Shareville har passerat 200 000 medlemmar

För knappt fyra år sedan lanserade vi Shareville. Tanken med tjänsten var enkel – Shareville skulle bli ett socialt och digitalt nätverk för dig som gillar aktier och fonder. Man kan jämföra det med att vi ville skapa ett slags Facebook helt inriktat på sparande och investeringar. Till skillnad från de börsforum och chattar som redan existerade på marknaden ville vi också addera funktionen att visa medlemmarnas riktiga innehav – inte bara snack, fiktiva placeringar och back-trading, utan 200 000 sparare som delar med sig av sina verkliga portföljer i realtid till andra medlemmar i nätverket.

Utvecklingen av antalet medlemmar på plattformen sedan starten har varit fantastisk, och på Shareville finns nu 200 000 influencers som brinner för sparande och investeringar. Tillväxten av nya användare är så hög som 30 procent bara det senaste året.

Jag tror att förklaringen till Sharevilles framgång ligger i att tjänsten fyller några grundläggande behov när det gäller aktier. För det första vill man bolla sina egna investeringsidéer med andra personer innan man trycker på köpknappen. För det andra söker man uppslag till nya bolag att satsa på, och inspireras av andra användares framgångar. Slutligen är det naturligtvis så enkelt som att Shareville är roligt att använda för oss som gillar att investera på börsen. En klubb utan andra inträdeskrav än att du har ett konto hos Nordnet där du träffar likasinnade alla dagar i veckan.

För de konton som delas på Shareville används ett enkelt rating-system med 0-3 stjärnor. Systemet premierar riskjusterad avkastning, det vill säga din portföljs utveckling i förhållande till den risk du har tagit, vilket mäts som sharpekvot (kolla här för en bra förklaring av sharpekvot). Den första stjärnan får alla som har positiv avkastning. Den andra stjärnan tilldelas de som presterar bättre än hälften av de medlemmar som har positiv avkastning, och den tredje stjärnan delas ut när portföljen tillhör den tiondel som har högst sharpekvot. För den senare gruppen har Nordnet tagit fram ett Shareville-index, som mäter avkastningen och sharpekvoten för alla portföljer som har tre stjärnor. Detta jämförs med det nordiska indexet OMX Nordic 120 GI, som speglar utvecklingen för de 120 största nordiska bolagen.

Resultatet är intressant. Det senaste året (augusti 2017-juli 2018) har de medlemmar som har tre stjärnor på Shareville genererat en avkastning på 49,5 procent till en sharpekvot på 4,8. Detta ska sättas i relation till den nordiska börsen som under samma period har en avkastning på 5,9 procent och en sharpekvot på 0,7. På vår plattform hittar du alltså några av Nordens skickligaste kapitalförvaltare. Du kan se vilka aktier de investerar i och få notiser när de gör omplaceringar. Om du vill kan du kopiera deras affärer och bygga upp din portfölj på liknande sätt.

Har du inte prövat Shareville rekommenderar jag att du testar ett tag och ser vad du tycker. Tjänsten är gratis att använda och du visar inte upp hur mycket pengar du har investerat – endast den procentuella fördelningen mellan dina innehav. Läs gärna det här inlägget för en genomgång över de mest populära funktionerna som finns på Shareville idag. Vi tar också gärna emot tips på hur vi kan utveckla tjänsten framåt. Kommentera i fältet nedan om du har en idé du vill dela med dig av.

Jag finns självklart på Shareville och det kan hända att jag nu lyckats få tre stjärnor. 🙂 Mitt användarnamn är NordnetMartin.

Lycka till med dina investeringar!

Bästa hälsningar / Martin Ringberg, Sverigechef Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-08-20 13:26

Har inte en hel del shareville också för att man ska få tiĺlgång till gratis courtage handel på vissa värdepapper upp till 80 000.