Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Så väntas företagens vinster falla

De svenska, europeiska och asiatiska börsbolagens vinster väntas falla medan viss motståndskraft finns hos de amerikanska börsbolagen i stort, enligt en undersökning. Finwire har gjort en genomgång.

Just nu håller flera ekonomier på att öppna upp så sakteliga medan andra fortfarande är nedstängda. Kina som befarar en andra våg har på vissa ställen återinfört restriktioner. Osäkerheten om testning, spårning och virusvaccin är fortsatt stor. Hur återspeglas detta i vinstförväntningarna?

För svensk del tog det ett tag innan det började synas i analytikernas prognoser men efter snart tre månader med coronapandemin i fokus tillsammans med rapporterna för första kvartalet, har prognoserna sänkts kraftigt både för helåret 2020 och 2021, enligt data från Factset.

De samlade vinsterna för OMXs30-bolagen väntas falla 19,5 procent jämfört med i fjol. Nästa år väntas återhämtning med vinster som stiger 34,2 procent jämfört med i år.

Sämre vinstutsikter i Europa

De europeiska företagsvinsterna väntas sjunka ytterligare för det andra och tredje kvartalet. Detta trots att vissa länder på kontinenten gradvis öppnar upp efter nedstängningen. Det visar data från Refinitiv som Reuters har tagit del av.

Vinsterna för börsbolagen i det breda europeiska Stoxx 600 index väntas nu nästan halveras under det andra kvartalet, eller 48,4 procent. Så sent som veckan innan var den förväntade nedgången 46,7 procent, jämfört med utfallet för samma period i fjol.

Även på lite längre sikt har vinstförväntningarna sjunkit något, en nedgång med 35,3 procent jämfört med 35,1 procent för en vecka sedan.

Analytiker tror på en gradvis återhämtning från recessionen och tror alltså inte på en snabb uppstuds, eller en tillbakagång till det normala före de första kvartalen nästa år.

En titt på det fjärde och sista kvartalet i år visar att förväntningarna är ned med 16,5 procent. För det första och andra kvartalet nästa år ligger konsensus på en återhämtning med ökningar på 27,2 procent respektive 53,1 procent.

Förväntningarna väntas falla ytterligare i Asien

Vinsterna för helåret i Asien, exklusive Japan har justerats ned 16 procent och väntas nu växa med 4 procent, jämfört med i fjol. Det säger en strateg på Credit Suisse till CNBC. Bankjätten räknar med att estimaten kommer att fortsätta skruvas ner under de kommande månaderna och därmed begränsa uppsidan för marknader i regionen och därmed minska utsikterna för kursuppgång.

Asiatiska aktier har i stort rört sig i linje med vinstförväntningarna, men den nuvarande situationen är ett undantag, där vinstutsikterna har sjunkit skarpt medan marknaden är fortsatt stark efter botten tidigare i år. Detta enligt BNP Paribas aktiechef för Asien-Pacific-området.

“Marknaden prisar inte in en uppsida”

På den amerikanska marknaden har vi inga siffor. Däremot så visar en undersökning att mer än hälften, 58 procent av bolagen i det breda S&P500-indexet är obetydligt påverkade av viruset eller i vissa fall gynnas av pandemin. Detta enligt data från Ned Davis Research. Detta väcker frågor när företag nu kapar eller drar tillbaka sina vinstprognoser, skriver CNBC.

Osäkerheten vad gäller återöppnande av ekonomin och frågan när ett potentiellt vaccin kan vara tillgängligt är förstås stor. En investeringschef på Northern Trust Wealth Management räknar med att notera måttliga ökningar av företagens vinster. “Investerarna verkar inte prisa in ett scenario med uppsida, ett effektivt program med testning och spårning och ett vaccin”.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer