:46

Hej Jocke!
Jättebra det du skriver att tänka på. Jag är dock lite osäker på det du skriver om obligationer. Hur vet jag att det är en “obligationsfond”? Det står räntefond på mina 3 fonder men läser jag mer info så är Spiltan Högräntefond och AMF räntefond lång mest obligationer (företagsobligationer) resp obligationer utgivna av stat och kommuner. Dessa ska jag alltså inte ha om räntan går upp?

Känns svårt att få ett riktigt svar, för ni “proffs” hävdar lite olika 🙂

Må väl!

/Stocken

Anonym
Anonym
2017-01-10 10:03

Köper inte riktigt alarmismen kring räntor/obligationer. Se nedan:

https://peterlazaroff.com/2017/01/09/4-reasons-to-buy-bonds-in-2017/