Hoppa till huvudinnehållet

Signalen: Noll är golvet för räntan

Att räntan lämnas oförändrad från Riksbanken i det här läget är en tydlig signal om att golvet för räntan, enligt Riksbanken, nu är noll. För när ska vi annars ha minusränta om inte i denna allvarliga kris?

Visserligen öppnar direktionen för en räntesänkning längre fram, men det är mer än tydligt att Riksbanken väldigt ogärna går ned till minus igen.

Det är också så att man inte bedömer att en räntesänkning är den mest effektiva åtgärden just nu. Med en sänkning är ju tanken att stimulera efterfrågan genom att hushållen får mer i plånboken. När vi nu på grund av coronasituationen ändå inte är ute och konsumerar på samma sätt bedömer man att det inte är effektivt med en sänkning. Det här kommer att kritiseras av många experter som anser att Riksbanken bör använda alla verktyg som står till buds i denna allvarliga kris. Många håller med Riksbanken om att en sänkning inte är mest effektiva, men att det är en pusselbit och att en sänkning ju knappast gör någon skada.

Men det finns också de som hävdar att en sänkning skulle vara kontraproduktiv; det skulle ännu mer signalera kris, skrämma upp hushållen och få dem att ändå hålla hårdare i plånboken. Den här mekanismen såg vi för övrigt när Fed oväntat chocksänkte sin ränta mitt i krisen, som inte alls fick avsedd effekt eftersom investerare tolkade sänkningen som en enorm krissignal.

Tillgångsköp pressar ned

Nu meddelar Riksbanken fortsatt köp av tillgångar; statsobligationer, bostads- och kommunobligationer och även företagscertifikat. Det här är ett annat sätt att pressa ned marknadsräntorna. Utan Riksbankens köp av bostadsobligationer hade exempelvis bankernas finansieringskostnader, som ökat i oron, kunnat resultera i höjda bolåneräntor till hushållen. På så sätt är köpen av bostadsobligationer ett slags förtäckt räntesänkning. Ingen vill se högre räntekostnader för hushållen i det här läget. Förhoppningsvis kan en bättre konkurrenssituation på bolånemarknaden också hålla tillbaka höjningar från storbankerna i syfte att hålla fast vid de höga bolånemarginaler bankerna nu vant sig vid att ha.

För örigt skulle köp av bostadsobligationer varit en snudd på omöjlig åtgärd för Riksbanken för bara en kort tid sedan. Detta eftersom Stefan Ingves ju så tydligt poängterat vikten av att hålla nere skuldsättningen. Men nu är vi i ett exceptionellt läge som är “genuint osäkert”. Det illustreras av att Riksbanken väljer att jobba med olika scenarier, ett deppigt och ett superdeppigt, istället för regelrätta prognoser.

Man kan också notera att det kommer att vara möjligt för Riksbanken att köpa ännu mer statsobligationer utan att den marknaden förstörs, något som Riksbanken ju kritiserats för tidigare. Detta eftersom Riksgälden i det här läget kommer att emittera fler obligationer, något man inte direkt kunnat göra i samma utsträckning tidigare eftersom Sveriges statsfinanser varit så i ordning. Redan innan krisen hade Riksbanken 50 procent av utestående lånestock.

Jag kommenterade räntebeskedet bland annat i TV4, i ett klipp du hittar här.

Vad tycker du om beskedet om oförändrad ränta?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-04-28 13:39

“en sänkning ju knappast gör någon skada”
Seriöst? En räntesänkning hade varit kronmord och ett dråpslag mot alla som har sin inkomst och buffert i SEK.