Hoppa till huvudinnehållet

Scenariot på spåret

Den amerikanska centralbanken har i veckan höjt styrräntan och signalerat fortsatta höjningar under det kommande året. Börserna runt om i världen har fortsatt upp trots det, tecken på att mitt huvudscenario är på spåret. Trelleborg är det senaste tillskottet i portföljen.

Stockholmsbörsen fortsätter att ticka på uppåt och håller trenden i sig kan 2016 visa sig bli ett hyfsat börsår trots allt. Börsen har överlevt många orosmoln på vägen, inte minst Brexit och Trump, vilket jag ser som tecken på en underliggande styrka.

Räntor upp, börsen upp

Ett annat återkommande orosmoln bland placerare har varit risken för stigande räntor. Många har varit bekymrade över vad som ska hända när centralbankerna ställer sig på bromsen efter flera år av nollräntepolitik och kraftiga stimulanser. Nu är räntehöjningarna här och den amerikanska centralbanken har i veckan höjt styrräntan till 0,75 procent. Vidare signalerade centralbanken att de räknar med fortsatta gradvisa höjningar. Börsen har trots det fortsatt upp och de amerikanska börserna är i dagarna uppe på nya all-time high, helt på tvärs mot tidigare farhågor.

Utveckling i linje med scenario

Det här är i grunden ett styrketecken och i linje med det scenario för slutfasen av börs- och konjunkturcykeln som jag skrivit om tidigare (se exempelvis ”Räntemarknaderna visar vägen” och ”Planen för hösten”). Som jag skrivit om tidigare är det normala mönstret enligt min erfarenhet att både räntor och aktiemarknader stiger mot slutet av börs- och konjunkturcykeln.

Räntehöjningarna går normalt hand i hand med positiva ekonomiska signaler. Just nu är det bland annat positiv sysselsättningsstatistik som sägs ligga bakom Feds höjningbeslut. Enligt min erfarenhet är det bara början på en fas av positiva ekonomiska signaler och stigande räntor. I takt med dessa signaler kommer optimismen och stämningen bland placerare också stiga. När börscykeln väl toppar är humöret på topp och det mesta ser bra ut. Det är så det brukar se ut i slutfasen och det är så jag räknar med att det blir även denna gång.

Bekymmer i portföljen

Så mitt makroscenario ser ut att vara på spåret, vilket är mer än man kan säga om min portfölj. Jag har inte varit i fas med utvecklingen på börsen på sistone och portföljen har tappat mot index under hösten. Jag har rensat ut en del underpresterare och har bara 67 procent aktier i portföljen (normalläge är 70 procent) trots en positiv marknadssyn. Det är inte hur jag vill att det ska se ut, men det är en följd av svag utveckling bland befintliga innehav och problem att hitta nya aktier som uppfyller mina kriterier.

Trelleborg nytt innehav

Mina senaste tillskott i portföljen har dock utvecklats väl, Alimak och Wise har tuffat på riktigt bra sedan jag köpte dem. Jag har också tagit en position i industrikoncernen Trelleborg. Bolaget hade kapitalmarknadsdag i veckan och presenterade nya finansiella mål. Bolaget ska med sikte på 2020 uppnå en organisk tillväxt på 5-8 procent per år över en konjunkturcykel och rörelsemarginalen ska upp till 15 procent. Det innebär lyft från tidigare mål om tillväxt på 5 procent och en rörelsemarginal på 12 procent. I den senaste delårsrapporten redovisar bolaget en negativ organisk tillväxt och en rörelsemarginal på knappt 13 procent, så det finns förbättringspotential. Trelleborg är en intressant placering för ett positivt konjunkturscenario och gynnas av starkare industrikonjunktur och stigande oljepris.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer