Sänk risken i ditt fondsparande

Sparande i fonder är förknippat med en risk och värdet kan förändras både positivt och negativt. Med det sagt så kan du sänka risken genom att tänka smart när du sätter ihop din fondportfölj – detta går vi igenom i det här inlägget.

Diversifiera dig smart

Den kanske viktigaste biten att tänka på i sparandet är diversifieringen. Detta är något som skiljer en långsiktigt framgångsrik investerare från resten. I praktiken innebär det att du vill ha olika tillgång som är exponerade i olika riktningar. Genom att sprida ut din exponering ökar du sannolikheten att hitta positiv kursutveckling.

Det är lätt att lockas stoppa in mer pengar där det gått bra. Om historien kan lära oss något så är det att få saker stiger till himlen och bara fortsätter därifrån. Det mesta på börsen går i cykler och det är svårt att veta vad som blir nästa kursraket. Därför gör du rätt i att ha dina pengar utspridda och exponerade på lite olika ställen.

Global, Tillväxt och Norden

Den bredaste fonden är en globalfond. Den ger din exponering mot större delen av världen. Värt att tänka på är att man ofta viktar globalfonder efter storlek. Amerikanska börsen är världens största börsmarknad och därmed utgör den ofta minst 50% av en globalfond.

En bra idé är därmed att komplettera portföljen. Tillväxtmarknader är mindre och får ibland obefintlig andel i en globalfond. Då kan du passa på att köpa specifika fonder som placerar i de regioner som du tror mest på. Vad som lockar med tillväxtmarknader generellt är just potentialen att de ska resa sig till ett moget västerländskt land. Det innebär för några av de mindre områden att deras BNP ska dubbla sig ett antal gånger. Risken är givetvis högre och det kan finnas politiska och kulturella anledningar till varför de inte blivit ett moget land ännu.

Bredda ytterligare med några fonder från hemmamarknaden Norden. Dels har vi många spännande och globalt verksamma bolag här uppe i Norden. Marknaden är så liten att den blir en ganska försvinnande del i en globalfond. En annan anledning är att ditt konsumtionsmönster kretsar kring svenska bolag och svenska kronan. Både idag och förmodligen i framtiden. Om den nordiska marknaden avancerar starkt de kommande åren och dina pengar är utanför så kan det bli dyrt. Motsatsförhållande gäller givetvis också – än en gång varför det är viktigt med diversifiering.

Missa inte avkastningen i jämförelsen

Väldigt mycket fokus läggs på att jämföra avgifter när du letar fonder. Det är generellt bra och hittar du liknande fonder där ena parten är billigare kan det vara rimligt att välja den istället.

Glöm dock inte avkastningen. I slutändan är du mest intresserad av att hitta fonder som presterar. Morningstarbetyget är ett schysst hjälpmedel att känna till. Det mäter nämligen de som presterat bäst utan att tagit för mycket risk. Högre betyg innebär att en fond är bättre än liknande fonder. Dessutom är alltid avgiften dragen när du jämför fonders avkastning. Betyget bygger på måttet Sharpekvot, här kan du lära dig mer om det.
Samtidigt behöver man förstå att morningstarbetyget bygger på historia. Det finns ju ingen garanti att en fond fortsätter i samma riktning. Kolla gärna också ifall det är samma förvaltare som fortfarande jobbar i fonden. Du hittar all denna information på varje fonds sida när du söker på nordnet.se.

Missa inte heller vår sida Höjdarfonderna där du får hjälp med att välja ut de fonder som har bäst möjlighet att slå index.

Hur lägger du upp din fondportfölj? Har du andra smarta diversifieringstips då dela gärna i kommentarsfältet nedan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer