Hoppa till huvudinnehållet

Funkar den gamla devisen “Sell in May” ett år som detta?

Maj månad brukar vara kulmen av utdelningssäsongen och efteråt inleds den säsongsmässigt sämre perioden på börsen. Årets andra halva kommer handla om återgången i ekonomin, kanske en kompletterande utdelningsrunda och framförallt slutnotan för coronakrisen.

Relativa vinnarna på börsen

I den värld vi befinner oss i så finns det både vinnare och förlorare. Stockholmsbörsen sett ur ett storbolagsperspektiv med index så som OMXS30 eller OMXSPI är börsen ner. Men sett ur ett småbolagsperspektiv är börsen på plus, framförallt för mikrobolagen nere på First North.
Grafen ovan visar Stockholmsbörsen ur ett Largecap, Midcap, Smallcap och First North perspektiv.

First North indexet är upp 7% sedan årsskiftet, här hittar vi många av de minsta noterade bolagen. Fallet var förvisso inte lika djupt för dessa, samt att återhämtningen sedan mitten på mars också varit ordentlig.

Generellt brukar det vara småbolagen som är största förlorarna under kriser. Ser vi tillbaka till finanskrisen så var det tydligt mycket svårare för de mindre bolagen.

Finanskrisen var å andra sidan en stor systemkris där riskviljan avtog kraftigt. Än så länge räknar man coronakrisen som en tillfällig dipp där en omfattande återhämtning inom kort är att räkna med. Det är marknadens syn just nu, man kan givetvis argumentera både för och emot den synen. Men man ska också ha respekt för den effekt det har gett både ekonomiskt och psykologiskt vad stater och centralbanker har gjort i stimulansväg.

Nordiska vinnaren

Danmark håller i taktpinnen sett ur ett Nordiskt börsperspektiv. Bilden ovan visar storbolagsindexen i Norden och danska OMXC20 handlas på plus sedan årsskiftet. Kanske inte förvånande när man ser till att det är mycket exponering mot medicinteknik och life sience genom Ambu, Coloplast och Novo Nordisk som alla gynnats av den värld vi nu lever i.

Säsongsmönstret: “Sell in may, and stay away”

Här ser vi hela börsens två halvårsperioder sedan 1996. Mörkblåa grafen är hela Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (SIXRX) under perioden sista november till sista maj. Den ljusblåa grafen är börsen bara under motsatta perioden, sista maj till sista november.
Stor del av börsens totala avkastning har skett under våren senaste 20-30 åren.

Hypotesen är att perioden november till maj är det bättre halvåret och motsatsen maj till november är den sämre halvan. Delvis drivet av utdelningen som generellt skiftas ut under våren och när maj är slut så har större delen av Stockholmsbörsens bolag delat ut fjolårets vinst. En annan bidragande faktor är generell eufori kring nytt år och ibland tycks marknaden glömma tidigare problem.

Också något slumpartat så har många av de historiska kriserna utlöst under andra halvan. IT bubblan toppade kring mars/april och föll sedan. 9/11 är som bekant i september. Lehman Brother konkursen under finanskrisen också i september.
Coronakrashen fick vi under våren 2020 och tillsammans med uteblivna utdelningar så höll denna devis inte under året. Om vi nu får se en utdelningsrunda under andra halvan av året så kan det mycket driva på totalavkastningen ytterligare. Det är å andra sidan också under andra halvan som vi kommer få ännu mer klarhet i följdeffekterna av den lockdown som varit.

Sommarbörsen

Sommaren brukar vanligtvis vara en av börsårets lugnaste perioder. Delvis är det semester och många aktörer på börsen är mindre aktiva.
Det finns anledning att tro att årets börssommar blir ovanligt aktiv. Primärt för att andra kvartalets rapporter kommer att levereras under juli månad och då får vi se det första hela kvartalet med en coronaekonomi.
Dessutom kommer det inte vara en vanlig semester med resande, utan det finns en överhängande risk fort fortsatt stillasittande och det kan driva på aktiviteten yterliggare.

Med det sagt så finns det vissa år som även sommar och höstbörsen är positiv. Så det är något vanskligt att hårt använda denna strategi och verkligen sälja allt. Trots allt är det ju bara historisk statistik, framtiden är fortfarande oskriven. Men jag tycker man ska ha med sig att vinter och vår är starka perioder på börsen och sommar samt höst är generellt negativa perioder. Det är generella mönster och det finns vissa bakomliggande drivkrafter till detta.

Fler säsongsmönster på börsen

Här nedan hittar du två tidigare blogginlägg jag gjort på ämnet säsongsmönster.

Vad tror du om säsongsmönstret november till maj? Något som du följer i din handel eller bara onödigt brus? Hur håller det ihop under detta året? Våren blev ju som bekant en svag period, får vi den återhämtning vi önskar under hösten eller kommer det nästa våg.

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-05-11 07:20

Det är svårt att veta värdet på aktier nu för tiden. T ex bilia. Hur mycket bilar säljs det nu för tiden. Ska värdet vara för hur mycket det säljer nu för tiden. Eller som der gjorde förr i tiden. Kanske bästa att go away i may.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm